Καταγγελία για εγκλωβισμένους μετανάστες – Βασανίζονται και πεθαίνουν

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησης για τους μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στη χώρα αυτή.

Αιτία η μεταναστευτική πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών και της συμφωνίας τους με την Τρίπολη, όπως υποστηρίζουν. Υποσιτισμός, απαγωγές, καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια.

Προσπαθούν να γλιτώσουν

Στα μέσα Μαΐου, ένας μετανάστης που προσπαθούσε να φύγει από τη Λιβύη με μια βάρκα, προτίμησε να διακινδυνεύσει τη ζωή του βουτώντας στο πέλαγος, όταν είδε να καταφθάνει ένα σκάφος της λιβυκής ακτοφυλακής.

Επιχείρησε να φτάσει κολυμπώντας σε ένα εμπορικό πλοίο που περνούσε από εκεί, όπως δείχνει το βίντεο που τραβήχτηκε από το αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Watch.

Είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα

Οι εικόνες αυτές είναι μια ακόμη έκφραση της απελπισίας των μεταναστών, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από την Αφρική και συνήθως από χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές κρίσεις, όπως το Σουδάν, η Ερυθραία και η Σομαλία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να μην τους κλείσουν και πάλι αυθαίρετα σε κάποιο κέντρο κράτησης, σε μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Τους καίνε στο σώμα

Τον περασμένο Φεβρουάριο το Channel 4 μετέδωσε μια σειρά βίντεο απίστευτης σκληρότητας, τα οποία συνέλεξε μια Ιρλανδή δημοσιογράφος. Τα περισσότερα τραβήχτηκαν σε παράνομες φυλακές που ανήκουν σε διακινητές ανθρώπων.

Δίνουν μια αμυδρή εικόνα των βασανιστηρίων που υφίστανται ορισμένοι από τους μετανάστες, με στόχο να ζητήσουν λύτρα από τις οικογένειές τους. Ξαπλωμένος γυμνός στο πάτωμα, με την κάνη ενός όπλου να τον σημαδεύει, ένας άνδρας σφαδάζει από τον πόνο καθώς του καίνε τα πόδια με μια συσκευή συγκόλλησης.

Τους δένουν

Ένας άλλος, που φοράει ένα ματωμένο μπλουζάκι, κρέμεται από το ταβάνι, έχοντας ένα όπλο κολλημένο στον κρόταφο. Ο τρίτος είναι δεμένος με σχοινιά και του κάνουν φάλαγγα ενώ το στήθος και τα χέρια του συντρίβονται κάτω από ένα κομμάτι μπετόν.

Η κακομεταχείριση των μεταναστών έφτασε στο ζενίθ τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, όταν τουλάχιστον 44 από αυτούς σκοτώθηκαν και άλλοι 70 τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό του κέντρου κράτησης στην Τατζούρα. Η επίθεση αυτή αποδίδεται στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στην Ελλάδα έφτασαν οι περισσότεροι μετανάστες το 2019

Τραμπ προς μετανάστες: «Δεν μπορούμε να σας δεχθούμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετανάστες πνίγηκαν ανοιχτά της Τουρκίας – Μια μάνα με το μωρό της μεταξύ των νεκρών

Μαρόκο: Υγρός τάφος για 6 ανθρώπους – Ανάμεσά τους και ένα μωρό

Σχετικά άρθρα