Παρέδωσε… τη σκυτάλη ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα. Ολοκληρώθηκε η παράδοση από τον Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε με ταχύ βήμα, αντάλλαξε σύντομη χειραψία για τους φωτογράφους με τον Αλέξη Τσίπρα και στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας τον συνόδευσε στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι μία διαδικασία που όπως επισήμανε χθες ο κ. Τσίπρας, δεν είχε ακολουθηθεί το 2015 όταν έγινε εκείνος πρωθυπουργός αλλά δεν του παρέδωσε το Μαξίμου ο τότε προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 13:30 για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Ορκίστηκε πρωθυπουργός

Με θρησκευτικό όρκο και ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ορκίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Σε δήλωσή του στην κάμερα της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας του, ο νέος πρωθυπουργός τόνισε πως το κόμμα του θα τιμήσει «στο ακέραιο την ισχυρή εντολή» που έλαβε από τον ελληνικό λαό και επανέλαβε πως «από σήμερα ξενικά σκληρή δουλειά».

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

«Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στην εντολή που μας έδωσε ο Ελληνικός λαός και με πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης. Η δουλειά ξεκινά τώρα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη για την ορκωμοσία του.

Στις 12:40 προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ορκιστεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τα παιδιά του.

Ο γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεννηματάς τον υποδέχθηκε, ενώ ήδη στο προεδρικό μέγαρο βρίσκονταν οι τρεις αδελφές του, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αλεξάνδρα και η Κατερίνα.

Πριν από την ορκωμοσία, ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, διάρκειας περίπου δέκα λεπτών.

Έχοντας πάρει ισχυρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, στις 6 το απόγευμα, από τον Στέλιο Πέτσα, που αναλαμβάνει τη νευραλγική θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Επίσημα η νέα Βουλή αρχίζει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου, με την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ στις 18 θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και θα ακολουθήσει η τριήμερη συζήτηση (19-21 Ιουλίου) για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Διαδικασία η οποίο αποκτά τυπικό χαρακτήρα λόγω της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας. Με ενδιαφέρον παρ΄ όλα αυτά αναμένεται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος ήδη δήλωσε πως στόχος του είναι να δημιουργήσει… πρόβλημα στη νέα κυβέρνηση.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το μήνυμα του Eurogroup στη νέα Κυβέρνηση

Εθνικές Εκλογές 2019: Ποιοι βουλευτές εκλέγονται στη νέα Βουλή;

Στις 13.00 ορκίζεται ο νέος Πρωθυπουργός- Ποιοι «ράβουν» υπουργικά κοστούμια;

 

Σχετικά άρθρα