Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Απίστευτες καταστροφές και 6 θάνατοι…

Έξι νεκροί, ένας αγνοούμενος, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους: αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από χθες βράδυ τη Χαλκιδική.

Απίστευτα θυελλώδεις άνεμοι και χαλάζι 5 εκατοστών

Η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία δέχθηκαν τις πιο καταστροφικές καταιγίδες αλλά και χαλάζι διαμέτρου πάνω από 5 εκατοστών και ανέμους που ξεπέρασαν τα 110 km/h, σημειώνει η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

kakokairia xalkidiki2
rthes.gr

Πάνω από 5.000 κεραυνοί!!!

Σε πολλές περιπτώσεις τα φαινόμενα ήταν ισχυρά ενώ πολύ ισχυροί ριπαίοι άνεμοι έπνεαν στις περιοχές εκδήλωσης των φαινομένων και καταγράφηκε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr “ZEUS”, το οποίο έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος είχε καταγράψει πάνω από 5.000 κεραυνούς εντός των ορίων της Ελληνικής επικράτειας.

«Όλα έγιναν σε 10 μόλις λεπτά»

Όπως εξήγησε ο καθηγητής κ. Λέκκας στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6» πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα.

«Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων».

«Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες δομές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, κι όχι οι σταθερές δομές.

Τόνισε, δε, την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».

«Θα ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα»

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ότι το φαινόμενο θα εμφανιστεί στο τάδε χωριό ή στο διπλανό χωριό. Υπάρχει συνήθως μια ζώνη του ενός ή δύο χιλιομέτρων» δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας στον ΣΚΑΪ.

«Θα ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα, έχουμε παρουσίαση με τον κ. Ζερεφό σήμερα για αυτό ακριβώς, πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αυτά τα φαινόμενα», πρόσθεσε.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο καιρός σήμερα: πτώση θερμοκρασίας, άνεμοι και καταιγίδες

Αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου

 

 

 

Σχετικά άρθρα