Διαφορά ηλικίας στη σχέση: Έχει περισσότερες εμπειρίες από εμένα και νιώθω μειονεκτικά…

Διαβάζω πολύ συχνά τα άρθρα σας κι όταν έχω κάποιο πρόβλημα τα συμβουλεύομαι. Ετσι και τώρα! Έχω ένα μεγάλο, κατά τη γνώμη μου, πρόβλημα με τη σχέση μου. Είμαστε μαζί περίπου έναν χρόνο με το αγόρι μου κι έχουμε μια σχετικά μεγάλη διαφορά ηλικίας, η οποία ποτέ δεν με πείραξε ιδιαίτερα, δεν με ενόχλησε. Το αγόρι μου έφυγε πριν από μια βδομάδα για να δουλέψει σεζόν, έχουμε αποφασίσει να συγκατοίκησουμε αμέσως μόλις επιστρέψει.

Σήμερα ανακάλυψα στο ιστορικό του υπολογιστή μας ότι βλέπει πορνό. Γενικά επειδή έχουμε διαφορά ηλικίας έχω μεγάλο θέμα ζήλιας διότι ξέρω το παρελθόν του στη σεξουαλική του ζωή. Και πραγματικά όσες φορές φέρνω στο μυαλό μου τα όσα έχει κάνει πριν από εμένα στεναχωριέμαι και προσπαθώ να το ξεπεράσω και να πω ότι όλα αυτά έγιναν πριν από εμένα.

Σε συζήτηση με τη φίλη μου, με συμβούλευσε ότι το να βλέπει πορνό ενώ είμαστε μακριά είναι απολύτως φυσιολογικό αφού δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να γίνει κάτι μεταξύ μας. Όμως, εμένα με ενόχλησε πάρα πολύ γιατί κι άλλες φορές έχουμε υπάρξει χώρια, ποτέ όμως δεν ήμουν αρνητική στο να κάνουμε sexting ή κάτι τέτοιο. Κι αυτό είναι ίσως που με ενόχλησε πιο πολύ. Γιατί χρειάζεται να βλέπει πορνό ενώ μπορεί να ικανοποιηθεί με μένα ; Με κάνει να πιστεύω ότι δεν είμαι αρκετή και με πληγώνει. Τι να κάνω; Πώς να το διαχειριστώ;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Ξεκινώντας την απάντηση μου, θέλω να σταθώ σε αυτό που πιστεύεις, ότι έχεις ένα μεγάλο πρόβλημα με τη σχέση σου. Από τη μια λες ότι έχετε μεγάλη διαφορά ηλικίας, αλλά αυτό δεν σε ενοχλεί, αλλά την ίδια στιγμή λες πως λόγω αυτής της διαφοράς ηλικίας και επειδή γνωρίζεις ότι έχει μεγάλο παρελθόν ερωτικά, αυτό σου δημιουργεί μεγάλη ζήλια. Αυτό νομίζω σε πρώτη φάση είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς, αν τελικά σε ενοχλεί και προσπαθείς να το ελέγξεις ή δεν σε ενοχλεί γιατί μπορεί να σχετίζεται με αυτό που βιώνεις ως πρόβλημα.

xorismos

Γιατί βλέπει πορνό

Πάμε τώρα και στην αφορμή που σου έδωσε να μπεις σε μια διαδικασία σκέψεων σχετικά με την σχέση σας. Η Παρακολούθηση πορνό ουσιαστικά είναι ένας τρόπος διέγερσης, για τον άντρα εν προκειμένω, με στόχο την ψυχική και σωματική ικανοποίηση και τρόπος αποφόρτισης από το στρες και την ένταση που μπορεί να βιώνει.

Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος που έμαθε να χρησιμοποιεί στα εφηβικά του χρόνια. Aπό μόνο του δεν αποτελεί πρόβλημα για την σχέση σας, εκτός αν έχει εθιστεί σε όλο αυτό με συνέπεια να έχει χαλάσει η ποιότητα των σεξουαλικών σας επαφών.Έχεις παρατηρήσει αλλαγή σε αυτόν τον τομέα; Συνεχίζεις να ικανοποιείσαι σεξουαλικά μέσα στη σχέση; Αν όχι, τότε σίγουρα αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την σχέση σας.

Μήπως δεν τον ικανοποιεί η σχέση μας;

Παρόλα αυτά νομίζω ότι στο τέλος της ερώτησης σου βρίσκεται το κλειδί. Νομίζω και εσένα δεν σε πειράζει το γεγονός ότι βλέπει πορνό, αλλά οι σκέψεις που κάνεις εξαιτίας αυτής του της πράξης, δημιουργεί το πρόβλημα. Το ότι βλέπει πορνό είναι μια κατάσταση. Αυτό που για σένα την κάνει αρνητική είναι οι σκέψεις σου, που την συνοδεύουν. Μια σειρά αρνητικών σκέψεων ξεκινούν με αφορμή αυτό. “Δεν μπορώ να τον ικανοποιήσω”, “Δεν είμαι αρκετή”, “Δεν του αρέσω” και άλλα πολλά. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να δεις αν αυτές σου οι σκέψεις ευσταθούν ρεαλιστικά. Έχεις δείγματα σε όλη σας τη σχέση ότι ισχύουν; Έχεις μήπως κάποιες αποδείξεις που να τις καταρρίπτουν;

Μια σχέση διακόπτεται αν δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία!

Νομίζω πως αφού κατασταλλάξεις σε όλα τα παραπάνω, τι ισχύει και τι δεν ισχύει, και αναλόγως που θα καταλήξεις θα πρέπει να το επικοινωνήσεις όλο αυτό με τον σύντροφο σου. Μια σχέση θα συνεχίσει ή θα διακοπεί, όχι λόγω του πορνό αλλά λόγω της επικοινωνίας που υπάρχει στο ζευγάρι ή όχι. Χωρίς να τον επικρίνεις επικοινώνησε τις ανάγκες σου και το το τι σε ενοχλεί και ζητώντας από εκείνον να σου επικοινωνήσει τις δικές του ανάγκες. Ίσως εκπλαγείς από το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στη σχέση τους… Πώς λύνονται;

Ανασφάλεια: Αφού του αρέσει τόσο το πορνό εμένα τι με θέλει;

Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας σε ένα ζευγάρι;

 

 

Σχετικά άρθρα