Ο… επτάλογος της λιγούρας σου που σε παχαίνει…

Σε αυτό το άρθρο, -που έχει να κάνει με τις λιγούρες που νιώθεις, κυρίως τα απογεύματα και τα βράδια- θα παίξω “κόντρα ρόλο” και θα σου κάνω την φωνή της λιγούρας σου.

Γράφει ο Νεκτάριος Κατσαβέλης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Με αυτόν τον τρόπο, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω να καταλάβεις πως αυτή σκέπτεται, που βρίσκει πάτημα για να σου κάνει τα καπρίτσια της, καθώς επίσης και τι φοβάται.

Ο 7-λογος της λιγούρας, λοιπόν, μέσα από τα… μάτια της

Ή ακόμα καλύτερα, μέσα από τις σκέψεις της..

Πάμε να τις δούμε και να τις απομυθοποιήσουμε..

1. «Όταν πεινάς, θα το εκμεταλλευτώ»

Όταν θα έχεις πολλές ώρες να φας, θα βρω την ευκαιρία να τρυπώσω στο κεφάλι σου και να μην σε αφήσω σε ησυχία. Το σώμα σου έχει ανάγκη από ενέργεια, καθώς η γλυκόζη σου είναι πεσμένη και έτσι μπορώ να εκμεταλλευτώ αυτήν την κατάσταση και να σε κάνω να ψάχνεις το τσιμπολόγημα.

Αν θελήσεις να με βγάλεις από την ζωή σου, ξεκίνα να τρως τακτικά και θρεπτικά γεύματα.
Αυτό θα φέρει σε μια ισορροπία την γλυκόζη του αίματος σου και θα με αναγκάσει να μην μπορώ να μπαίνω με άνεση μέσα στο μυαλό σου και να σε τυραννάω.

Δυο είναι τα πράματα που θα σε βοηθήσουν. Πριν υποκύψεις στα τεχνάσματα μου, να αναρωτηθείς πρώτα πόση ώρα έχεις να φας. Ίσως να μην είναι λιγούρα, αλλά πραγματική πείνα. Το δεύτερο που έχεις να κάνεις, σε συνδυασμό πάντα με την πρώτη πληροφορία που σου έδωσα, είναι να έχεις κατά νου τον Χρυσό Κανόνα:

«Τρώω ό,τι έχει ανάγκη το σώμα μου να φάω, και μετά το επιπλέον».

2. «Είμαι η έννοια της προσωρινής ευχαρίστησης»

Έρχομαι από το πουθενά, έτσι ώστε να σε κάνω να νιώσεις προσωρινά όμορφα και ευχάριστα. Εμφανίζομαι από εκεί που δεν το περιμένεις και επειδή συχνά έχεις ανάγκη να νιώσεις ευχάριστα τρυπώνω στο μυαλό σου και δεν ξεκουνιέμαι. Το ευχάριστο για εμένα είναι ότι μετά σε κάνω να νιώθεις ότι έχεις έλλειψη προσωπικής θέλησης και ότι η διατροφή σου δεν δουλεύει. Νιώθεις ότι είσαι αδύναμος χαρακτήρας και αδύναμη προσωπικότητα. Και ξέρεις κάτι; Όλα αυτά που νιώθεις σε κάνουν ευάλωτο και με βοηθούν έτσι ώστε την επόμενη φορά να μπορώ να επιδράσω πάνω σου και να υποκύψεις σε εμένα ακόμα πιο εύκολα.

snaks super market

Μαθαίνοντας το πιο πάνω μυστικό μου, με ζορίζεις πολύ.

Αν εκείνη την στιγμή χαλαρώσεις και πεις στον εαυτό σου «Χμμ.. Τώρα χρειάζομαι μια προσωρινή ευχαρίστηση και για αυτό η λιγούρα μου χτυπάει την πόρτα» θα έχεις κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς την συνειδητότητα και εμένα θα με στείλεις ένα βήμα μακρύτερα σου.

3. «Εισβάλλω μέσω των Εικόνων, Σκέψεων και Πεποιθήσεων σου»

Συνήθως έρχομαι στο μυαλό σου έπειτα από την έκθεση σου σε κάποιες οσμές, εικόνες, ιδέες, κακή διάθεση, μοναξιά ή κούραση. Επίσης, κάποιες σκέψεις ή κρυφές πεποιθήσεις σου όπως «στερούμε πράματα», «μου αξίζει κάτι καλύτερο» ή «το φαγητό θα μου προσφέρει ανακούφιση» κάνουν το έργο μου πιο εύκολο.

Η συνειδητότητα είναι και εδώ μεγάλος αντίπαλος μου. Αν πριν λυγίσεις όταν σου εμφανιστώ, αναρωτηθείς αν σε έχει επηρεάσει κάτι από τα παραπάνω (η εικόνα ενός προφιτερόλ στην βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου ενώ γυρνούσες από την δουλειά για παράδειγμα) ή αναρωτηθείς «μήπως είμαι λιγάκι κουρασμένος και γι’ αυτό ψάχνω να τσιμπολογήσω;», τότε θα μου κάνεις την ζωή μαρτύριο και ίσως εξαφανιστώ από το μυαλό σου, αφού θα έχεις καταλάβει για πιο λόγο εμφανίζομαι μπροστά σου.

Θα μπορούσες επίσης να αναπτύξεις κάποιες στρατηγικές, όπως να γυρνάς από άλλο δρόμο για να μην περνάς μπροστά από το ζαχαροπλαστείο, ώστε να μειώσεις την έκθεση σου στα ερεθίσματα που με προκαλούν.

4. «Το Οπτικό Ερέθισμα κάνει την δουλειά μου πιο εύκολη»

Σχεδόν πάντα υπάρχει ένα οπτικό ερέθισμα. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σου φέρνω την εικόνα ενός συγκεκριμένου φαγητού στο μυαλό. Σου κάνω εικόνα πως είναι να τρως ένα κομμάτι σοκολατόπιτας. Πολλές φορές παίζω ακόμα πιο ανέντιμα και υποχθόνια και σου φέρνω την αίσθηση του φαγητού στο στόμα ή ακόμα και στο στομάχι σου.
Θα κάνω τα πάντα για να σε ισοπεδώσω και να μην μπορείς να μου αντισταθείς.

junk food

Θα μου ήταν πολύ δυσάρεστο, αν την ώρα που κάνεις εικόνα μια λιχουδιά στο μυαλό σου, την συνοδεύσεις με ένα στοιχείο που σου είναι δυσάρεστο ή σου προκαλεί αηδία. Σκέψου να σου έχω φυτέψει στο μυαλουδάκι σου την εικόνα ενός λαχταριστού κέικ και εσύ εκείνη την ώρα να σκέφτεσαι πως την ώρα που μασάς μια απολαυστική μπουκιά, βγάζεις από το στόμα σου μια τρίχα που είχε πέσει μέσα στο κέικ.
Έλα όχι.. Μην μου το κάνεις αυτό. Δεν θα θέλεις τελικά τόσο πολύ το κέικ και αυτό δεν μ ’αρέσει.

5. «Οι Πραγματικές σου Ανάγκες είναι ο Δούρειος Ίππος σου»

Ξέρεις…  Όταν με νιώθεις, πολλές φορές δεν έχεις ανάγκη εμένα, αλλά θέλεις να καλύψεις κάποια άλλη σου ΑΛΗΘΙΝΗ ανάγκη. Μπορεί να έχεις στρες, υπόγειο θυμό, να νιώθεις απελπισία, να έχεις ένα εσωτερικό αίσθημα κενού ή ακόμα και μια έντονη ανεκπλήρωτη επιθυμία. Εγώ εκεί προσπαθώ να σε μπερδέψω, και να σε κάνω να πιστέψεις ότι έχεις ανάγκη να φας κάτι και όχι να ψάξεις να βρεις ποια πραγματική σου ανάγκη είναι ανικανοποίητη.

Βρίσκοντας τις πραγματικές σου ανάγκες, δεν ψάχνεις για την εύκολη και στιγμιαία λύση για να γεμίσεις τα συναισθήματα σου και έτσι με πετάς έξω από το παράθυρο και μάλιστα με τις κλωτσιές.

6. «Μέσω της Μείωσης της Έντασης σού γίνομαι απαραίτητη»

Όταν υποκύψεις σε εμένα, τότε μειώνεται απότομα η ένταση και αυτό σε κάνει να νιώθεις μια κάποια ευχαρίστηση. Το γεγονός αυτό, μπορεί να ενισχύσει υποσυνείδητα την σύνδεση “λιγούρας – αίσθηση ευχαρίστησης” και έτσι να “τσιμεντώσει” την θέση μου μέσα σου, με αποτέλεσμα αυτό να κάνει την αποσύνδεση σου από εμένα ακόμα πιο δύσκολη αργότερα.

Θα έχω ιδιαίτερο πρόβλημα αν καταφέρεις να περάσεις το υποσυνείδητο στο συνειδητό. Αν αντιληφθείς αυτή την σύνδεση και σταματήσει να σε επηρεάζει, τότε αυτό το “τσιμέντωμα της σύνδεσης” μέσα σου θα αρχίσει να σπάει και να μην επηρεάζεσαι τόσο. Αν κάνεις κάποιες δηλώσεις του τύπου, «Η ευχαρίστηση που νιώθω αυτή τι στιγμή είναι απλά γιατί μειώθηκε η ένταση μου» είναι το πρώτο βήμα για να με ξεπεράσεις.

7. «Η Ντοπαμίνη – Σύμμαχος και εχθρός μου»

Όπως κάθε έντονη επιθυμία, έτσι και εγώ, η λιγούρα, φτάνω στο ζενίθ μου και μετά, αν δεν ικανοποιηθώ, αποχωρώ. Αυτό οφείλεται στην ντοπαμίνη και συμβαίνει κυρίως με τη ζάχαρη και την σοκολάτα.

Αν την ώρα της λιγούρας -και έχοντας ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα- σπάσεις την παρόρμηση και πεις «Τώρα μου μιλάει η ντοπαμίνη. Θα περιμένω δεκαπέντε λεπτά και μετά αν εξακολουθώ να θέλω να φάω την σοκολάτα, θα το κάνω» θα σπάσεις την παρορμητικότητα σου και μετά είναι πολύ πιθανό να μην υποκύψεις.

koritsi sokolata

Extra Tip: Η λιγούρα για σοκολάτα μπορεί να μειωθεί με το να τρως λίγη ποσότητα σε προγραμματισμένα σημεία – όπως το τέλος ενός γεύματος- όταν δεν πεινάς, αντί για όποτε σε πιάσει η λιγούρα.

7+1 «Σύμμαχος μου η Απελπισία σου»

Μεγαλύτερος σύμμαχος μου είναι ότι μπορώ να σε κάνω να πιστεύεις ότι δεν έχεις καμία ελπίδα, ότι δεν μπορείς με τίποτα να απεμπλακείς από εμένα. Όσο η ψυχολογική πλάστιγγα γέρνει υπέρ μου, τόσο θα σε κερδίζω.
Αν αρχίσεις να κερδίζεις κάποιες μάχες, με τους τρόπους που σου αποκάλυψα πιο πάνω, τότε θα αρχίσω να χάνω σε ψυχολογία και θα αρχίσω να χάνω σιγά σιγά τον πόλεμο, με αποτέλεσμα στο τέλος να έρθει η κατάρρευση μου, γιατί πλέον θα ξέρεις όλα τα μυστικά μου και θα έχεις αναπτύξει στρατηγικές ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις στα δυνατά μου σημεία.

«Σήμερα το βράδυ, κάτι μου λέει ότι δεν θα νιώθω τόσο άτρωτη όσο ένιωθα τόσα και τόσα βράδια..
Νιώθω πια πιο αδύναμη και έχω χάσει κάτι από την λάμψη μου..
Ξέρεις να με αναγνωρίζεις και να καταλαβαίνεις πότε κάνω την εμφάνιση μου και γιατί..
Το κυριότερο.. Έχεις αρχίσει να καταλαβαίνεις πως να με απομακρύνεις..

Έχεις κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς τη νίκη σου»…

Νεκτάριος Κατσαβέλης

Διατολόγος – Διατροφολόγος

Από την Επιστημονιμονική Ομάδα του Ευάγγελου Ζουμπανέα

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υγιεινά σνακ με λίγες θερμίδες για τις βραδινές λιγούρες

Φτιάξε τα πιο νόστιμα σπιτικά ντόνατ με σοκολάτα (ΒΙΝΤΕΟ)!

5 υγιεινά σνακ για να φας αργά το βράδυ

 

Σχετικά άρθρα