Δολοφονία βιολόγου: Οι τελευταίες στιγμές της Σούζαν Ίτον πριν πεθάνει και το… λάθος που τον πρόδωσε – Γιατί ο δράστης πήγε στο νεκροταφείο μετά το φρικτό έγκλημα; 

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 27χρονος Γιάννης Παρασκάκης για τη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Ενώπιον του ανακριτή οδηγήθηκε ο φερόμενος ως βιαστής και δολοφόνος της άτυχης βιολόγου, στο δικαστικό μέγαρο Χανίων με σκυμμένο κεφάλι και αμίλητος. Σύμφωνα με πληροφορίες περιέγραψε στον ανακριτή τον τρόπο με τον οποίο ακινητοποίησε την 60χρονη χτυπώντας τη με το αυτοκίνητό του δύο φορές.

Εξερχόμενος, φέρεται να ψιθύρισε περνώντας μπροστά από τους δημοσιογράφους «συγγνώμη». Στη συνέχεια, ο συνήγορός του Παντελής Ζέλιος επισήμανε ότι ο καθ’ ομολογίαν δράστης έχει ομολογήσει τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

Ποιος είναι ο βιαστής και δολοφόνος της;

Από την πλευρά της υπεράσπισης διατυπώθηκε αίτημα για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, μετά τη μαραθώνια απολογία του που κράτησε τέσσερις ώρες. Αφού εξετάστηκε, περιέπεσε σε αντιφάσεις και υπό το βάρος των στοιχείων που είχαν συλλέξει, ομολόγησε την πράξη του.

Τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 27χρονου Χανιώτη από το Μάλεμε δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων. Πρόκειται για τον Παρασκάκη Ιωάννη του Αποστόλου και της Μαρίας, που γεννήθηκε το 1992 στα Χανιά Κρήτης. Είναι πατέρας δύο παιδιών και εξετάστηκε ως βασικός ύποπτος για τη συγκεκριμένη ανθρωποκτονία.

Νεκρή πέντε ημέρες μετά την εξαφάνισή της

Σύμφωνα με τον περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που κατηύθυνε τις έρευνές της ΕΛΑΣ, ήταν η ανεύρεση πρόσφατων ιχνών από ρόδες οχήματος σε αγροτεμάχιο που οδηγεί στο φρεάτιο του καταφυγίου όπου και εντοπίστηκε η σορός της νεκρής Σούζαν.

«Η σταχυολόγηση του συνόλου των στοιχείων μας έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένο άτομο και ειδικότερα στον 27χρονο κάτοικο της περιοχής. Τον προσαγάγαμε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης».

Η 60χρονη Αμερικανίδα βιολόγος, είχε εντοπιστεί νεκρή πέντε ημέρες μετά την εξαφάνισή της μέσα σε σπηλιά στην περιοχή του Μάλεμε Χανίων. Αφού ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική έρευνα στη σορό της, οι ιατροδικαστές απέδωσαν τον θάνατο σε ανθρωποκτονία.

Δεν υπήρξε τραύμα από σφαίρα

Αμέσως, οι ιατροδικαστές Σταμάτης Μπελιβάνης και Αντώνης Παπαδομανωλάκης ενημέρωσαν τον στρατηγό και διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Κωσταντίνο Λαγουδάκη, για τα ευρήματα της νεκροψίας νεκροτομής, σύμφωνα με τα οποία ο χρόνος θανάτου της είναι ο ίδιος με τη μέρα εξαφάνισης της.

Η σορός βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν υπήρξε τραύμα από σφαίρα στο σώμα της. Όλα τα στοιχεία δόθηκαν από την πρώτη στιγμή στην ΕΛΑΣ και δεν επιτρεπόταν η παραπέρα γνωστοποίηση δεδομένου ότι το ειδικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί από Αθήνα στα Χανιά για τις έρευνες ακολουθεί συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Ήξεραν ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία

«Το σίγουρο είναι πως μιλάμε για ανθρωποκτονία, καθώς επίσης ότι δεν έχουμε σημάδι από σφαίρα…», εξήγησε ο ιατροδικαστής, ο οποίος δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για ασφυκτικό θάνατο ή για ευρήματα τραυματισμού από άλλο όργανο.

Η 60χρονη βρισκόταν στην Κρήτη στο πλαίσιο επιστημονικού συνεδρίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία και είχε εξαφανιστεί από τις 2 Ιουλίου όταν και άρχισαν έρευνες για τον εντοπισμό της. Η αυλαία των ερευνών «έπεσε» μέσα σε μια σπηλιά στην περιοχή Πύργος Ψηλονέρου του δήμου Πλατανιά και σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το σημείο που τις τελευταίες ημέρες ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό της.

Φόρεσε τα αθλητικά της και βγήκε για τρέξιμο

Η σορός της άτυχης γυναίκας εντοπίστηκε από δύο πολίτες που ειδοποίησαν τις αρχές. Βρισκόταν στο μέσο περίπου της σπηλιάς, χωρίς να διακρίνεται το πρόσωπό της. Τα ρούχα που φορούσε ήταν ίδια με αυτά της βιολόγου κατά την ημέρα της εξαφάνισής της. Ωστόσο η ταυτότητα της δεν επιβεβαιωνόταν από την αστυνομία ως αργά το απόγευμα μέχρι ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ταυτοποίηση της.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, πήγε στο δωμάτιο της, φόρεσε αθλητικά ρούχα και βγήκε για τρέξιμο. Άφησε το κινητό της τηλέφωνο στο δωμάτιο μαζί με τα υπόλοιπα προσωπικά της αντικείμενα. Στις 4 Ιουλίου θα παρουσίαζε τα αποτελέσματα των ερευνών της στο συνέδριο.

Γιατί πήγε στο νεκροταφείο;

Στο σημείο βρέθηκε και ο διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Κωνσταντίνος Ζορμπάς, o οποίος δήλωσε: «Είναι ένα γεγονός που μας έχει στενοχωρήσει πάρα πολύ. Έχουμε χιλιάδες επιστήμονες που έρχονται κάθε χρόνο στο ίδρυμα, δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ παρόμοια περίπτωση. Το γεγονός ότι βρέθηκε τόσο μακριά από την Ακαδημία μάς προβληματίζει. Για αυτό αγωνιούμε να μάθουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και το τι ακριβώς συνέβη».

Ο 27χρονος λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία της σπουδαίας επιστήμονα έφυγε από τη σπηλιά. Πήγε σε ένα κοντινό νεκροταφείο προκειμένου να σβήσει τα ενοχοποιητικά ίχνη από το αυτοκίνητό του. Άνοιξε το πορτ μπαγκάζ και το έπλυνε εξονυχιστικά από αίματα και άλλα στοιχεία που θα φανέρωναν σε τυχαίο έλεγχο πως εκεί μέσα είχε τοποθετήσει το σώμα της 60χρονης.

Το… κλειδί της υπόθεσης

Μάλιστα, αυτό φαίνεται να ήταν και ένα από τα… κλειδιά της υπόθεσης καθώς όταν οι αστυνομικοί βρήκαν το αυτοκίνητο, παρατήρησαν πως το μόνο καθαρό σημείο ήταν το πορτ μπαγκάζ. Επίσης, νέες καταγγελίες έχουν φτάσει στα χέρια των αρμοδίων, από γυναίκες που φαίνεται να έχουν πέσει θύματα επιθέσεων από τον νεαρό.

Οι πληροφορίες που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας από γείτονα άνδρα, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με προβλήματα. Άλλωστε αυτό παραδέχθηκε και ο ίδιος στους αστυνομικούς: «Όταν με πιάνει η μανία, με κυριεύει. Δεν το ελέγχω», φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με την τηλεόραση του Alpha.

Η συμπεριφορά του ήταν κανονική

«Πήγαινε να κάνει μπάνιο με άρβυλα, με μπουφάν, με κύμα δύο μέτρα. Και τον γλίτωσε τυχαία ο θείος του. Δεν δουλεύει το μυαλό του σωστά», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας γείτονας του 27χρονου. «Η συμπεριφορά του ήταν κανονική μετά τη δολοφονία».

«Δεν είχα καταλάβει τίποτα, δεν είχε αλλάξει καθόλου το τελευταίο διάστημα μετά τη δολοφονία. Δεν τον είχα ικανό να κάνει τέτοιο έγκλημα. Δεν είχε πειράξει ποτέ κανέναν, ούτε είχε δείξει σημάδια ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Έδειχνε να αγαπάει τη σύζυγο και τα παιδιά του. Δεν είδα ρούχα του με ίχνη αίματος», φέρεται να κατέθεσε συγγενής του δράστη.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δολοφονία βιολόγου στην Κρήτη: Ομολόγησε ο δράστης – Γιατί τη σκότωσε;

Δολοφονία βιολόγου στην Κρήτη: Ο κρυφός άσος στο… μανίκι της αστυνομίας

Σοκ: Η Σούζαν Ίτον έδωσε μάχη με τους δολοφόνους της

Το… θρίλερ με την εξαφάνιση της Αμερικανίδας βιολόγου: Φυσικός θάνατος ή δολοφονία;

Σχετικά άρθρα