Ανεβοκατέβασμα σκάλας: Η καλύτερη γυμναστική ή ο… έχθρος των αρθρώσεων;

Καταρρίπτεται πανηγυρικά ο μύθος πως το ανεβοκατέβασμα σκάλας αποτελεί την… καλύτερη γυμναστική, με την τριβή των χόνδρων των αρθρώσεων που προκαλείται να «συνεισφέρει» δραματικά στην αλλοίωσή τους και αυτό ανεξάρτητα από την ηλικία.

Γράφει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεώργιος-Ελευθέριος Κατσιφαράκης

katsifarakis
«Οι 9 στους 10 που αποφεύγουν το ασανσέρ και θεωρούν το ανέβασμα ή και το κατέβασμα σκάλας μέσο εκγύμνασης θα επισκεφθούν πολύ σύντομα τον ορθοπαιδικό τους, γιατί η επίπτωση στη φθορά των γονάτων και των ισχύων τους είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη».

Επικίνδυνες και οι παρόμοιες ασκήσεις στα γυμναστήρια!

Παράλληλα, κρούω το καμπανάκι κινδύνου και για τις ασκήσεις με την ίδια λογική (steps) που εφαρμόζουν κάποια γυμναστήρια, ασκήσεις που προκαλούν τεράστια προβλήματα στα γόνατα των γυμναζόμενων και ειδικά στις επιγονατιδομηριαίες αρθρώσεις.

Η κατάσταση επιδεινώνεται αν κάποιος κουβαλάει βάρη

Οι αρθρώσεις καταστρέφονται και επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη ακόμα περισσότερο αν το ανέβασμα σκάλας συνοδεύεται και από μεταφορά βάρους, ακόμα και απλού όπως οι σακούλες του σούπερ μάρκετ, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο αν κάποιος έχει χειρουργηθεί για κάποια ορθοπαιδική πάθηση.

«Πράγματι, το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων πραγματοποιούν επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής είναι το πώς θα γυρίσουν στο σπίτι τους και πώς θα ανέβουν κάποια σκαλιά, με την αγωνία τους να κορυφώνεται αν το σπίτι τους δεν διαθέτει ασανσέρ».

Τέλος είναι αξιοσημείωτο πως ένα μεγάλο ποσοστό από εκείνους που επισκέπτονται τον ορθοπαιδικό χειρουργό με οστεορθρίτιδα ισχύων και γονάτων, αναφέρουν μεγάλη χρήση κλιμακοστασίων.

 

Γεώργιος Ελευθέριος Κατσιφαράκης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ειδικός Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης,

Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος τoυ Ορθοπαιδικού Τμήματος της Κλινικής Λευκός Σταυρός

Επιστημονικός Συνεργάτης σε Metropolitan, Ευρωκλινική, Ιατρικό Π. Φαλήρου και American Medical Center of Nicosia.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι να κάνεις για να προστατευτείς από τις παθήσεις των γονάτων

Πόνος πίσω από το γόνατο: Πού οφείλεται και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις;

Πώς να προστατεύσετε τα γόνατά σας

Πώς οι… σκάλες ωφελούν την υγεία σου;

 

Σχετικά άρθρα