Διακοπές (και) από τα social media: Ο… χρυσός οδηγός για να τα καταφέρεις

Άδεια πήραμε, τους συναδέλφους τους χαιρετίσαμε, τις βαλίτσες τις φτιάξαμε, είπαμε αντίο στο σπίτι και τις δουλειές του σπιτιού, και αφήσαμε την κουραστική καθημερινότητα μας στο λιμάνι (σταθμό λεωφορείων, τρένων, γκαράζ σπιτιού – η επιλογή δική σας).

Γράφει η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου

Έχουμε αφήσει πίσω στην πόλη ό,τι μας επιβαρύνει, ό,τι μας προκαλεί άγχος, οτιδήποτε τέλος πάντων μας κάνει την ζωή δύσκολη. Όμως, μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας μας είναι πια τα social media. Και αυτό είναι ένα… μέρος που δεν μένει πίσω.

Αντιθέτως, στις διακοπές τείνουμε να πέφτουμε με τα μούτρα για να «χαλαρώσουμε» με την ησυχία μας, χωρίς να έχουμε την έννοια του προϊσταμένου, της δουλειάς, του πλυντηρίου. Όμως, αλήθεια τώρα, πόσο χαλαρώνουμε στα social media;

Ποιοι… φίλοι μάς κάνουν κακό;

Στο timeline μας, καραδοκεί η φίλη που ανεβάζει συνέχεια λυπητερά στιχάκια για αχάριστους άντρες και πληγωμένες γυναίκες. O ξάδερφος με τον οποίο έχουμε αντίθετες πολιτικές πεποιθήσεις και ο οποίος θεωρεί σημαντικό να τις μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο. H σελίδα που ανεβάζει tips ομορφιάς και προσπαθεί να μας πει «πώς να φτιάξουμε σώμα για την παραλία σε 2 εβδομάδες μόνο».

Κατά γενική ομολογία, στα social media έρχεσαι σε επαφή με άπειρο κόσμο με τον οποίο δεν θα έκανες ποτέ παρέα για κανένα λόγο. Όμως, τώρα διαβάζεις την άποψη του σε κάποιο σχόλιο και να, ορίστε, πάλι έχεις νεύρα. Μη φοβού! Το κείμενο δεν θα καταλήξει σε παρότρυνση να «αποσυνδεθείς» για το καλοκαίρι.

Θα ήταν ιδανικό να απέχεις από τα social media

Αν μπορείς, και μπράβο σου, θα ήταν όντως ιδανικό να απέχεις από τα social media για κάποιο διάστημα. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της ζωής μας πια και είναι δύσκολο απλά να απέχεις για τις διακοπές σου. Οπότε, λογικό είναι να μην θέλεις να τα αφήσεις στις διακοπές σου, και δικαίωμα σου.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις τα social media σε vacation mode. Και εξηγώ: Αν το να μείνεις τελείως offline δεν είναι του γούστου σου, μπορείς να κάνεις τα social media σου να σού προσφέρουν περιεχόμενο που να σε χαλαρώνει. Κατά την προετοιμασία των διακοπών σου, μεταξύ βαλίτσας και τσάντας θαλάσσης, οργάνωσε και τα social media σου για τις διακοπές.

Για παράδειγμα:

  • Κάνε unfollow (όχι unfriend – μη γίνουν και παρεξηγήσεις) όσους τείνουν να σε εκνευρίζουν με την παρουσία τους στα social media, όπως ο ξάδερφος που προαναφέραμε.
  • Κράτησε στο timeline σου ανθρώπους που οι αναρτήσεις τους σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, να γελάς και να χαλαρώνεις
  • Κάνε unfollow ειδησεογραφικές σελίδες. Αν θες ενημέρωση, μπορείς να μπαίνεις στη σελίδα του μέσου που προτιμάς μια με δύο φορές την ημέρα. Δεν είναι ανάγκη να έχεις συνεχόμενο feed από ειδήσεις και σχόλια έξαλλων αναγνωστών που μοιράζουν απλόχερα κατάρες
  • Το ίδιο ισχύει και για σελίδες που κατά την πείρα σου ανεβάζουν κυρίως δυσάρεστα πράγματα ή θέματα που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, όπως για παράδειγμα εκείνο το γκρουπ για εκείνη τη δίαιτα που κάποτε έκανες αλλά τώρα όχι και που πια μόνο τύψεις σε κάνει να νιώθεις
  • Κάνε follow σελίδες με υλικό που έχουν ουδέτερο περιεχόμενο με θέματα που σε ενδιαφέρουν αλλά σε χαλαρώνουν ταυτόχρονα.
  • Απόφυγε σελίδες που κατά την προσωπική σου εκτίμηση μαζεύουν χρήστες που σε κάνουν να χάνεις λίγο λίγο την πίστη σου στην ανθρωπότητα (ξέρεις τι εννοώ), είτε λόγω απόψεων ή γιατί ο σχολιασμός γίνεται με αγένεια.

Να ξεκουραστείτε

Το τι σε χαλαρώνει και το τι σου δημιουργεί ένταση ή δυσαρέσκεια είναι καθαρά υποκειμενικό κομμάτι. Η… μαγεία του μέσου είναι ότι με λίγη χειραγώγηση μπορεί να σου προσφέρει για αυτές τις μέρες των διακοπών μόνο ανέκδοτα, τα νέα των αγαπημένων σου ανθρώπων, ευχάριστες εικόνες από θέματα που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και ό,τι άλλο χρειάζεσαι για να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς από όλα.

Να ξεκουραστείτε και να περάσετε καλά! Καλές διακοπές!

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Να γίνω «φίλη» με την κόρη μου στα social media;

Πώς επιδρούν τα social media στην εικόνα που έχεις για το σώμα σου;

Αγάπη ή απωθημένο; Πώς θα τα ξεχωρίσεις στην εποχή των social media;

Έρωτας και social media: Μπορεί να… μετρηθεί η αγάπη με likes;

Σχετικά άρθρα