Δεν είμαι κοινωνική και ντρέπομαι να μιλάω: Τι να κάνω;

Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν είμαι κοινωνική και ντρέπομαι να μιλάω. Ντρέπομαι να εκφράσω αυτά που θέλω. Όταν είμαι σε κόσμο, ιδρώνω και κοκκινίζω.

Έτσι αποφεύγω όσο μπορώ να βρίσκομαι με κόσμο. Και από την άλλη τα κρατάω μέσα μου και έχω μόνιμο άγχος. Πώς μπορώ να το διαχειριστώ αυτό;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Χωρίς να μπορώ να κάνω μία απόλυτη διάγνωση μέσω τριών γραμμών, αυτό που μου περιγράφεται ταιριάζει στην περιγραφή των συμπτωμάτων της Κοινωνικής Φοβίας ή αλλιώς Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που εντοπίζουμε σε αυτή τη φοβία είναι αυτά που περιγράψατε, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, εφίδρωση, καθώς επίσης και τρέμουλο στα χέρια, τάση απόσυρσης από τον κόσμο, απομόνωση, μεγάλη δυσκολία να επικοινωνήσει με τον κόσμο και ιδιαιτέρως με νέα πρόσωπα που δεν τα γνωρίζει.

Συνήθως οι άνθρωποι που πάσχουν από Κοινωνική Φοβία επιλέγουν επαγγέλματα που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με κόσμο ή αν υπάρχει αυτό είναι μέσω του διαδικτύου ή του τηλεφώνου όπου ο συνομιλητής τους δεν μπορεί να τους δει. Σε αυτή τη φοβία η αυτοεικόνα του ατόμου είναι χαμηλή καθώς και η αυτοπεποίθηση του.

agchos

Από πού πηγάζει αυτή τη φοβία;

Συνήθως όλη αυτή η ντροπή και η δυσκολία ξεκινούν από μία λανθασμένη ιδεοληψία του ατόμου για τον εαυτό του, στην οποία βασίζει όλη του την ύπαρξη και υπόσταση. Τείνει να πηγάζει από κάποιο σχόλιο, κάποια μορφή απόρριψης ή χλευασμού στα παιδικά ή/και εφηβικά χρόνια που διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό η προσωπικότητα και οι αντιλήψεις ενός ανθρώπου.

Αυτό μπορεί να προέρχεται είτε από το οικογενειακό, είτε από το φιλικό/κοινωνικό περιβάλλον ή και από τα δύο μαζί διαδοχικά. Η απάντηση στο πρόβλημα σας είναι το να κοιτάξετε τον φόβο σας κατάματα και να εξοικειωθείτε περισσότερο και καθημερινά με αυτό που σας τρομάζει και αγχώνει.

Είναι σημαντικό που είστε ακόμα νέα

Όμως, επειδή αυτή είναι μία διαδικασία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ειδική μεταχείριση, στη περίπτωση σας θα ήταν σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό που εξειδικεύεται στις αγχώδεις διαταραχές και που θα μπορέσετε μαζί να σχεδιάσετε την θεραπεία σας.

Είναι σημαντικό που είστε ακόμα νέα και έτσι θα μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτή σας την φοβία πριν η ζωή σας γίνει πιο περίπλοκη και με περισσότερες υποχρεώσεις. Φαντάζομαι ότι και το κομμάτι των προσωπικών/ερωτικών σχέσεων επηρεάζεται από αυτό και λογικό είναι. Στη διάθεση σας για ό,τι με χρειαστείτε.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τεστ άγχους: Ποιος είναι ο δικός σου τύπος προσωπικότητας;

5 + 1 χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις το οικονομικό άγχος

Άγχος, δύσπνοια, αϋπνίες: Μήπως πρέπει να συμβουλευτώ ψυχολόγο;

Τι είναι η αποπροσωποποίηση και πώς σχετίζεται με το άγχος;

Ξεχνώ και ακούω φωνές: Θα χρειαστεί να πάρω φάρμακο;

Σχετικά άρθρα