Νέα Δημοκρατία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Ποιοι είναι οι «βετεράνοι» και ποιοι οι… πρωτάρηδες

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης (9/7) η νέα κυβέρνηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τα 50 νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ της τελετής χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ακολούθησε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών και η τελετή ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 45 λεπτά με την ομαδική φωτογραφία της νέας κυβέρνησης μαζί με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστη και η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, καθώς και αρκετές σύζυγοι και μέλη των οικογενειών των μελών της νέας κυβέρνησης.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιουλίου 1945. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas, Paris II.

Το 1976 διορίσθηκε εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακολούθησε σταδιοδρομία δικαστικού. Το 2010 αναδείχθηκε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2012. Την περίοδο 2005-2010 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού Πρωθυπουργού από τις 16 Μαΐου 2012 ως τις 20 Ιουνίου 2012, με ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Εξελέγη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Υπουργός Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 και του 2015. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ήταν Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ.

Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2019 διετέλεσε Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ.

Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (Κατεύθυνση Παραγωγής) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Management School, Imperial College of Science, Technology and Medicine, University of London) και Διδάκτωρ στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου (Department of Banking and Finance, Cass Business School, City University).

Είναι Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006-σήμερα). Την τελευταία δεκαετία έχει στελεχώσει θέσεις υψηλής ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000).

Υφυπουργός για τη φορολογική πολιτική και δημόσια περιουσία ορίστηκε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος. Υφυπουργός για τη δημοσιονομική πολιτική είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Γεώργιος Ζαββός.

Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1972, στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εκλέγεται βουλευτής από τις εθνικές εκλογές του 2007. Διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη Ναυτιλία και την Αλιεία στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου. Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Μανωλίδου και έχουν δύο γιους, τον Περσέα και τον Αλκαίο.

Υφυπουργός για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι ο Γιάννης Τσακίρης ενώ για έρευνα και τεχνολογία ο Χρίστος Δήμας. Υφυπουργός για τη βιομηχανία και το εμπόριο ο Νίκος Παπαθανάσης.

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατάγεται από τους Παξούς. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και αριστούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Laws (LL.M.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στο Ναυτικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο στο University College (U.C.L.) και στην Εγκληματολογία στο London School of Economics and Political Science (L.S.E.).

Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Δραστηριοποιείται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία από το 1978. Διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι το Νοέμβριο του 2014, Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2014, Υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Διετέλεσε, επίσης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι παντρεμένος με τη Δάφνη Λάλα και έχει δύο γιούς, το Σπύρο και το Στέφανο.

Αναπληρωτής υπουργός για τα ευρωπαϊκά θέματα ορίστηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια ο Κώστας Φραγκογιάννης. Υφυπουργός για τον απόδημο ελληνισμό είναι ο Αντώνης Διαματάρης.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας στην Κεντρική Μακεδονία. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος.Την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε Νομάρχης Καρδίτσας, και στη συνέχεια εκλέχθηκε Βουλευτής Ημαθίας (1989).

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι το 2007 εκλεγόταν πρώτος Βουλευτής του Ν. Ημαθίας σε 6 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2007 και το 2009 εκλέχθηκε Βουλευτής Β’ Αθήνας. Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εμπορίου (1994-1996), Υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003), Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2009-2010) και Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2010-2012).

Έχει συνδέσει το όνομα του με τρεις μεγάλες επιτυχίες στο χώρο της αντιτρομοκρατίας, καθώς επί υπουργίας του στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης (2002), μετέπειτα Προστασίας του Πολίτη (2010), εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα, η 17 Νοέμβρη, ο ΕΛΑ και ο Επαναστατικός Αγώνας.

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική ορίστηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Υφυπουργός αρμόδιος για την αντεγκληματική πολιτική είναι ο Λεύτερης Οικονόμου.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1965 και είναι παντρεμένος με την νηπιαγωγό Νατάσα Αγγελίδου. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια με μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά και τις Διεθνείς Σχέσεις.

Εργάστηκε στο τμήμα εξαγωγών, αλλά και ως Διευθυντής Πωλήσεων, στην εταιρεία «Μάρμαρα Καβάλας Α.Ε». Διετέλεσε εκλεγμένος γραμματέας και ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήταν αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας και πρωταθλητής Βορείου Ελλάδος στην κολύμβηση (1978 – 1979).

Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων στην υδατοσφαίριση. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2007. Υφυπουργός είναι ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Νίκη Κεραμέως

Η Νίκη Κεραμέως γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1980. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Λουκά, δικηγόρο, με τον οποίο έχουν δύο γιους. Είναι δικηγόρος και απόφοιτος του Harvard Law School: Μεταπτυχιακός τίτλος νομικής (LL.M.) με ειδίκευση στο δίκαιο της διαιτησίας και του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas) με Μεταπτυχιακό τίτλο νομικής με ειδίκευση στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και τη διαιτησία (αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude).

Είναι επίσης, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas): Πτυχίο νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο (αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude). Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά. Εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας τον Ιανουάριο 2015 και επανεξελέγη το Σεπτέμβριο 2015. Δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο της κοινωφελούς δράσης.

Είναι ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Δεσμός», το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, καθώς προσέφερε αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης.

Το 2014 διετέλεσε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Harvard Club of Greece.

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής είναι η Σοφία Ζαχαράκη ενώ για θέματα ανωτάτης εκπαίδευσης ο Βασίλης Διγαλάκης.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Γιάννης Βρούτσης

O Γιάννης Βρούτσης είναι απόφοιτος του οικονομικού τμήματος της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε, για αρκετά χρόνια, στον ιδιωτικό τομέα και κατόπιν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007. Έχει διατελέσει Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (2012 – 2015), κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (Φεβρουάριος 2015 – Νοέμβριος 2016) και από τον Νοέμβριο του 2016 Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ.

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης διορίστηκε ο Παναγιώτης Μηταράκης και για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Υπουργός Υγείας: Βασίλης Κικίλιας

O Βασίλης Κικίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι απόφοιτος του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και χειρουργός ορθοπεδικός. Υπήρξε μπασκετμπολίστας στον Πανιώνιο, στην ΑΕΚ και στις Εθνικές Ομάδες.

Το 2006 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας και στη συνέχεια αναλαμβάνει Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων. Το 2010 ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής τίθεται επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής. Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει τα καθήκοντα Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2012 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Από τις 10 Ιουνίου 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015, επανεκλέγεται βουλευτής. Από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2016, διετέλεσε Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στις 18 Νοεμβρίου 2016 ορίζεται εκπρόσωπος τύπου και στις 13 Οκτωβρίου 2017 αναλαμβάνει καθήκοντα Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας. Επανεκλέγεται στις βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019. Υφυπουργός είναι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

https://www.youtube.com/watch?v=VfQYGghWWTI

Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Κωστής Χατζηδάκης

Ο Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κεντ (Αγγλία), από όπου πήρε μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία. Είναι δικηγόρος.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δραστηριοποιήθηκε στη φοιτητική οργάνωση ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Από το 1987 έως το 1989 υπήρξε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης της Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Τη διετία 1989-90 ήταν στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και της Γραμματείας Εκλογών του κόμματος.,Το 1992 εξελέγη Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Υπήρξε Ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 2007. Εκλέγεται βουλευτής από το 2007.Έχει διατελέσει υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014. Είναι παντρεμένος με τη γιατρό Πόπη Καλαϊτζή και έχουν ένα γιο.

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων είναι ο Γεράσιμος Θωμάς και για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος ο Δημήτρης Οικονόμου.

https://www.youtube.com/watch?v=PVwiftTDE4c

Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Λίνα Μενδώνη

Γεννήθηκε το 1960. Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού και του Αρχαιολογικού-Ιστορικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου.

Είναι επικεφαλής ερευνητικών διεπιστημονικών προγραμμάτων, καθώς και μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών. Βασικά επιστημονικά της ενδιαφέροντα, πέραν της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, είναι η μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικό αγαθό, η ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος, η θεωρία και πολιτική του Πολιτισμού. Είναι συγγραφέας και εκδότρια μονογραφιών και συλλογικών τόμων.

Μεγάλος αριθμός άρθρων της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Υπουργείο Αιγαίου ενώ από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αθλητισμού ορίστηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας

Ο Κώστας Τσιάρας γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1966. Είναι Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2004 έως σήμερα εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Καρδίτσας με τη Νέα Δημοκρατία. Την περίοδο 2012 με 2013 διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια.διετέλεσε Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Τον Ιανουάριο του 2016, με εισήγηση του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη εκλέχθηκε ομόφωνα Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Είναι παντρεμένος με την μοριακή βιολόγο Αγγελική Στεργιούλη και έχουν ένα γιο και δύο κόρες. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και γνωρίζει Ρωσικά και Ιταλικά. Υφυπουργός Δικαιοσύνης είναι ο Δημήτρης Κράνης.

https://www.youtube.com/watch?v=sA93xQ1shs0

Υπουργός Εσωτερικών: Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι πολιτικός ερευνητής και αναλυτής. Διδάκτορας δημοσίων πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διδάσκει στη σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.. Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος του ΕΚΠΑ.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στην πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία με ειδίκευση στην εκλογική κοινωνιολογία. Επιστημονικός συνεργάτης και πρόεδρος της εταιρείας GPO ΑΕ, από το 2000 ως το 2016.

Έχει παρουσιάσει σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με κοινωνική και πολιτική δράση στα νεανικά του χρόνια στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και ύστερα από 30 χρόνια εργασίας, συναντήθηκε με το μεταρρυθμιστικό όραμα και τον πολιτικό λόγο του μέτρου και της λογικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμβουλος Στρατηγικής του Προέδρου της Ν.Δ. από τον Οκτώβριο του 2015 και Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος από τον Οκτώβριο του 2016. Γεννήθηκε το 1964 στο Κερατσίνι, αποφοίτησε από το λύκειο της Iωνιδείου Προτύπου Σχολής. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών είναι ο Θεόδωρος Λιβάνιος και ο αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης είναι ο Θεόδωρος Καράογλου.

Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Πολιτικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος. Είναι καθηγητής στο Athens Tech College και, από το 2015, διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας, σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης και καθηγητής στο Αthens Information Technology (AIT).

Ήταν και ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για την Περιβαλλοντική Πολιτική του ΜΙΤ. Είναι απόφοιτος του Harvard Kennedy School (Master στις Δημόσιες Πολιτικές), του ΜΙΤ (Master στην Τεχνολογική Πολιτική) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πτυχίο Πληροφορικής). Υφυπουργός για θέματα απλούστευσης διαδικασιών είναι ο Γεώργιος Γεωργαντάς και για θέματα ψηφιακής στρατηγικής ο Γρήγορης Ζαριφόπουλος.

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12/12/1974. Έχει καταγωγή από τις Σέρρες. Είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Σπούδασε Ιστορία και Οικονομικά στο Hamilton College της Νέας Υόρκης και, στη συνέχεια, αποφοίτησε από τη σχολή μεταπτυχιακών σπουδών Διεθνών Σχέσεων Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University στη Βοστόνη.

Εξελέγη πρώτος βουλευτής του Ν. Σερρών στις εκλογές του 2015, όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά το σταυρό των συμπολιτών του. Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο Ν. Σερρών συμμετείχε συμβολικά και στις εκλογές του Ιουνίου 2012, στη μη εκλόγιμη τελευταία τιμητική θέση.

Είναι παντρεμένος με τη Μιράντα Μιχαλοπούλου-Καραμανλή με την οποία έχουν τρία παιδιά, την Αναΐς-Νίκη, την Άρια και τον Αχιλλέα. Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών είναι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Γιάννης Πλακιωτάκης

Γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Κύπρια επιχειρηματία Αφροδίτη Δωρίτη. Σπούδασε Βιοχημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το City University Business School, με ειδίκευση στη Βιοχημική Μηχανική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Εργάστηκε επί μια διετία (1995-1996), στο διακρατικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Eurocontrol που ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία και την ασφάλεια των πτήσεων σε όλη την Ευρώπη. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι μέλος των Συλλόγων αποφοίτων του Biochemical Engineering University του Λονδίνου, καθώς και του City University Business School.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στο Λασίθι με τη ΝΔ στις εκλογές του 2004, ενώ επανεκλέχθηκε στις εκλογές των ετών 2007, 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 καθώς και σε εκείνες του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015. Διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (2007-2009) και Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (2014-2015).

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μάκης Βορίδης

Ο Μάκης Βορίδης γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1964 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει Master of Laws στο University of London, ειδικευμένος σε θέματα Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου και Ποινικού Δικαίου.

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Διετέλεσε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, Υπουργός Υγείας (2014-2015) και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (2012-2014).

Επίσης κατέχει το αξίωμα του αντιπροέδρου της ειδικής επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για τη μετανάστευση. Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Δανάη Μιχελάκου με την οποία έχουν αποκτήσει ένα γιο και μία κόρη.

Υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ο Κώστας Σκρέκας ενώ αρμόδιος για την Αλιευτική Πολιτική η Φωτεινή Αραμπατζή.

Υπουργός Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης

Ο Χάρης Θεοχάρης είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) – 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου. Κατά την διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων αλλά δούλεψε και σε νεοφυείς εταιρείες καινοτομίας (start-up).

Από τον Νοέμβριο του 2011 ως το τέλος του 2012 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων όπου εισήγαγε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών μειώνοντας παράλληλα τη γραφειοκρατία. Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

H θητεία του ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη Βουλευτής στη Β’ Αθηνών με το «Ποτάμι» συγκεντρώνοντας 18.185 σταυρούς και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ως τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε και παραιτήθηκε από τη θέση.

Τον Απρίλιο του 2016 ανεξαρτητοποιήθηκε και έγινε εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών στη Διάσκεψη των Προέδρων. Τον Δεκέμβριο του 2018 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία. Υφυπουργός είναι ο Μάνος Κόνσολας.

Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου.

Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων.

Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου είναι ο Άκης Σκέρτσος. Αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο Στέλιος Πέτσας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Η δυναμική, Ελληνοπολωνή κόρη επιχειρηματία που βρήκε «καταφύγιο» στη σχέση της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δημήτρης Χριστόφιας: Ο Ελληνοκύπριος βιοπαλαιστής από φτωχή, πολύτεκνη οικογένεια που δούλευε από τα 10 του – Γιατί άλλαξε το επώνυμό του και ποια αποκαλούσε «δεύτερη μάνα»

Ανδρέας Μαρτίνης: Ο οφθαλμίατρος από το Χαλάνδρι με τη φτωχή οικογένεια που έκανε χρυσές… δουλειές και έπαιρνε μίζες για το «Ερρίκος Ντυνάν» – Η χλιδάτη ζωή, τα πανάκριβα δείπνα και τα πολυτελή δώρα

Γ. Κουμουτσάκος: Πολιτικός, σύζυγος, πατέρας και λάτρης της ροκ

Ανδρέας Λοβέρδος ο καθηγητής, ο πολιτικός και… η υπόθεση Novartis

Άλαν Γκαρσία: O Περουβιανός πολιτικός που «λερώθηκε» από τις μαζικές εκτελέσεις και το περίφημο σκάνδαλο διαφθοράς Odebrecht

Κώστας Μπακογιάννης: Ο έρωτας με τη Σία, το διαζύγιο και ο τραγικός θάνατος του πατέρα του!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η θερμή αγκαλιά στη γυναίκα του και τα παιδιά του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μητσοτάκης αποκάλυψε τι δώρο θα στείλει στον Τσίπρα για τα γενέθλιά του

Σχετικά άρθρα