Για ακόμη μια χρονιά οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τον Κόλπο του Λαγανά

«Τρομάζεις όταν καταλάβεις πως μέσα μας υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει τη δύναμη του ανθρώπου. Τρομάζεις, γιατί από τη στιγμή που θα καταλάβεις πως υπάρχει αυτή η δύναμη, δεν μπορείς πια να βρεις δικαιολογίες για τις ασήμαντες ή άνανδρες πράξεις σου […]». Το παραπάνω απόσπασμα από τον «Καπετάν Μιχάλη» του Ν. Καζαντζάκη στιγμάτισε τον Ζακυνθινό γλύπτη, Τάσο Στεμίρη, ήδη από την εφηβεία του. «Εκτοτε, ανακαλώ συχνά την ιδέα της ατομικής μας ευθύνης, συχνά με αφορμή την εικόνα που ακολουθεί τον τόπο μας, κάτι για το οποίο κατηγορούμε όλους τους εμπλεκόμενους (ξενοδόχους, τουρίστες, tour operators) αλλά σπάνια επωμιζόμαστε μέρος της ευθύνης», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Στεμίρης, που από πέρυσι συμμετέχει στις πρωτοβουλίες του ομίλου για την UNESCO Νομού Ζακύνθου, να αναδείξει τις δημιουργικές δυνάμεις του νησιού. Ηδη, από την άνοιξη του 2018 η πρόεδρος του τοπικού ομίλου, ψυχοθεραπεύτρια κ. Γιοβάνα Λόξα, είχε απευθύνει κάλεσμα σε Ζακυνθινούς και μη καλλιτέχνες «να εμπνευστούν, να δημιουργήσουν και να εκθέσουν έργα τους με θεματικό άξονα τον Λαγανά, αντιμετωπίζοντας τον κόλπο ως τόπο ωοτοκίας, ονείρου, αναστοχασμού».

Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών στο κάλεσμα!

Η ανταπόκριση των ζωγράφων, γλυπτών, φωτογράφων, video artists, εικαστικών, πέρυσι ήταν μεγάλη: δεκατρείς καλλιτέχνες δημιούργησαν και τα έργα τους εκτέθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε δώδεκα σημεία του νησιού, έτσι ώστε να γίνουν αντιληπτά όχι μόνον από φιλότεχνους, αλλά από περαστικούς, κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Κάποιοι καλλιτέχνες δίσταζαν να τοποθετηθούν οι δημιουργίες τους στην παραλία του Λαγανά, φοβούμενοι βανδαλισμούς. «Εγώ ήμουν ανοικτός, καθώς θεωρώ ότι κάθε μορφή αντίδρασης του κοινού είναι ευπρόσδεκτη, εντάσσεται στη σχέση δράσης-αντίδρασης μεταξύ καλλιτέχνη και αποδέκτη της τέχνης του», σημειώνει ο κ. Σταμίρης που εξέθεσε το εικαστικό του έργο «Ζωή» στην παραλία. «Δουλεύω τρία υλικά που αγγίζουν την αιωνιότητα – την πέτρα, το μάρμαρο και το ανοξείδωτο, εξ ου και είχα τη ματαιοδοξία το έργο μου να μείνει πράγματι στην αιωνιότητα», θυμάται ο ίδιος, «ωστόσο, οι παρεμβάσεις κάποιων αγνώστων το κατέστρεψαν εν μέρει και μας ανάγκασαν να το απομακρύνουμε».

Ομως, «δεν στεναχωρήθηκα, αντίθετα, προσγειώθηκα, ενθυμούμενος ότι η ζωή είναι πρόσκαιρη». Φέτος, ο καλλιτέχνης, που βιοπορίζεται δημιουργώντας κατόπιν παραγγελίας, δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη του για την ευκαιρία που του δίνεται να εκθέτει στην πατρίδα του και επανέρχεται με νέες δημιουργίες υπό τον τίτλο «Φλόγες», που παραπέμπουν στη «φλεγόμενη ψυχή» που ζητεί το αδύνατο κατά Καζαντζάκη με απώτερο στόχο την αφύπνιση του κοινού. Τα γλυπτά θα εκτεθούν στο φεριμπότ «Fior Di Levante» αλλά και στην πλατεία Σολωμού.

Πληροφορίες για την έκθεση

«Φέτος, η έκθεση διαρκεί από τις 3 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, πολλά εκθέματα φιλοξενούνται σε χώρους ξενοδοχείων στον κόλπο του Λαγανά, άλλα σε προαύλιους χώρους, όπως η εκκλησία της Δερματούσας, τον Πύργο Δομενεγίνη στο Αργάσι κ.α.», επισημαίνει η κ. Λόξα. Πρεσβευτής της δράσης είναι ο Κώστας Βαρώτσος, ενώ η λίστα των φετινών συμμετεχόντων είναι μεγάλη (Αβούρη, Βρυττιά, Γούναρη, Εμμανουηλίδης, Μπρισκόβαλη, Μπρισκόλα, Μπρούζος, Πολυχρονιάδη, Πυλαρινός, Ραμμίδης, H. Sauce, Σιδηροπούλου, Στίθου, Ψυχούλης).

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

METAMORPHOSIS: μια… διαφορετική έκθεση για τον Αριστοτέλη Ωνάση!

Όταν η Σοφία Λόρεν προσγειώθηκε στην Ύδρα με ελικόπτερο (ΦΩΤΟΣ)

Mαριάννα Βαρδινογιάννη – Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το συγκινητικό μήνυμα

 

Σχετικά άρθρα