Σεισμός τώρα: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων – Τι θα γίνει με τα παλιά κτίρια;

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ. σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Σε επιφυλακή οι αρμόδιοι

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες μετά τον σεισμό. Πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεκινήσει περιπολίες σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στις περιοχές του δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Mε εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.

Ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε άμεσα

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν από τις 21:00.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις ενέργειες που έκανε από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός μετά τον σεισμό, από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο, Βασίλειο Ματθαιόπουλο, και από τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Αρχιπύραχο, Ιωάννη Καραμαλίκη.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα που επέδειξαν.

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Οι ειδικοί δεν φαίνεται να συμφωνούν στο πώς θα εξελιχθεί η μετασεισμική δραστηριότητα της επόμενες ώρες. Ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού, ακόμα και μετά από κάποιο διάστημα, είναι για τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ένας σεισμός με τόσο ρηχό εστιακό βάθος πρόκειται να δώσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, ίσως για πολλές εβδομάδες. «Το φαινόμενο εξελίσσεται απόλυτα φυσιολογικά», τόνισε σε κάθε περίπτωση ο Άκης Τσελέντης.

«Έχουμε καταγράψει στο κοντρόλ του Γεωδυναμικού, μέχρι την ώρα που μιλάμε δεκάδες μετασεισμούς που κορυφώθηκαν με ένα μέγεθος 4.4 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν πολλοί σεισμοί των 3 ή 2 Ρίχτερ», δήλωσε. Ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι από την αρχή τόνισε, αν και ενδεχομένως παρακινδυνευμένο να το πει κανείς αμέσως, πως ήταν ο κύριος σεισμός.

Τι θα γίνει με τα παλιά κτίρια;

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε εξοργισμένος από το γεγονός πως αν και η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συντηρηθούν σωστά παλαιά κτίσματα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν και πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης τους ή αποκόλλησης υλικών και τραυματισμών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Μάλιστα, υπογράμμισε πως το γεγονός ότι δεν υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημιές, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πέσουν αντικείμενα σε έναν ισχυρό μετασεισμό.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μεγάλος σεισμός στην Αθήνα – Πολλοί οι μετασεισμοί

Ισχυρός ο σεισμός στην Καλιφόρνια – Τραυματίες και ζημιές

Φονικός σεισμός στην Κίνα: Νεκροί και τραυματίες μετά τα 6 Ρίχτερ

Βίντεο – ντοκουμέντο: Η στιγμή που χτυπά ο σεισμός στην Ηλεία

Σχετικά άρθρα