Ο φαύλος κύκλος της μοναξιάς: Νιώθω μόνη και κλείνομαι ακόμα περισσότερο…

Είμαι 17 χρόνων και τον τελευταίο καιρό νιώθω πολύ μόνη μου. Ίσως φταίει ότι οι περισσότερες φίλες μου έχουν κάποια σχέση. Τελος πάντων, εγώ νιώθω μόνη μου και το μόνο που θέλω είναι να κάθομαι μόνη μου να ακούω μουσική και να κλαίω.

Ο μόνος που με καταλαβαίνει είναι ο κολλητος μου, ο οποίος, όμως, βρίσκεται μακριά. Νιώθω πολύ μόνη μου και αυτό με οδηγεί στο να κλείνομαι ακόμα περισσότερο στον εαυτό μου…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Καταλαβαίνω το πόσο έντονα πρέπει να βιώνεις όλη αυτήν την κατάσταση ,καθώς το “είμαι μόνη μου” το επαναλαμβάνεις συνεχώς στις διατυπώσεις σου.

Είμαστε κοινωνικά όντα και η ανάγκη για συσχέτιση, αλληλεπίδραση και επικοινωνία βρίσκεται στον πυρήνα των αναγκών μας εξάλλου.

Πέραν του κολλητού σου, για να μπορέσουν όμως να σε καταλάβουν και οι άλλοι, όπως επιζητάς, θα πρέπει η ίδια να ορίσεις μέσα σου λίγο πιο ξεκάθαρα τι σημαίνει αυτό το “είμαι μόνη μου”. Θα πρέπει η ίδια λοιπόν να παρατηρήσεις αυτήν σου τη δυσκολία και να την περιγράψεις στον εαυτό σου πρωτίστως με μεγαλύτερη σαφήνεια.

monaksia koritsi nisi

 

Κάποιες ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι εξής:

  • Με ποιους τρόπους βιώνεις αυτή τη μοναξιά; Σε ποιες καταστάσεις;
  • Τι συναισθήματα σου προκαλεί;
  • Υπάρχουν τρόποι που μπορείς να σκεφτείς ώστε να ξεφύγεις από αυτήν την κατάσταση;

Μέσα από αυτές τις ερωτήσεις και άλλες παρόμοιες θα αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτογνωσία και αντίληψη του τι πραγματικά συμβαίνει.

Ο φαύλος κύκλος της μοναξιάς

Αφού γίνει όλη αυτή η διεργασία αξίζει να σταθούμε σε αυτό που λες στο κλείσιμο. Ενώ νιώθεις μόνη, αυτό σε οδηγεί στο να κλείνεσαι στον εαυτό σου. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που αν το σκεφτείς σίγουρα δεν βοηθά στο να σπάσεις τον φαύλο κύκλο της μοναξιά που βιώνεις, αλλά αντιθέτως την ενισχύει. Ουσιαστικά εσύ με το να κλείνεσαι στον εαυτό σου απομακρύνεις από κοντά σου τους φίλους σου αλλά και αυτούς που δυνητικά θα ήθελαν να σε προσεγγίσουν και έτσι εγκλωβίζεσαι σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της μοναξιάς.

monaksia

Επομένως, η αρχή για να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι η περαιτέρω βελτίωση των κοινωνικών σου δεξιοτήτων και το να αρχίσεις να βάζεις στο ρεπερτόριο την καθημερινότητας σου κάποιες συμπεριφορές που έρχονται στον αντίποδα αυτού που κάνεις εως τώρα, που κλείνεσα, δηλαδή, στον εαυτό σου.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ξένη σε μια ξένη χώρα: «Όλα πάνε στραβά από τότε που μετακομίσαμε εδώ»…

Δεν με γεμίζει πλέον τίποτα: αναρωτιέμαι γιατί υπάρχω – Νιώθω τόσο μόνη!

 

Σχετικά άρθρα