Ανοιγοκλείνω συχνά νευρικά τα μάτια. Είναι τικ;

Θα ήθελα να ζητήσω την συμβουλή σας για ένα θέμα που με απασχολεί τώρα περίπου 3 βδομάδες. Τώρα τελευταία νιώθω κιόλας πως έχει επιδεινωθεί σε κάποιο βαθμό. Έχω παρατηρήσει πως νιώθω την ανάγκη να κλείνω συχνότερα τα μάτια μου και σφίγγοντας τα περισσότερο.

Είναι δηλαδή από ό,τι έχω καταλάβει κάτι σαν τικ που πολλές φορές γίνεται ενοχλητικό . Επίσης έχω στο μυαλό μου συνεχώς το ανοιγοκλείσιμο των ματιών μου.

Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

Θα πρέπει να αποκλειστούν τόσο οι καθ’ έξιν σπασμωδικές συσπάσεις του προσώπου (τικ) όσο και η ιδεοληψία που οδηγεί σε ψυχαναγκαστικές στερεοτυπές κινήσεις.

Η διαφορά τους είναι ότι το πρώτο συμβαίνει ακούσια, ενώ το δεύτερο εκούσια. Καμιά φορά μάλιστα συνυπάρχουν. Φρόνιμο θα ήταν να επισκεφτείτε ένα νευρολόγο ή ένα ψυχολόγο/ψυχίατρο για να αξιολογήσει τις κινήσεις που κάνετε με τα μάτια σας, αναλόγως του τι υπερισχύει και αν η κατάσταση όντως επιδεινώνεται.

Εν τω μεταξύ αν βρίσκεστε σε περίοδο έντονου στρες, προσπαθήστε να χαλαρώσετε απασχολώντας το μυαλό σας με ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες.

Ο αθλητισμός επίσης βοηθάει.

 

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Όταν σηκώνομαι, όλα γύρω μου… μαυρίζουν. Φταίει που έχω αναιμία;

Πόνος στα μάτια, ζαλάδες και τάση για λιποθυμία. Τι μου συμβαίνει;

Ο γιος μου κάνει συνεχώς συλλογές από διάφορα αντικείμενα. Είναι φυσιολογικό;

 

Σχετικά άρθρα