Ηπατίτιδα και εγκυμοσύνη: στόχος η καλύτερη υγεία εγκύου και μωρού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ηπατίτιδας, θα μελετήσουμε πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η συγκεκριμένη πάθηση τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο που κυοφορεί

Η Ηπατίτιδα είναι μία από τις πιο σοβαρές παθήσεις του ήπατος, αυτό που όλοι ονομάζουμε «συκώτι». Οφείλεται σε κάποιους τύπους του Ιού και οι συχνότερες λοιμώξεις είναι η Ηπατίτιδα Β και C. Θεωρούνται σοβαρές λοιμώξεις, γιατί έχουν σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, που είναι φορέας ή ασθενής ηπατίτιδας, δεν υπάρχει μόνο κίνδυνος για τη δική της υγεία, αλλά κινδυνεύει να μεταδώσει την πάθηση και στο έμβρυο.

Γράφει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Χειρουργός

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα;

Η Ηπατίτιδα B και η Ηπατίτιδα C μεταδίδονται με τα σωματικά υγρά όπως αίμα, σπέρμα ή κολπικά υγρά. Η μετάδοση είναι πιο εύκολη σε άτομα που κάνουν κοινή χρήση από σύριγγες, σε όσους ζουν με άλλους ασθενείς και μοιράζονται οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια και σε όσους έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις. Επίσης, μια μολυσμένη έγκυος μπορεί να μεταδώσει το πρόβλημα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν η Ηπατίτιδα είναι σε έξαρση, τότε οι πιθανότητες να μεταδοθεί στο έμβρυο είναι περίπου 90%, ενώ σε όσες είναι φορείς της νόσου, η πιθανότητα μετάδοσης στο έμβρυο είναι περίπου 10%.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι κόπωση, ανορεξία, ναυτία και έμετος, ίκτερος, στομαχόπονος, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα και έτσι δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς της λοίμωξης.

Η θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για την Ηπατίτιδα. Όσες ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για ηπατίτιδα, καλό είναι να έχουν εμβολιαστεί κατά της Ηπατίτιδας Β. Διαφορετικά, αν κάποια έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα μπορούμε να της χορηγήσουμε έτοιμα αντισώματα κατά του Ιού.
Όταν ένα νεογνό μολυνθεί από Ηπατίτιδα τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή ή και απειλητική. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά γίνονται φορείς της νόσου και έχουν περίπου 25% πιθανότητα να πεθάνουν από κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος, όταν γίνουν ενήλικες.

Για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει η οδηγία να εξετάζονται όλες οι έγκυες για ηπατίτιδα Β και C. Έτσι, προστατεύουμε καλύτερα την υγεία της εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και την υγεία του εμβρύου. Οι γυναίκες με ηπατίτιδα μπορούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό και να θηλάσουν. Το μωρό πρέπει να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου μαζί με έτοιμα αντισώματα και με τις υπόλοιπες δόσεις να ακολουθούν μετά από λίγους μήνες.

Με την κατάλληλη προφύλαξη και διερεύνηση μπορούμε να προετοιμαστούμε και να προστατέψουμε καλύτερα την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του μωρού.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης
Μουσών 1, Αθήνα 11524
2106919219

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η σύντροφός μου έχει ηπατίτιδα Α. Κινδυνεύω να κολλήσω κι εγώ;

Ηπατίτιδα: Πόσοι τύποι υπάρχουν και ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος

Εκανα πρωκτικό σεξ χωρίς προφύλαξη. Φοβάμαι ότι έχω κολλήσει Ηπατίτιδα Β…

 

Σχετικά άρθρα