Μαργαρίτης Σχοινάς: Ποιος είναι ο νέος Έλληνας επίτροπος

Με μακρά θητεία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους το 2015, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προσωπική επιλογή του Γιούνκερ

Ο Μ. Σχοινάς τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν το σημείο αναφοράς όλων των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, αφού κατείχε τη θέση του επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Aποτελούσε προσωπική επιλογή του απερχόμενου προέδρου της Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Από τη θέση αυτή, συμμετείχε σε όλο το φάσμα των παρασκηνιακών διεργασιών την περίοδο της κρίσης, καταφέρνοντας να υπηρετήσει τον θεσμικό του ρόλο ακόμα κι όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την απειλή της εξόδου από το ευρώ.

Υπήρξε μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησης του προέδρου Γιούνκερ για τα ελληνικά πράγματα, ιδιαίτερα για τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα, αλλά και για την κατάσταση που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία.

Με επικοινωνιακό χάρισμα και αίσθηση του χιούμορ

Με επικοινωνιακό χάρισμα και αίσθηση του χιούμορ, αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον Τύπο σε κάποιες από τις πιο κρίσιμες στιγμές της Επιτροπής Γιούνκερ. Πέρα από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα – κατά τις οποίες τα αντικρουόμενα συμφέροντα δημιουργούσαν συνθήκες μάχης τόσο μεταξύ χωρών, όσο και μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών – ο Μ. Σχοινάς είχε να διαχειριστεί θέματα όπως το Brexit, την πρωτόγνωρη προσφυγική κρίση καθώς και άλλα λεπτά ζητήματα που αφορούσαν την Επιτροπή.

Πεπεισμένος ευρωπαϊστής, ο Μ. Σχοινάς αφιέρωσε τις σπουδές και την καριέρα του εξ ολοκλήρου στην ευρωπαϊκή προοπτική. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics.

«Πλούσιος» σε εμπειρία

Ήταν από τους πρώτους Έλληνες που φοίτησαν στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ με υποτροφία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Μάλιστα, υπήρξε ερευνητικός υπότροφος στο πλαίσιο του προγράμματος που φέρει το όνομα του Ρομπέρ Σουμάν (Robert Schuman) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από το 1990 και μετά υπηρέτησε σε γραφεία ξένων επιτρόπων και το 2004 έγινε διευθυντής του γραφείου του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του Μάρκου Κυπριανού. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, αντικαθιστώντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Έχει δύο παιδιά

Το 2010, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ το 2013 ανέλαβε συντονιστής εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.

Είναι παντρεμένος με τη Μερσέδες Αλβαργκονσάλεθ, τη διευθύντρια του γραφείου του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Έχουν δύο παιδιά, τον Στέργιο και τον Γιάννη. Ο κ. Σχοινάς μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κωνσταντίνος Τασούλας: Με ψήφους – ρεκόρ εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Σχετικά άρθρα