Το παιδί μου έπαθε ωτίτιδα και τώρα δεν ακούει καλά. Είμαι σε πανικό!

Ζω στο Λονδίνο και η κόρη μου 3 φορές ανέβασε υψηλό πυρετό και πονούσαν και τα αυτιά της. Όταν την πήγαμε στο νοσοκομείο και τις 3 φορές μας είπαν πως είχε μια μόλυνση στα αυτιά. Ωστόσο, εκεί δεν μας έδωσαν κάποια αντιβίωση πάρα μόνο κάτι για τον πυρετό,  με αποτέλεσμα τώρα να μην ακούει καλά, ειδικά από το δεξί αυτί της.

Θα ήθελα να μάθω τι φταίει που δεν ακούει σχεδόν καθόλου; Δικαιολογείται από τα συμπτώματα που σας προανέφερε να μην ακούει καλά; Και αν ναι, τι προτείνετε να κάνω, ώστε να επανέλθει η ακοή της;

Ευχαριστώ.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο παιδίατρος Σωτήρης Πουλής

Δυστυχώς ιστορίες σαν την δική σας είναι συχνές στον χώρο του NHS και σύντομα και στον δικό μας ΕΟΠΥΥ. Η αιτία η ίδια: οι γιατροί κάνουν ιατρική του ταμείου κι όχι της επιστήμης. Ενεργούν με βάση κανόνες… τυφλοσούρτες που έχουν βγει από στατιστικές, χωρίς να τους επιτρέπεται η αυτόνομη επιστημονική σκέψη.

Προφανώς το παιδί είχε οξεία ωτίτιδα

Ναι, προφανώς το παιδί είχε οξεία μέση ωτίτιδα, μπορεί από μικρόβιο, μπορεί από ιό (οπότε και δεν θα χρειαζόταν αντιβίωση, αλλά αυτό ποιος το ξέρει) και έχει παραμείνει υγρό στο μέσο ούς (χρόνια ωτίτιδα με υγρό).

Πώς «φεύγει» το υγρό από το αυτί;

Ανάλογα με την ηλικία και την γενικότερη κατάσταση υγείας του, μπορεί να χρειαστεί από τίποτα έως και μικρή χειρουργική επέμβαση στα αυτιά. Για να το μάθετε αυτό ωστόσο, χρειάζεται εκτίμηση από παιδίατρο ή ακόμη καλύτερα από παιδο-ΩΡΛ για την μελλοντική πορεία του.

 

Σωτήρης Πουλής          

Παιδίατρος

Λεωφ. Βενιζέλου Ελ. 119, Νέα Σμύρνη

2109313103

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

H λύση για να… ακούσεις άμεσα μια παιδική ωτίτιδα;

Βουλωμένα αυτιά: Μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ακοής μας;

6 παιδικές ασθένειες που πρέπει να αναγνωρίζετε!

 

Σχετικά άρθρα