Χωρισμένοι γονείς: «Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους και ξεσπούν σε μένα»…

Το πρόβλημα με τους γονείς μου είναι ότι επειδή είναι χωρισμένοι δεν μου συμπεριφέρονται και τόσο καλά. Μου φωνάζουν με βρίζουν και δεν με αφήνουν να τους εξηγήσω κάποια πράγματα…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Σε 2 γραμμές ουσιαστικά περιγράφεις συνοπτικά μια άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Από ό,τι καταλαβαίνω, βάσει της διατύπωσης σου, αποδίδεις αυτήν την κακή συμπεριφορά των γονιών σου απέναντί σου στο ότι είναι χωρισμένοι.

Δηλαδή είχαν διαφορετική στάση απέναντι σου όσο ήταν μαζί; Αν ναι, φαίνεται πως αυτό το διαζύγιο είναι που έχει επηρεάσει τις μεταξύ τους ισορροπίες,αλλά και την κατάσταση στη ζωή τους και αυτό το αποτυπώνουν και σε σένα με την στάση τους. Εσύ μένεις με κάποιον από τους γονείς σου συγκεκριμένα;

goneis malwnoun paidi

Έχουν κοινή στάση απένταντί σου;

H στάση τους απέναντί σου είναι κοινή και σου συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο για τα ίδια ζητήματα που ανακύπτουν; Λες ότι δεν σε αφήνουν να τους εξηγήσεις κάποια πράγματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις και συμπεριφορές σου που πυροδοτούν από μέρους τους αυτήν την αντίδραση; Θέτω όλα αυτά τα ερωτήματα αφενός επειδή δεν έχω πληροφορίες συγκεκριμένες από τα λεγόμενα σου και αφετέρου γιατί ίσως αποτελεί και ένα ζήτημα ως προς τον τρόπο που επικοινωνείς προς τους γονείς σου κάποια πράγματα που συμβαίνουν.

Λεκτική κακοποίηση

Όπως και να έχει, όπως έχουμε ξαναπεί, οι φωνές και το βρίσιμο αποτελούν μορφή κακοποίησης από μέρους τους και αν υπάρχει κάποιο πρόσωπο αναφοράς στην οικογένεια σου ή τον περίγυρό σου καλό θα είναι να ζητήσεις την στήριξη του και να συζητήσεις μαζί του αυτά που σου συμβαίνουν.

goneis korh malwnoyn

Πολύ πιθανόν αν όλο αυτό συμβαίνει τον τελευταίο καιρό λόγω χωρισμού να μετριαστεί όταν και εκεινοί βρουν ξανά τους ρυθμούς τους. Αν πάλι κρατάει καιρό θα πρέπει να βρεις εκείνα τα πρόσωπα που θα παίξουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή στα προβλήματα που υπάρχουν και στην στάση των γονιών σου προς εσένα και να τους τα επικοινωνήσει με τη βοήθεια σου.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Λεκτική κακοποίηση στην οικογένεια: Πόσο σκληρή είναι για ένα παιδί;

Συναισθηματική και μη λεκτική κακοποίηση: Η αόρατη επίθεση στα παιδιά μας

 

Σχετικά άρθρα