Χωρισμός: Πόσο καιρό «πρέπει» να μείνεις μόνος σου πριν κάνεις νέα σχέση;

Είχα σχέση 4 ετών. Μου έλεγε να μείνουμε μαζί και εγώ το σκεφτόμουν γιατί ένιωθα πως δεν ήμαστε έτοιμοι ακόμα. Όταν τελικά σκέφτηκα να κάνω το επόμενο βήμα μαζί του, μήπως και γλιτώσω από το περιβάλλον που με πνίγει, μου είπε να χωρίσουμε.

Έπεσα από τα σύννεφα. Μόλις είχαμε γυρίσει και από ταξίδι μαζί και ήταν όλα τέλεια. Πραγματικά δεν είχε αλλάξει η συμπεριφορά του για να «διαβάσω» ότι αλλάζει κάτι. Και μετά έμαθα ότι είχε παράλληλη σχέση. Μέχρι να το μάθω όμως, είχα ρίξει τον εγωισμό μου πάρα πολύ. Δεν μου είπε τον λόγο που χωρίσαμε.

Χωρίσαμε αλλά σκεφτόμουν την επανασύνδεση

«Απλά έπρεπε». Αυτό έλεγε συνέχεια. Μου έλεγαν οι φίλοι μου ότι έχει άλλη και δεν τους πίστευα. Νόμιζα ότι θα ήμαστε το ζευγάρι σαν τις ταινίες. Γιατί έτσι γνωριστήκαμε. Από άγνωστοι εραστές σε ταινία μικρού μήκους, ζευγάρι στη ζωή. Και έτσι μας έβλεπαν όλοι. Με χώρισε αρχές καλοκαιριού πριν 2 χρόνια και με τόσα άλλα που έχουν γίνει στη ζωή μου νιώθω ότι έχουν περάσει 8 χρόνια.

Ένα βράδυ, αφού είχαμε χωρίσει, με είχε πάρει τηλέφωνο να δει τι κάνω και μου είπε ότι δεν είναι καλά και του πρότεινα να βρεθούμε. Ναι, σκεφτόμουν την επανασύνδεση εγώ… Εκεί μου παραδέχτηκε ότι είναι με άλλη αλλά όταν τον ρώτησα αν την ξέρω μου είπε ότι ήταν πελάτισσα στο μαγαζί του.

Μια φίλη του μού αποκάλυψε τα πάντα

Είπε αυτός σε εμένα αυτό;! Που το ένστικτό μου είναι αλάνθαστο. Γιατί το ήξερα πως την ξέρω. Και για κακή του τύχη μια φίλη του μου έστειλε μήνυμα ότι θέλει να με δει γιατί παρότι χωρίσαμε, είχα επικοινωνία με φίλους του. Και μου τα αποκάλυψε όλα! Και χωρίς να την πιέσω.

Ήταν τελικά συνάδερφός του από τη δουλειά. Από τότε έχω προσπαθήσει να κάνω σχέση αλλά και εγώ αισθάνομαι πληγωμένη ακόμα και κανένας από όσους έχω γνωρίσει δεν θεωρώ ότι αξίζει να ασχοληθώ μαζί του. Δύο χρόνια μετά και ακόμα νιώθω ότι έχασα ένα κομμάτι μου. Και ό,τι μπόρεσα να μαζέψω, δεν θέλω να το δείξω σε άλλον για να μην μου το χαλάσει.

Η απομόνωσή μου αυτή είναι δικαιολογημένη;

Και γενικά έχω βασανιστεί στη ζωή μου. Ο πρώτος μου έρωτας με εκμεταλλεύτηκε και στο ενδεχόμενο εγκυμοσύνης εξαφανίστηκε, ο επόμενος με τον οποίο ενθουσιάστηκα, ήθελε μόνο κρεβάτι και μετά αυτός που ήμαστε μαζί τόσα χρόνια και σε τόσο μικρή ηλικία (από τα 20 μας) και φέρθηκε έτσι.

Α! Να τονίσω πως η μητέρα του πρώην μου είχε απατήσει και εκμεταλλευτεί οικονομικά τον πατέρα του. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο στη συμπεριφορά του αυτό. Αυτό που επιθυμώ να σας ρωτήσω είναι αν η απομόνωσή μου αυτή είναι δικαιολογημένη; Και αν ναι, θα αλλάξει αυτό; Γιατί πρέπει να πω ότι μετά από όλα αυτά, μου αρέσει η μοναχικότητά μου. Και αν όχι, τι να κάνω για το αλλάξω;

Στο ερώτημα απαντά η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο χωρισμός, είναι μια αλλαγή που προκαλεί αβεβαιότητα, μας βγάζει από μια ρουτίνα, από μια σταθερά και μας υποχρεώνει να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Όσο περισσότερο καιρό έχουμε περάσει σε μία σχέση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ρουτίνα που πρέπει να σπάσουμε, και τόσο μεγαλύτερη η αλλαγή που πρέπει να κάνουμε.

Εσείς όπως μας περιγράφετε, είχατε την πεποίθηση ότι θα είστε «όπως στις ταινίες» που εκεί πάντα έχει happy end. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως οι σχέσεις δεν είναι δεδομένες. Το γεγονός ότι έχετε αποσυρθεί για λίγο από τη διεκδίκηση ενός συντρόφου δεν σημαίνει ότι θα είναι κάτι μόνιμο, ούτε ότι οι παρελθούσες εμπειρίες σας θα σας εμποδίσουν στην εξέλιξη του καινούριου, ούτε ότι θα στιγματίσουν και την πορεία σας.

Η κάθε σχέση είναι διαφορετική

Πρέπει να θυμάστε πως η κάθε σχέση είναι διαφορετική. Η κάθε εμπειρία κάτι είχε να σας μάθει για να προχωρήσετε παρακάτω και όχι για να κλονίσει την εμπιστοσύνη σας για το παρακάτω και να σας κάνει καχύποπτη. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον δικό του χρόνο για να προχωρήσει σε κάτι καινούριο, και δεν χρειάζεται να πιέσετε χρονικά τον εαυτό σας για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και συναισθηματικός σταθμός στην πορεία της ζωής των δύο φύλων, ένας χωρισμός, ένας μικρός θάνατος που ακολουθείται από ένα μικρό θρήνο, αν αναλογιστούμε πως μαζί με αυτόν αποχωριζόμαστε ένα πρόσωπο αλλά πιο πολύ ένα κομμάτι του ίδιου μας του εαυτού που είχε ερωτευτεί, είχε αγαπήσει, είχε πιστέψει στην σχέση αυτή.

Περίοδος – δοκιμασία για εσάς

Αυτή η περίοδος ίσως αποτελεί μια δοκιμασία για εσάς που θα φέρει στην επιφάνεια τα πιο σκοτεινά και επώδυνα συναισθήματα. Ουσιαστικά όμως αξίζει να αντιληφθούμε πως ο φόβος της μοναξιάς είναι φόβος εαυτού, φόβος να μείνουμε μόνοι με τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας.

Φόβος να αναλάβουμε την ευθύνη ενός χωρισμού αλλά και των επόμενων βημάτων του, να διεκδικήσουμε για τον εαυτό μας όσα πραγματικά τον κάνουν να νιώθει ολοκληρωμένος μέσα στη συντροφική του σχέση, φόβος για το άγνωστο μέλλον και ανασφάλεια.

Ο φόβος της αλλαγής καθηλώνει

Από την άλλη όμως, και θα σας συμβούλευα να δείτε και αυτή την όψη του νομίσματος. Μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για ανασυγκρότηση, για ουσιαστική επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό, για επανάκτηση δυνάμεων και ενέργειας. Σκεφτείτε πως ίσως ο φόβος της αλλαγής καθηλώνει και δεν σας αφήνει να προχωρήσετε παρακάτω.

Όμως το θάρρος και η τόλμη να «ξεβολευτούμε» και να διεκδικήσουμε τα «θέλω» μας και τις ουσιαστικές μας ανάγκες είναι η μόνη οδός προς την ευτυχία στηρίζοντας τις επιλογές μας. Και με αυτή τη συμβουλή μου θα ολοκληρώσω την απάντησή μου όσον αφορά στις αμφιβολίες σας.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
6944606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Sexting με πρώην σχέση: Τι σημαίνει όταν ψάχνεις το κινητό του;

Σχέση: Το… κολπάκι για να μην ανακατεύονται στα προσωπικά σου

Διάλειμμα στη σχέση: Πότε πρέπει να πεις «τέλος» και να χωρίσεις;

Χώρισα από μια μακροχρόνια σχέση: Θα βρω ξανά τη χαρά;

Χωρισμός από μακροχρόνια σχέση: Πώς να τον διαχειριστείτε;

Σχετικά άρθρα