Ρένα Δούρου: Οι κατηγορίες – βάρος για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Ελεύθερη χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά απολογία της στην 7η τακτική ανακρίτρια η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Είναι αντιμέτωπη με πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που είχε στοιχίσει τη ζωή 25 πολιτών.

Ποιες είναι οι κατηγορίες που τους «βαραίνουν»;

Η κυρία Δούρου καθώς και οκτώ πρόσωπα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα από τους δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, και τα αρμόδια δασαρχεία, βαρύνονται με τις κατηγορίες της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσας κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Απολογίες για την υπόθεση έδωσαν επίσης ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης, καθώς και η απερχόμενη δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, που αφέθηκε ελεύθερη χωρίς όρους.

Ενώπιον της ανακρίτριας η κ. Δούρου παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται δύο πραγματογνωμοσύνες τις οποίες υπογράφουν, την πρώτη 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και τη δεύτερη οι 3 μηχανικοί οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Στις πραγματογνωμοσύνες δεν επιρρίπτονται ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ούτε στην ίδια την περιφερειάρχη.

Τα επίμαχα ερωτήματα της Ρένας Δούρου

Επιπλέον η απερχόμενη επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής με το υπόμνημα της θέτει μια σειρά ερωτημάτων όπως:

  • Γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτημα προς το δασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε.
  • Πώς και γιατί αποδίδονται για το θέμα αυτό ευθύνες στην ίδια όταν η ορεινή υδρονομία ανήκει απολύτως στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης (δασαρχείο);
  • Γιατί ενώ εκείνη είχε μεταβιβάσει τις αντιπλημμυρικές αρμοδιότητες όπως ορίζει ο νόμος, το εισαγγελικό πόρισμα τη θεωρεί υπεύθυνη ως επικεφαλής του φορέα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ για τις ευθύνες του αρμόδιου δασαρχείου στρέφεται κατά των προϊσταμένων και όχι κατά του επικεφαλής του φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται το δασαρχείο;

Στο υπόμνημα, γίνεται εξιστόρηση όσων έγιναν ή δεν μπόρεσαν να γίνουν στα δύο ρέματα της Μάνδρας. «Το 2003 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Μάνδρας και τα δύο αυτά ρέματα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό της πόλης. Αυτό είχε ως συνέπεια το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης να μπαζωθεί και να εξαφανιστεί η κοίτη του».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το πόρισμα για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα – Πού επιρρίπτονται ευθύνες

«Πνίγηκε» ξανά η Μάνδρα – Φοβισμένοι και αγανακτισμένοι οι κάτοικοι (βίντεο)

Το πέρασμα της Νεφέλης: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της Μάνδρας και της Θεσσαλονίκης

Έγκλημα στη Μάνδρα: Όλες οι λεπτομέρειες της δολοφονίας της 50χρονης

Σχετικά άρθρα