Captagon: Κατασχέθηκαν στον Πειραιά τα «χάπια των τζιχαντιστών»

Τα ναρκωτικά δισκία Captagon, που βρίσκονταν κρυμμένα σε εμπορευματοκιβώτια και προέρχονταν από τη Λαττάκεια, κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά όπου είχαν ενδιάμεσο σταθμό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που έχει κατασχεθεί ποτέ στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αποκάλυψε το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό.

Πάνω από 10 εκατ. χάπια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν τελικό προορισμό την Κίνα. Μέχρι στιγμής και ενώ το ερευνητικό έργο συνεχίζεται έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 10.018.260 δισκία που αντιστοιχεί σε 1 τόνο και 590 κιλά.

Υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών – Όπλων και Λοιπών Ελεγχομένων Προϊόντων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, συνεργάστηκαν με το γραφείο της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α (D.E.A) που εδρεύει στην πρεσβεία των Η.Π.Α στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει το φορτωτικό έγγραφο (Bill of Lading- B.O.L) τα εμπορευματοκιβώτια ήταν έμφορτα με σανίδες MDF κατανεμημένες σε 20 παλέτες ανά εμπορευματοκιβώτιο.

Είναι γνωστά και ως «χάπια των τζιχαντιστών»

Στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ σημειώνεται πως διενεργείται έρευνα για την ανακάλυψη των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων, καθώς επίσης και για να διαπιστωθεί αν ο τελικός προορισμός των εμπορευματοκιβωτίων ήταν όντως η Κίνα.

Λόγω του μέσου και του τρόπου απόκρυψης, το ερευνητικό έργο και η διαδικασία εντοπισμού και ανάκτησης των ναρκωτικών είναι εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα. Για αυτό οι έρευνες συνεχίζονται.

Πολλοί τα χαρακτηρίζουν «χάπια των τζιχαντιστών». Για ορισμένα χρόνια θεωρείτο ότι δημιουργούσαν σούπερ στρατιώτες αλλά τα καταναλώνουν κυρίως νέοι που διασκεδάζουν.

Τι είναι αυτά τα δισκία Captagon;

Πρόκειται για συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1960 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Όμως προκαλούσε παρενέργειες και εθισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί γρήγορα ενώ σταμάτησε να πωλείται το 1986.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου μια έγκυο – Σε κρίσιμη κατάσταση το βρέφος

Άγριο φονικό στο Παλαιό Φάληρο: Μαχαίρωσαν γυναίκα

Διπλή τραγωδία στη Λεμεσό: Ο καβγάς πριν το τέλος και τα πτώματα

Σχετικά άρθρα