Ενώ γυμνάζομαι πολύ, δεν κάνω γράμμωση. Φταίει που δεν τρώω πολλές πρωτεΐνες;

Εδώ και πολύ καιρό (2-3 χρόνια, με κάποια μικρά διαλείμματα σε φάση διακοπών) κάνω 3-4 φορές την εβδομάδα γυμναστική στην οποία καίω αρκετές θερμίδες και γενικότερα έχω δει μεγάλη διαφορά στο σώμα μου. Ωστόσο, δεν μπορώ να κάνω καλή γράμμωση. Φταίει που δεν τρώω πρωτεΐνες; Δεν μου αρέσει πολύ το κρέας (ούτε ψάρι, κοτόπουλο κλπ). Τρώω κυρίως λαχανικά (χωρίς να είμαι χορτοφάγος). Ποιες μη ζωικές τροφές θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ζωικές πρωτεΐνες;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κυριακή Απέργη

Αγαπητή φίλη,
Στο γυναικείο σώμα για να υπάρξει γράμμωση αφενός πρέπει να ελέγχουμε τυχόν οιδήματα- κατακρατήσεις και αφετέρου το ποσοστό λίπους να φτάσει σε πολύ χαμηλα επίπεδα της τάξης >15%.

Το ποσοστό λίπους στο γυναικείο σώμα

Για το πρώτο, άφθονο νερό, περιορισμός του νατρίου, άφθονα λαχανικά και αρκετά φρούτα, που έχουν κάλιο θα σε βοηθήσουν. Για το ποσοστό λίπους, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το γυναικείο σώμα απαιτει περισσότερο λίπος για να λειτουργήσει σωστά σε σχέση με τους άντρες και χαμηλά πόσοστα (10-12% σε σχέση με 2-4% στους άντρες) σχετίζονται με ορμονικά προβλήματα και οστεοπόρωση. Το φυσιολογικό ποσοστό είναι 21-25% με ανώτερο το 30% ενώ οι αθλήτριες μπορεί να έχουν ποσοστό 14-20%.
Εάν το γενετικό σου προφίλ δεν το επιτρέπει, τότε θα είναι δύσκολο να κατέβεις σε τέτοια επίπεδα, χωρίς επιπλοκές, δίχως την παρακολούθηση από διαιτολόγο.

Πρωτεΐνες και μυική ανάπτυξη

Η αύξηση στην πρόσληψη πρωτεϊνών, δεν έχει σχέση με την γράμμωση, όσο με την μυική ανάπτυξη. Ιδανικά θελουμε πρόσληψη 1.2-1.5 γρ ανά κιλό βαρους, για μυική αύξηση. Εκτός από το κρέας (λευκό και κόκκινο) και το ψάρι (και τα θαλασσινά), πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας μπορείς να βρεις σε αυγά, γαλακτοκομικά και στην σόγια, ενώ επίσης πρωτεΐνη προσφέρουν τα όσπρια και οι ξηροί καρποι.
Ένας πτυχιούχος διαιτολογος με βάση ανάλυση σύστασης σώματος θα μπορούσε να σε βοηθήσει να βρεις και να πετυχεις τον καλύτερο δυνατό στόχο για εσένα. Μαζί θα φτιάξετε το κατάλληλο διαιτολόγιο που ταιριάζει στο προφίλ και τον τρόπο ζωή σου, αξιολογώντας την πρόοδό σου με ανάλυση συστάσης σωματος.

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
6987121394
fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.kiriakiapergi.gr

www.thehealthlab.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διατροφή και άσκηση: Τι να φας πριν και μετά το γυμναστήριο;

Οι 10 «μαγικές» τροφές που καίνε το λίπος!

Δίαιτα: 15 συνηθισμένα λάθη που μας εμποδίζουν να χάσουμε κιλά!

 

Σχετικά άρθρα