Τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας – Ικανοποιημένος ο Ν. Δένδιας

Τα μέτρα κατά της Τουρκίας σε συνέχεια των γεωτρήσεων στην Κύπρο υιοθέτησαν και επίσημα τη Δευτέρα (15/7) οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες.

«Υπό το φως των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών. Συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και περαιτέρω συνεδριάσεις του υψηλού επιπέδου διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας».

Επιπλέον σημειώνεται ότι «το Συμβούλιο συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής να μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020. Για αυτό καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά στον δανεισμό με κρατικούς τίτλους».

Ικανοποιημένος ο Νίκος Δένδιας

Την ικανοποίησή του για την ομόφωνη τοποθέτηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο ζήτημα των τουρκικών γεωτρήσεων στην Κύπρο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

«Είχα σήμερα μεγάλη χαρά να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών. Μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου, τόνισε ότι συζητήθηκε το Ιράν, το Ιράκ, το μεταναστευτικό, καθώς και θέματα που αφορούν την κεντρική Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική. «Σε όλα αυτά είχε η χώρα μας σημαντική παρουσία», κατέληξε.

Αδιάλλακτη στάση τηρεί η Άγκυρα

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και να μειωθεί η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διατείνεται επίσης ότι το γεγονός πως η ΕΕ δεν αναφέρεται στους Τουρκοκύπριους στην απόφασή της, που δημοσιοποιήθηκε βράδυ, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σκληρά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας από την ΕΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκλογές στην Τουρκία: Νέα μεγαλύτερη ήττα του Ερντογάν στην… Πόλη!

ΚΥΣΕΑ: Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τον Αλ. Τσίπρα

Σχετικά άρθρα