Όλες οι αλλαγές στην Παιδεία – Τι γίνεται με τους… αιώνιους φοιτητές;

«Στρατηγικός μας στόχος είναι ο ακαδημαϊκός χάρτης να περιλαμβάνει ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας», τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Επισημαίνει ότι η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση των εν λόγω ιδρυμάτων, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Και, ακόμη, χωρίς καν μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τι αλλάζει στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ;

«Η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε εντός των νέων συγχονευμένων ιδρυμάτων, τον τεχνολογικό χαρακτήρα των τμημάτων που προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ. Με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης, όπως η ενίσχυση των εργαστηρίων», σημειώνει.

Για τον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα αλλάξει και στο πλαίσιο αυτό μελετάται, η επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος, στα οποία συμμετείχαν διαπρεπείς Έλληνες του εξωτερικού, αφού πρώτα προχωρήσει η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας τους, καθώς και η επαναφορά του θεσμού του γενικού γραμματέα στα ΑΕΙ.

Καταργείται το άσυλο

Αναφερόμενη στην κατάργηση του ασύλου υπογραμμίζει ότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν μετατραπεί σε ορμητήρια βίας και ανομίας. «Χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ υπονομεύεται και η εκπαιδευτική διαδικασία».

Και συμπληρώνει: «Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον για την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη».

Τι γίνεται με τους… αιώνιους φοιτητές;

Για τους… αιώνιους φοιτητές, επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση για την καθιέρωση ανώτατου χρόνου σπουδών (ν+2) με την παράλληλη πρόβλεψη εξαιρέσεων καθώς και μιας μεταβατικής φάσης προσαρμογής. Όσο αφορά στο ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, δεν πρόκειται να αλλάξει και θα ανοίγουν- κανονικά- στις 08:15 το πρωί.

Τέλος, για το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας, δηλώνει ότι δεν θα αιφνιδιάσουν κανένα ειδικά τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που έχουν κάνει ήδη το σχεδιασμό τους. Όμως, «σκοπεύουμε να προβούμε, σε επιμέρους βελτιωτικές κινήσεις για να καταστήσουμε πιο λειτουργικό το ισχύον σύστημα που χαρακτηρίζεται από πλήθος στρεβλώσεων, όπως η εξεταστέα ύλη».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πανελλήνιες 2019: Παράταση για την κατάθεση των μηχανογραφικών

Νέα Δημοκρατία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Ποιοι είναι οι «βετεράνοι» και ποιοι οι… πρωτάρηδες

Αυτή είναι η νέα Κυβέρνηση

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X