Το παιδί μου δεν έχει φίλους. Νομίζει ότι δεν τον θέλουν γιατί είναι μιγάς!

Είμαι μονογονεïκη οικογένεια, μένω με γονείς και ο γιος μου τελευταία νομίζει πως δεν τον θέλει κανείς από τα παιδιά, δεν τον κάνουν παρέα… Έχει την εντύπωση πως είναι άσχημος επειδή είναι μιγάς, όλοι του λένε πως δεν είναι μάγκας επειδή δεν καπνίζει ούτε πίνει.

Έχω καιρό που του μιλάω για τα προτερήματα του πως έχει ταλέντο στην αγιογραφία, δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ… Σήμερα μου είπε πως θέλει αδερφάκι, πως θέλει εξηγήσεις από τον πατέρα του, ο οποίος έχει να τον δει και να του μιλήσει από 3 ετών…

Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω!

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου

Αντιλαμβάνομαι πως και οι δυο σας όπως κι εσείς έχετε κάποιες ανησυχίες απόλυτα λογικές. Παρ’ όλ’ αυτά για τον γιο σας είναι αρκετά σημαντική η αποδοχή από τους φίλους όπως και για όλα τα παιδιά γι’ αυτό θα σας πρότεινα να συζητήσετε μαζί του τι του αρέσει από διάφορες δραστηριότητες ή αθλήματα τα οποία είναι ομαδικά,  ώστε να ενισχύσετε την προσπάθειά του και να τον γράψετε σε μία τέτοια ομάδα. Γιατί τα παιδιά όταν βρίσκονται σε ομάδες που έχουν κάτι κοινό με τα υπόλοιπα φαίνεται ότι είναι πολύ πιο εύκολη η αποδοχή και η προσαρμογή. Επιπλέον είναι κάτι που θα τον βοηθήσει σημαντικά γιατί κάθε παιδί χρειάζεται να νιώθει σημαντικός για τους συνομήλικούς του.

Συζητήστε μαζί του θέματα που σας δυσκολεύουν αλλά πρέπει να μάθει…

Επιπλέον αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να σας λέει πράγματα που να σας δυσκολεύουν, όμως είναι πολύ σημαντικό να πάρετε κι εσείς τον χρόνο σας, να σκεφτείτε και έπειτα να κάνετε κάποιες συζητήσεις μαζί του και να του απαντήσετε στα ερωτήματά του. Θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η αγωνία και η ανησυχία του όταν νιώσει περισσότερη σιγουριά και αυτό θα γίνει μέσα από εσάς και την προσπάθειά σας να τον ενθαρρύνετε για νέα πράγματα, αλλά και να τον καθησυχάσετε, απαντώντας του στις ερωτήσεις και τις αγωνίες του.

Επειδή αντιλαμβάνομαι την πολυπλοκότητα, όμως, κάποιων γεγονότων, θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο αρχικά για να πάρετε εσείς κάποια βοήθεια και κατευθύνσεις και μέσα από εσάς να βοηθήσετε και τον γιο σας. Πιστεύω πως πηγαίνοντας σε ένα ψυχολόγο για συμβουλευτική θα παίρνατε πολύ περισσότερη βοήθεια.

Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε θα είμαστε στην διάθεσή σας!

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc

ΜSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος

Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Μεταπτυχιακό Παιδοψυχολογίας και Ψυχολογίας Εφηβών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο έφηβος γιος μου δέχεται bullying στο σχολείο και δεν έχει φίλους…

Ο γιος μου δεν έχει φίλους, τα άλλα παιδάκια δεν τον παίζουν

Ο γιος μου δεν έχει καθόλου φίλους. Πώς να τον βοηθήσω;

 

 

Σχετικά άρθρα