Χυμοί για παιδιά: Δεν φαντάζεστε πόση ζάχαρη έχουν!

Πολύ συχνά το παιδί μπορεί να σας ζητάει να πιει χυμό. Πίνει στα πάρτι, έχετε και στο σπίτι. Υπάρχουν άλλωστε ειδικοί χυμοί για παιδιά σε πολύχρωμες συσκευασίες! Το καταλαβαίνετε κι από μόνοι σας ότι οι χυμοί αυτοί επουδενί δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα κανονικά φρούτα! Αλλά αυτό που δεν φαντάζεστε είναι πόση ζάχαρη μπορεί να περιέχουν! Είναι σίγουρα τόση που… εξαφανίζει την όποια βιταμίνη C έχει θεωρητικά ο χυμός!

Τι να κάνετε την επόμενη φορά που θα αρχίσει να σας ζητά επίμονα έναν χυμό; Ακολουθούν οδηγίες προς… εξαντλημένους γονείς αλλά και εναλλακτικές!

xymos

Γιατί δεν πρέπει να πίνει χυμούς;

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι ένας χυμός αντιστοιχεί σε μια μερίδα φρούτων! Ωστόσο, η ζάχαρη που περιέχει είναι πολύ περισσότερη από το ποσοστό “ζάχαρης” που έχει ένα μόνο φρούτο!

Από την άλλη, η συχνή κατανάλωση χυμών μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στα παιδια: παχυσαρκία, διαβήτη Τύπου Β, ακόμα και καρδιαγγειακά προβλήματα! Και φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα για σας είναι η υπερδιέγερση! Έχουν που έχουν έτσι κι αλλιώς τα παιδιά πολλή ενέργεια, όταν καταναλώνουν και πολλή ζάχαρη μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτα!

Εναλλακτικές

Δεν φαντάζεστε πόση ζάχαρη έχει ένας μικρός χυμός εμπορίου: πολλά κουταλάκια ζάχαρης! Αν το παιδί καταναλώνει πολλούς χυμούς την ημέρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ζάχαρης που μπορεί να τρώει ή εν προκειμένω να πίνει…

Το όριο ζάχαρης που μπορεί να λαμβάνει την ημέρα ένα παιδί άνω των 2 ετών είναι 10 κουταλάκια του γλυκού,

Τι συνιστούν οι ειδικοί;

  • Να αποφεύγετε τους χυμούς του εμπορίου: μην τους αγοράζετε, μην τους έχετε στο σπίτι, ώστε να μην τους βλέπει το παιδί
  • Ποτέ ζάχαρη πριν κλείσει τα 2 έτη: άρα ποτέ και χυμό πριν τα 2!
  • Προσπαθήστε να του δώσετε φρούτα αντί για χυμό
  • Για να γίνει λιγότερο… βαρετό, κόψτε του φρουτάκια μέσα στο νερό του: για να του δώσουν μια υποτυπώδη γεύση! Προσοχή ωστόσο μην πνιγεί με τα κομματάκια!
  • Επιλέξτε φυσικό χυμό. Και κάτι που μπορεί να μην ξέρατε: όταν κάνετε ένα φρούτο χυμό, ουσιαστικά του αφαιρείτε το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών του! Ωστόσο, σε ένα σπιτικό φυσικό χυμό ελέγχετε την ποσότητα ζάχαρης (δεν χρειάζεται να βάλετε)

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και σοκολάτα: 100gr μαύρης σοκολάτας έχουν τόση καφεΐνη όσο ένα φλιτζάνι καφές!

Δώστε στο παιδί σας αγκαλιές αντί για γλυκά!

 

 

Σχετικά άρθρα