Η Ευρώπη… φλέγεται: « έρχεται η κόλαση»

Με τη φράση «έρχεται η κόλαση» αναφέρονται οι μετεωρολόγοι της Ευρώπης στο κύμα καύσωνα που θα συνεχίσει, τις προσεχείς ημέρες, να πλήττει χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελβετία. Και δεν είναι υπερβολή, αφού μέχρι τώρα έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς…

Τρεις νεκροί έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται. Στη Βαυαρία, στην περιοχή του Ρέγκενσμπουργκ, άφησε την τελευταία του πνοή ένας 39χρονος άνδρας την ώρα που κολυμπούσε σε λίμνη. Στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Πομερανία, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών έχασαν τη ζωή τους ένας 28χρονος άνδρας και μια γυναίκα, ηλικίας 83 ετών.

Στη Γαλλία αποφασίστηκε να κλείσουν αρκετά σχολεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ οι αρχές σε Παρίσι, Λιόν, Στρασβούργο και Μασσαλία απαγόρευσαν την είσοδο σε κεντρικές περιοχές «ηλικιωμένων» αυτοκινήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που επιβαρύνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στο Μιλάνο αποφάσισαν να μοιράσουν 10.000 μπουκάλια νερού σε άστεγους και ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια ενώ στην Ισπανία αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ θερμοκρασίας 33 από τις 50 επαρχίες, με τα θερμόμετρα να φτάνουν έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας αποφασίστηκε να αποσυρθούν από τους δρόμους οι φημισμένες άμαξες που κάνουν βόλτες τους τουρίστες.

Αρκετοί θάνατοι

Εν τω μεταξύ, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει και αρκετούς θανάτους ανθρώπων που προσπάθησαν να βρουν μια ανάσα δροσιάς στη θάλασσα. Εκτός από τους τρεις ανθρώπους που έχασαν μέσα σε λίγες ώρες τη ζωή τους στη Γαλλία, στην Πολωνία το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, 90 άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να δροσιστούν σε λίμνες ή ποτάμια ενώ στη Λιθουανία 27 άνθρωποι απεβίωσαν με παρόμοιο τρόπο καθώς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου. Και τα χειρότερα, δυστυχώς, έρχονται…

Οι δυσοίωνες προβλέψεις

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή θα καταγράφονται θερμοκρασίες της τάξης των 45 βαθμών Κελσίου, κυρίως στη Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το France24, το 2003 πάνω από 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα που έφερε θερμοκρασίες μέχρι 44,1 βαθμών Κελσίου.

Για αυτόν τον λόγο οι Αρχές στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας -συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού- που ήδη θρηνεί τους πρώτους νεκρούς, έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή. Οπως αναφέρει το Business Insider, μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμη γνωστό το πότε θα υποχωρήσει το κύμα καύσωνα, το οποίο οι μετεωρολόγοι αποδίδουν σε μια καταιγίδα πάνω από τον Ατλαντικό και υψηλά βαρομετρικά στην κεντρική Ευρώπη που φέρνουν καυτό αέρα από τη Σαχάρα.

Ισπανίδα μετεωρολόγος γράφει «έρχεται η κόλαση»:

Από το κύμα ακραίων θερμοκρασιών θα επηρεαστούν αρκετές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Πορτογαλία. Οι μετεωρολόγοι που μελετούν τον καύσωνα «βλέπουν» 45άρια στη Νότια Γαλλία την Παρασκευή, 38άρια στο Βερολίνο, 36άρια στις περισσότερες πόλεις της Ισπανίας, ακόμη και 37 βαθμούς Κελσίου στη Γενεύη! Σύμφωνα με το Associated Press, συναγερμός έχει σημάνει και στην Τσεχία όπου αναμένονται θερμοκρασίες υψηλότερες των 37 βαθμών Κελσίου.

Σε άλλο δημοσίευμα, της Washington Post, γίνεται αναφορά σε θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου σε πόλεις της Πολωνίας! Πρόκειται για θερμοκρασίες κατά 11 έως 17 βαθμούς αυξημένες από τις φυσιολογικές τιμές για την εποχή.

Προειδοποιήσεις για τα 40άρια του καύσωνα

Μιλώντας στο AP, ο Στέφαν Ράμστορφ, ειδικός κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσδαμ, υποστήριξε ότι «αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν προβλεφθεί από την κλιματολογική επιστήμη, ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου».

Επιστήμονες ανά τον κόσμο προειδοποιούν ότι αυτά τα κύματα καύσωνα ολοένα θα εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo), το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη θα κορυφωθεί σήμερα, Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες νεκρούς από τον καύσωνα είχε πρόσφατα και η Ινδία.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καναδάς: Φονικός καύσωνας στοίχισε τη ζωή σε 70 ανθρώπους

Μωρό και καύσωνας: Tips για να το βοηθήσετε να κοιμάται ήρεμα

Διαταραχές στην περίοδο: «Μπορεί ο καύσωνας να επηρεάσει τον κύκλο μου»;

 

Σχετικά άρθρα