Κοινωνική φοβία: Πώς θα ρίξεις «φως» στον εσωτερικό σου κόσμο;

Νομίζω πως έχω κοινωνική φοβία. Φοβάμαι να βγω στον δρόμο γιατί νομίζω ότι θα με σχολιάζουν και τις περισσότερες φορές όντως συμβαίνει αυτό.

Κοιτάζουν επίμονα και γελούν. Έχω ακούσει και μερικούς να λένε «πώς είναι έτσι;». Και σε κλαμπ που πηγαίνω, βλέπω κάτι πολύ άσχημα βλέμματα. Εμφανισιακά με θεωρώ ότι είμαι πολύ καλή και στο σώμα ούτε αδύνατη ούτε με πολλά κιλά μέτρια.

Δεν ξέρω τι φταίει και σχολιάζουν έτσι και κοιτούν. Όλοι μου λένε ότι είμαι εμφανίσιμη, φίλοι και οικογένεια. Θα ήθελα να ρωτήσω κάποιον γιατί με κοροϊδεύει αλλά φοβάμαι και μην τσακωθώ και την απάντησή του. Πώς να το διαχειριστώ;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Βιώνετε κάτι συγκεκριμένο, αναρωτιέστε τι να είναι και του δίνεται το όνομα πιθανώς της κοινωνικής φοβίας. Εγώ επιλέγω στο μήνυμα μου να αφήσω το πώς μπορεί να ονομάζεται και εστιάζω σε εσάς και το πώς εσείς το βιώνετε.

Όταν βρίσκεστε έξω, λοιπόν, κάτι μέσα σας νιώθει όχι αρεστό από τους άλλους. Κάτι μέσα σας βλέπει στα μάτια τους τη δυσαρέσκεια (κοροϊδία) προς αυτό που είστε, εμφανισιακά προφανώς εφόσον δε σας γνωρίζουν.

Από την άλλη μεριά, «όλοι» εννοώντας την οικογένεια και τους κοντινούς σας φίλους σας αναφέρουν ότι είστε εμφανίσιμη και σας βρίσκουν όμορφη και αγαπητή.

agxos fovos

Υπάρχει άποψη με την οποία συμφωνείτε;

Μοιάζει λοιπόν, σαν να υπάρχουν δύο απόψεις για εσάς από τους άλλους. Είναι δύο αντιθετικές απόψεις που εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνω ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για εσάς και μοιάζει να σας καθορίζουν.

Αναρωτιέμαι για αυτές τις δύο απόψεις που διαμορφώνονται από τους άλλους, ποια είναι η δική σας γνώμη. Αν δηλαδή κοιτάζοντας στον καθρέφτη τον εαυτό σας, βλέπετε να συμφωνείτε με κάποια άποψη περισσότερο.

Όποια και αν είναι η απάντηση, πολλές φορές οι απόψεις των άλλων και τα πρόσωπα τους προς εμάς είναι… καθρέφτες του δικού μας εσωτερικού κόσμου, των απόψεων μας για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όχι γρήγορες απαντήσεις

Έτσι λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι η αποφυγή του έξω που θα σας φέρει με επαφή με ένα συναίσθημα-απόρριψης ίσως- ή όποιο άλλο συναίσθημα ταιριάζει καλύτερα με αυτό που νιώθετε και προτιμάτε την ασφάλεια του σπιτιού.

Μέσα σε αυτό που βιώνετε, μοιάζει να υπάρχει μια πολυπλοκότητα που χρειάζεται έναν ασφαλή και με αποδοχή χώρο για να φροντιστεί επαρκώς και να μην δοθούν απαντήσεις που είναι γρήγορες και γενικόλογες.

Έτσι λοιπόν, δική μου προτροπή είναι να ασχοληθείτε με αυτό μέσα σε μια θεραπευτική σχέση που θα σας διευκολύνει να φωτίσετε όλες τις πλευρές του ζητήματος. Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κλειστοφοβία: Όταν κλείσει η πόρτα, αρχίζει η «κόλαση» για εμένα

Είμαι άνεργη και σε κάθε ευκαιρία για δουλειά με κυριεύει ο πανικός

Σκέφτομαι τον θάνατο: Η… συνήθεια που σε κάνει να φοβάσαι ακόμα και τον ύπνο!

Φόβος θανάτου: Δεν βγαίνω από το σπίτι – Έχω απελπιστεί

Ουπς! Γιατί το «ηρέμησε και συνέχισε» είναι η χειρότερη συμβουλή;

Πώς θα ξεπεράσω τη φοβία μου για τα ταξίδια;

Σχετικά άρθρα