Τι αλλάζει τελικά στις Πανελλήνιες; Τι είναι τα «πράσινα» και τα «κόκκινα» τμήματα;

Αν και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι δεν αλλάζει κάτι στο βασικό σύστημα των Πανελληνίων, εντούτις θα γίνουν μικρές αλλαγές σε διάφορες περιφερειακές λεπτομέρειες. Ένα ζήτημα που θα εξεταστεί είναι η διάκριση σε «πράσινα» και «κόκκινα» τμήματα, όπως προβλέπει το σύστημα που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Τα πράσινα και τα κόκκινα τμήματα

«Πράσινα» είναι τα τμήματα χαμηλής ζήτησης, στα οποία οι εισακτέοι θα εισάγονται μόνο με το εθνικό απολυτήριό τους, το οποίο θα λάβουν μέσω περιφερειακών εξετάσεων σε τέσσερα μαθήματα.

Τα «κόκκινα» τμήματα είναι εκείνα στα οποία οι υποψήφιοι, αφού πάρουν το εθνικό απολυτήριό τους, θα δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις στα ίδια τέσσερα μαθήματα.

Η διάκριση των «πράσινων» και των «κόκκινων» τμημάτων θα προκύπτει από τις δηλώσεις των υποψηφίων τον Οκτώβριο (ένα είδος μηχανογραφικού).

Στα τμήματα στα οποία υπάρχει χαμηλή ζήτηση και οι δηλώσεις θα είναι λιγότερες των θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα εισάγονται μόνο με το απολυτήριό τους.

Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά οτι η συμμετοχή των υποψηφίων μόνο στη διαδικασία εισαγωγής για τα «πράσινα» τμήματα έχει μειονέκτηματα. Μεταξύ αυτών, οτι είναι θέμα τύχης αν τελικά σε ένα τμήμα θα υπάρχουν κενές θέσεις και άρα θα χαρακτηριστεί «πράσινο».

Άλλες αλλαγές

Άλλο μειονέκτημα του συστήματος Γαβρόγλου είναι πώς θα δημιουργηθούν φοιτητές δυο ταχυτήτων σε ένα τμήμα: εκείνοι που θα εισαχθούν μόνο με το απολυτήριο και εκείνοι μέσω Πανελλαδικών.

Βέβαια, θεωρείται ότι θα καθιερωθεί βάση εισαγωγής, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε ο χρόνος έναρξης ισχύος της, αλλά ούτε και το επίπεδό της (παρότι προφανώς, το 10 είναι πλέον πιθανό).

Από την άλλη, θα γίνει μείωση της ύλης σε διάφορα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ θα αλλάξει και ο τρόπος συνεξέτασης της Λογοτεχνίας με τη Νέα Ελληνική Γλώσσα.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πανελλήνιες: Δεν αλλάζει το σύστημα για τουλάχιστον 2 χρόνια

Νομοσχέδιο – τομή για την ανώτατη εκπαίδευση: Ποια προβλήματα λύνονται

 

Σχετικά άρθρα