Μύκητες στα νύχια. Τα 7 συμπτώματα που οφείλεις να γνωρίζεις! Πώς θεραπεύονται;

Οι μύκητες στα νύχια (κυρίως στα πόδια) ή αλλιώς ονυχομυκητίαση είναι ένα κοινό πρόβλημα, εντονότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε νύχι.

Είναι μια συχνή πάθηση, η οποία αρχικά παρουσιάζεται ως λευκή κηλίδα στην άκρη των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια, συνήθως των ποδιών.

Γράφει ο ποδολόγος – ποδίατρος Μάνος Αρβανιτάκης

Αν και δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή, το νύχι που έχει προσβληθεί από μύκητα αποτελεί σημείο εισόδου μικροβίων στον οργανισμό. Αν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα νύχια, αλλά και να προσβάλλει άλλους ανθρώπους.

Περίπου το 20% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει ονυχομυκητίαση τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής του. Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα με διαβήτη, αθλητές, άτομα με κινητικά προβλήματα, άτομα με κυκλοφοριακές διαταραχές (αγγειοπάθεια), άτομα που ιδρώνουν έντονα και τέλος άτομα που κάνουν χρήση κοινόχρηστων ντους στο γυμναστήριο ή στην πισίνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Υπάρχουν κάποιες εμφανείς ενδείξεις της ονυχομυκητίασης, τις οποίες μπορείτε να δείτε και μόνοι σας:

  • Τα νύχια σας χάνουν τη φυσική λάμψη τους.
  • Υπάρχει αποχρωματισμός και πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι.
  • Φαίνονται λευκά ή κιτρινωπά σημεία στη μέση του νυχιού.
  • Τα νύχια είναι εύθραυστα και τραχιά.
  • Έχουν παραμορφωμένο σχήμα.
  • Σημειώνεται πάχυνση των νυχιών.
  • Η αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα είναι πολύ συνηθισμένη.

Οι κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, είναι η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, τα κλειστά παπούτσια κρατούν τα πόδια ζεστά και υγρά. Επίσης τα αποδυτήρια, οι πισίνες και οι ντουζιέρες ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.

Υπάρχει θεραπεία;

Για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες ακόμα και συνδυασμοί θεραπειών. Προληπτικά και σε πιο ήπιες καταστάσεις ή σε περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για μόλυνση των νυχιών από μύκητες, συνιστάται θεραπεία νυχιών με προϊόντα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Η διάρκεια της θεραπείας διαρκεί 4 εβδομάδες.

Μετά από 9 – 12 μήνες (μέση διάρκεια πλήρους ανάπτυξης του νυχιού) ο δισχρωματισμός εξαφανίζεται και τα νύχια αποκτούν υγιή όψη. Για πιο σοβαρές ονυχομυκητιάσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα ειδικό, ο οποίος θα αποφασίσει για το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθήσετε (αντιμυκητιασικά χάπια, σε συνδυασμό με φάρμακα τοπικής χρήσης, χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser ), ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάποια αντιμυκητιασικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν προβλήματα με το ήπαρ ή καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο θεράπων γιατρός, ώστε να αποφασίσει ποια θεραπεία θα ακολουθήσει. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

Μάνος Αρβανιτάκης
Ποδολόγος – ποδιάτρος
Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων -Ποδολόγων
MSc, BSc ( Hons) Podiatry MPS

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κόλλησα το παιδί μου μύκητες κατά τον θηλασμό. Πρέπει να σταματήσω να θηλάζω;

Τι «λέει» το χρώμα των νυχιών μας για την κατάσταση της υγεία μας

Με ανάλογη διατροφή μπορεί οι μύκητες να φύγουν χωρίς θεραπεία;

Σχετικά άρθρα