«Πονοκέφαλος» για διεθνή κολοσσό: Γιατί κάνουν φύλλο και… φτερό τα πάντα;

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές κατά του μονοπωλίου θα διενεργήσουν έρευνα σε βάρος της Amazon, της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας λιανικής πώλησης μέσω Διαδικτύου.

Σκοπός τους να δουν αν ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα δεδομένα άλλων εταιριών παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γιατί κάνουν φύλλο και… φτερό τα πάντα;

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στις συμβατικές συμφωνίες της Amazon με εταιρίες πώλησης και στον τρόπο που χρησιμοποιεί τα στοιχεία για την επιλογή νικητών στο λεγόμενο «buy box».

Αυτό επιτρέπει στους καταναλωτές να προσθέτουν αντικείμενα από μια συγκεκριμένη εταιρία απευθείας στο καλάθι αγορών τους, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν απεργία

Τις περασμένες ημέρες, χιλιάδες εργαζόμενοι στην Amazon οργάνωσαν συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ζητώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους ανήμερα της Prime Day, κατά την οποία ο αμερικανικός κολοσσός των πωλήσεων λιανικής μέσω Διαδικτύου προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη.

Στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon στη Μινεσότα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και εμπόδισαν για λίγο την κυκλοφορία φορτηγών που μετέφεραν προϊόντα, ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ».

Προσφέρει εκπτώσεις εις βάρος των υπαλλήλων της;

«Δημιουργούμε μεγάλο πλούτο για την Amazon, όμως δεν μας συμπεριφέρονται με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που αξίζουμε», δήλωσε ο Σάφιγιο Μοχάμεντ, ένας εργαζόμενος. Στη Γερμανία η απεργία κατά «των προωθήσεων στις πλάτες των εργαζομένων» κινητοποίησε «περισσότερους από 2.000» εργαζόμενους σε επτά κέντρα, δήλωσε ο Όρχαν Άκμαν του συνδικάτου Verdi.

«Η Amazon προσφέρει εκπτώσεις στους πελάτες εις βάρος των μισθών των ίδιων της των πελατών και αποφεύγοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», κατήγγειλε ο Άκμαν.

Πηγή: AΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τζεφ Μπέζος: Τόσα δισεκατομμύρια κερδίζει η πρώην γυναίκα του, Μακένζι

Τζεφ Μπέζος: Ο νέος φλογερός έρωτας του πλουσιότερου άνδρα στον κόσμο και το διαζύγιο που θα του κοστίσει ακριβά

Γιατί ζητάει ο Γούντι Άλεν 68 εκατ. δολάρια από τα Amazon Studios;

Εντ Σίραν: Γιατί πληρώνει περισσότερους φόρους από το Amazon και τα Starbucks;

Σχετικά άρθρα