Παιδί στην εφηβεία: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει μόνο του διακοπές;

Αφήνω το έφηβο παιδί μου να πάει μόνο του διακοπές, μακριά από την οικογένεια; Ποιες είναι οι χρήσιμες πληροφορίες – συμβουλές που μπορώ να του δώσω;

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να κανεμόνο του διακοπές και ποιες συζητήσεις πρέπει να έχουνε προηγηθεί;
Στα παραπάνω ερωτήματα που προβληματίζουν τους γονείς απαντά η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115-25, της Ένωσης Μαζί για το Παιδί.

Από την Επιστημονική Ομάδα της Γραμμής 11525 & του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί

Μάλιστα αυτές τις ημέρες πολλοί είναι οι γονείς που καλούν το 115-25 και μοιράζονται με τους επιστήμονες της Γραμμής 115-25 το συγκεκριμένο θέμα. Με μείζον ερώτημα το πώς αποτρέπω το παιδί από το να κάνει μόνο του διακοπές χωρίς εντάσεις;

Η κατάλληλη ηλικία

«Ένα παιδί μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έτοιμο να κάνει μόνο του διακοπές.
Ο κάθε γονιός αντιλαμβάνεται πολύ καλά αν το παιδί του διαθέτει την ωριμότητα να κάνει διακοπές μόνο του ή όχι. Είναι σημαντικό όμως η κρίση αυτή ως προς την ωριμότητα να είναι αποτέλεσμα λογικής επεξεργασίας και όχι απόφαση βασισμένη στο φόβο και την ανασφάλεια του γονέα.

Ένας έφηβος είναι λογικό να θέλει να περάσει χρόνο στις διακοπές με φίλους. Η αυτονομία του είναι μια πολύ σημαντική διεκδίκηση για την είσοδο του στην ενήλικη ζωή. Αν δεν υπάρχει λοιπόν κάποιος πραγματικός κίνδυνος σε αυτό που ζητά ο έφηβος, οι διακοπές είναι ένα θέμα που χρειάζεται να συζητήσουν οι γονείς μαζί του και να συναποφασίσουν πως θα γίνει πραγματικότητα και υπό ποιους όρους.

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τις πρώτες διακοπές; (π.χ. σε κάποιο φιλικό σπίτι; Σε κοντινή απόσταση; Για λίγες μέρες;).

Συμβουλές:

Αν το παιδί τελικά φύγει θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιες συμβουλές.

Συμβουλές, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες κατά την περίοδο των διακοπών οι έφηβοι έχουν δεχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του μεγαλώματός τους.

  • Είναι λοιπόν σημαντικό, οι γονείς να μην προσπαθήσουν να χωρέσουν μαθήματα που έχουν παραλείψει χρόνια σε τις μέρες πριν τις διακοπές.
  • Θα μπορούσαν παρόλα αυτά να χρησιμοποιήσουν κάποια παραδείγματα και πώς τα παιδιά να διαχειριστούν συγκεκριμένες καταστάσεις.
  • Οι γονείς θα μπορούσαν να δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το μέρος που θα βρίσκονται οι έφηβοι, τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης.
  • Ακόμα, χρειάζεται να είναι σαφές στο παιδί ότι οτιδήποτε κι αν συμβεί μπορεί να εμπιστευθεί και να αναζητήσει βοήθεια και στήριξη τις γονείς του, χωρίς να φοβηθεί ότι θα το επικρίνουν και θα το τιμωρήσουν.
  • Τέλος, είναι απαραίτητο οι γονείς να είναι ανοιχτοί να ακούσουν και τα ερωτήματα που θέτουν οι ίδιοι οι έφηβοι σχετικά με τις διακοπές και να μη διστάσουν να απαντήσουν σε αυτά».

Η διαχείριση αν δεν το αφήσουμε να πάει μόνο του διακοπές

«Αν δεν θέλω να φύγει το παιδί μου πως το διαχειρίζομαι;», είναι ένα ερώτημα που ταλαντεύει πολλούς γονείς. Μια κατάσταση που θέλει ιδιαίτερα προσεκτικό χειρισμό.

Η ειλικρίνεια είναι το κλειδί.

«Υπάρχει πάντα και η περίπτωση το παιδί να ζητήσει να κάνει διακοπές μόνο του, αλλά οι γονείς τελικά να μη συμφωνήσουν με αυτήν την επιθυμία. Οι έφηβοι χρειάζεται να αισθάνονται ότι ακούγεται το αίτημα τους και οι γονείς να συζητήσουν με ειλικρίνεια τους λόγους για τους οποίους δεν ικανοποιούν το αίτημα αυτό. Απαντήσεις του τύπου «όχι γιατί το λέω εγώ» δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει τη σχέση με το παιδί.

Επομένως, χρειάζεται κατανόηση των αναγκών και των επιθυμιών από τη μεριά των γονέων και συζήτηση σε ήπιους τόνους που δε θα έχει στόχο την επιβολή, αλλά την επεξήγηση. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν σε αυτό το κλίμα να αντιπροτείνουν κάτι στο παιδί».

Από την Επιστημονική Ομάδα της Γραμμής 11525 & του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525,

email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φέτος δεν θα πάμε διακοπές: Πώς το λέμε στα παιδιά μας;

Διακοπές: 7 πράγματα που πρέπει να κάνεις αυτό το καλοκαίρι

Πρώτες διακοπές χωρίς τους γονείς σου: 5 tips για να περάσεις τέλεια!

 

Σχετικά άρθρα