Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Προσοχή: Πώς θα προστατευτείς από τον καύσωνα;

Προσοχή: Πώς θα προστατευτείς από τον καύσωνα;

Οδηγίες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι καλό να γνωρίζουμε για τις πολύ θερμές μέρες του καλοκαιριού, μας υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων.

Χρήσιμες συμβουλές για εντός και εκτός σπιτιού

Για όσους είναι σε εξωτερικό χώρο, τους συμβουλεύει μεταξύ άλλων να αναζητήσουν σκιά, να πίνουν νερό, να αποφεύγουν ποτά και χειρωνακτική εργασία ή άσκηση.

Όσοι είναι σε εσωτερικό χώρο, να κλείνουν τα παράθυρα, τα παντζούρια, τα ρολά ή τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης:

  • Να χρησιμοποιούν κλιματισμό αν διαθέτουν, να πίνουν νερό, να αποφεύγουν να βγαίνουν κατά τις θερμές ώρες, όπως και τυχόν χειρωνακτική εργασία ή άσκηση,
  • Να κάνουν ντους ή να χρησιμοποιούν δροσερά επιθέματα, παγοκύστες, πετσέτες ή υγρά σφουγγάρια.
  • Να φορούν ελαφρά και χαλαρά ρούχα από φυσικά υφάσματα και να τρώνε μικρές και επαρκείς ποσότητες φαγητού.

Πού να απευθυνθείς αν αισθανθείς ζάλη;

Για όσους παίρνουν συστηματική φαρμακευτική αγωγή, συστήνεται να διατηρούν τα φάρμακα κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου ή στο ψυγείο και να ζητούν τη συμβουλή του ιατρού αν έχουν κάποια χρόνια πάθηση.

Επίσης, όσοι αισθάνονται ζάλη, αδυναμία, έντονη δίψα ή πονοκέφαλο, να μεταβούν σε ένα δροσερό μέρος και να μετρήσουν τη θερμοκρασία τους, να πιουν νερό ή φρέκους χυμούς.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, να μην πάρουν ασπιρίνη ή παρακεταμόλη, αλλά να καλέσουν γιατρό ή να πάνε στο νοσοκομείο, ή να καλέσουν στο 112 που είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη.

Υπάρχει και εφαρμογή!

Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους δημότες του να χρησιμοποιούν και την πρωτοποριακή εφαρμογή EXTREMA Europe, που προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, υποδεικνύει σε χάρτη τα κοντινότερα δροσερά σημεία της πόλης. Προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, υποδεικνύοντας στον χρήστη ενδεχόμενο προσωποποιημένο ρίσκο στην υγεία, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, σε αληθινό χρόνο και συγκεκριμένο χώρο, με βάση δορυφορικά δεδομένα.

Η εφαρμογή προέκυψε από τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το πρόγραμμα «Ανθεκτική Αθήνα» και τη ΔΑΕΜ του δήμου Αθηναίων χρησιμοποιώντας οδηγίες της Ιατρικής Σχολής.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καιρός σήμερα: Αλλού καύσωνας, αλλού καταιγίδες

Εκλογές 2019: Μάθε πού ψηφίζεις – Σε λειτουργία η εφαρμογή

Εκλογές 2019: Τι αλλάζει για 120 δόσεις και Κτηματολόγιο

Εκλογές 2019: Αρχίζει η επιστροφή πινακίδων – Ποιους αφορά

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X