man

Νιώθω τόσο μόνος! Έχω άτομα για να κάνω παρέα αλλά όχι για να μιλήσω!

Πολλές φορές νιώθω απαίσια, βασικά υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να αναφερθώ. Συμβαίνει κάτι μικρό και μπορεί και να είναι και ασήμαντο και εγώ νευριάζω με το παραμικρό. Επίσης όταν είμαι μόνος σκέφτομαι πάρα πολύ αρνητικά τις περισσότερες φορές.

Νιώθω μόνος και δεν έχω σε κανέναν να μιλήσω. Έχω φίλους που μου χρησιμεύουν μονάχα στην παρέα δηλαδή έχω άτομα να κάνω παρέα και δεν έχω άτομα να μιλήσω. Έχω κλειστεί πάρα πολύ στον εαυτό μου. Πολλές φορές νιώθω ότι δεν είναι απλά η εφηβεια μου όλο αυτό.

Νιώθω ότι είναι κάτι άλλο που μόνος μου δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Νιώθω ότι έχω κάποια ψυχική διαταραχή! Χρειάζομαι βοήθεια! Δεν ξέρω γιατί είμαι έτσι. Δεν ξέρω τι με έφερε σε αυτή τη κατάσταση! Παλιά δεν ήμουν έτσι. Τη μια νιώθω καλά, την αλλη απαίσια και δεν ξέρω γιατί μου συμβαίνει αυτό!

Εσείς ίσως μπορείτε να με βοηθήσετε!..

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Αγαπητέ αναγνώστη,

Το μόνο σίγουρο είναι πως και η εφηβεία έχει βάλει το χεράκι της για να είσαι σε αυτήν την κατάσταση που περιγράφεις και μην το υποτιμάς σαν γεγονός. Από εκεί και πέρα, για το αν πάσχεις από κάποια ψυχική διαταραχή, είναι κάτι που μόνο αν επισκεφτείς κάποιον ειδικό και μέσα από ένα αναλυτικό ιστορικό και συμπτώματα που παρουσιάζεις θα μπορέσει να βγει ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Δυσκολίες συναισθηματικού τύπου

Βάσει αυτών που αναφέρεις, αυτό που καταλαβαίνω είναι πως σίγουρα βιώνεις συναισθηματικού τύπου δυσκολίες αυτό το καιρό. Αυτό σχετίζεται με το αρνητικό μοτίβο σκέψεων που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη ζωή σου,κάτι που και ο ίδιος αναγνωρίζεις και αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης.

thlipsi monaksia apognosi

Αυτή η σειρά αρνητικών σκέψεων είναι που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα ή να νευριάζεις ακόμα και με ασήμαντα πράγματα.

 Μήπως δεν είσαι τόσο μόνος όσο πιστέυεις;

Λες ότι είσαι μόνος, αλλά την ίδια στιγμή έχεις και φίλους για παρέα. Γιατί θεωρείς ότι δεν μπορείς να μιλήσεις σε αυτούς για ότι σε προβληματίζει; Επίσης κάποιο πρόσωπο αναφοράς στην οικογένεια σου υπάρχει που θα μπορούσε να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο;

Ουσιαστικά, διακρίνω ότι έχεις μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Ενώ έχεις την ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον για όλα όσα σκέφτεσαι,την ίδια στιγμή κλείνεσαι όλο και πιο πολύ στον εαυτό σου. Μέσω αυτής της λαθεμένης στρατηγικής δεν καλύπτεις την ανάγκη σου να μιλήσεις για όσα σε απασχολούν με συνέπεια να νιώθεις μετά μόνος και ότι δεν έχεις κανέναν να μιλήσεις,ενώ εσύ είσαι αυτός που το επιλέγει αυτό τελικά.

Αν επιχειρήσεις να ανοιχτείς σε άτομα που εμπιστεύεσαι η σκέψη σου αυτή θα αρχίσει να κλονίζεται.

efivos thlipsi monaksis

Σκέψου μήπως συνέβη κάτι που σε έφερε σε αυτήν την κατάσταση

Το ότι δεν ξέρεις τι σε έφερε σε αυτή τη κατάσταση είναι κάτι που θα πρέπει να σε απασχολήσει. Αν δεν είναι η εφηβεία και οι φυσιολογικές ψυχικές μεταπτώσεις θα πρέπει να σκεφτείς αν έχει υπάρξει κάποιο ψυχοπιεστικό γεγονός το τελευταίο χρονικό διάστημα για σένα ή την οικογένεια σου που πιθανόν να σε έχει επηρεάσει.

Ίσως το να ξεκινήσεις να μιλάς και με κάποιον ειδικό σε συμβουλευτικό επίπεδο για όλα όσα σε απασχολούν να βοηθήσει την κατάσταση. Μαζί σε συνεργασία μπορείτε να βρείτε πιο εποικοδομητικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών με υιοθέτηση άλλων συμπεριφορών και τρόπων επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν στην καθημερινότητά σου!

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νιώθω συνεχώς ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Είναι από την εφηβεία;

Αίσθημα μελαγχολίας στην εφηβεία: Πού μπορεί να οφείλεται;

Έχω συνέχεια νεύρα και δεν έχω όρεξη για τίποτα. Είναι εφηβεία;

Πώς να προσεγγίσω τον γιο μου που είναι στην εφηβεία;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X