Νιώθω αβεβαιότητα για το μέλλον: Τι βήματα να κάνω για να το αλλάξω αυτό;

Έχω μια τρομερή αβεβαιότητα για το μέλλον. Έχω μπει σε μια σχολή που δεν επιθυμώ, γιατί ήταν καθαρά αίτημα και προτροπή των δικών μου. Ξέρω το ότι στο Δημόσιο υπάρχει ένα βέβαιο εισόδημα.

Από την άλλη δεν μου αρέσει η νοοτροπία αυτή. Δουλεύω για να μην χρεώνω τους δικούς μου αλλά πρόσκαιρες δουλειές. Σεζόν, καφετέριες, αποθηκάριος, τέτοια.

Φοβάμαι πολύ

Κεφάλαιο για να ανοίξω κάτι δικό μου δεν έχω και η σχέση μου με τους δικούς δεν είναι από τις καλύτερες για να τους ζητήσω να μπουν εγγυητές σε δάνειο. Αλλά και τι να ανοίξω;

Φοβάμαι πολύ για το ρίσκο… Πάντως, προσφάτως έχει βελτιωθεί η σχέση με τους γονείς μου αλλά όχι για να τολμήσω να κάνω κάποια πρόταση. Τι να κάνω;

agxos antras

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Ακούγεστε αρκετά δυσαρεστημένος με το σημείο που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στη ζωή σας και το σίγουρο είναι ότι από τις λίγες γραμμές που μας στείλατε είναι ολοφάνερο ότι αυτό που σπουδάζετε δεν σας αρέσει.

Δεν σας γεμίζει και δεν σας ικανοποιεί. Όσον αφορά στο κομμάτι των σπουδών σας, αν βρίσκεστε κοντά στο τέλος και δεν σας απομένουν ιδιαίτερα πολλά μαθήματα για το πτυχίο σας, θα σας συμβούλευα να τελειώσετε τη σχολή σας.

Τι ονειρεύεστε για τη ζωή σας;

Μελλοντικά δεν ξέρετε που αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και πάντα ένα πτυχίο μας δίνει μια άλλη ματιά και διάσταση στα πράγματα. Με το τέλος αυτού καλό θα ήταν να σκεφτείτε περισσότερο εσείς τι ονειρεύεστε για τη ζωή σας και να στρέψετε τους στόχους σας προς τα εκεί.

Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να δημιουργήσετε μια δική σας επιχείρηση σε όποιον κλάδο, θα μπορούσατε αρχικά, μιας και δεν έχετε το κεφάλαιο για κάτι δικό σας, να στραφείτε τουλάχιστον προς ανεύρεση εργασίας πάνω στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και έτσι να χτίσετε εμπειρία και γνώση.

Δώστε όλο σας το «είναι»

Δώστε όλο σας το «είναι» για αυτό που νιώθετε ότι σας αρέσει και παράλληλα προσπαθήστε να αποταμιεύσετε χρήματα για το μέλλον. Όσο για τους γονείς σας, είναι πολύ ευχάριστο το ότι οι σχέσεις σας είναι καλύτερες. Είστε 26 ετών, αρκετά μεγάλος για να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας και να χαράξετε τη δική σας πορεία.

Αν οι δικοί σας δουν ότι παθιάζεστε και προσπαθείτε σκληρά για αυτό που εσείς επιθυμείτε, ίσως τότε να σας βοηθήσουν. Θα σας συμβούλευα να αναζητήσετε από Σεπτέμβρη στο διαδίκτυο δωρεάν προγράμματα που γίνονται από δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες σχετικά με προσανατολισμό καριέρας αλλά και στήριξη στη δημιουργία Βιογραφικού Σημειώματος.

foititis agxos diavasma vivlia

Γίνεται εκπαίδευση για τυχόν μελλοντική συνέντευξη αλλά και ενημέρωση για το τι ζητά η αγορά εργασίας και μέσα από αυτό να εμπλουτίσετε τις γνώσεις αλλά και τις ικανότητες σας για να βγείτε πιο δυναμικά στον εργασιακό στίβο.

Σχεδιάστε τα βήματά σας

Αν δεν ζείτε σε κάποια μεγάλη πόλη που μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους δράσεις, τότε σίγουρα θα βρείτε κάποιο βοήθημα/οδηγό στο διαδίκτυο που θα μπορούσε να σας βοηθήσει ώστε να χτίσετε καλύτερα τα επόμενα σας βήματα.

Όπως και να έχει το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να εισάγετε στο μυαλό σας και στη ζωή σας είναι η στοχοθέτηση. Ξεκινώντας από το σημείο που είστε τώρα, θέστε το σημείο που θέλετε να φτάσετε ρεαλιστικά. Σχεδιάστε τα ενδιάμεσα βήματά σας που θα σας πάνε από το σημείο που είστε τώρα, στο σημείο που θέλετε να φτάσετε.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5 +1 χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις το οικονομικό άγχος

Άγχος και οικογένεια: Πώς να χειριστείς συγγενή που νιώθεις ως βάρος;

10 απίθανοι τρόποι για να διώξεις το άγχος σου σε λιγότερο από 5 λεπτά!

Αγχώνομαι συνεχώς για τα λεφτά: 5 tips για να χαλαρώσεις

Σχετικά άρθρα