Τοξική φιλία: Έγινα καταπιεστική και με απομάκρυνε. Πώς να την κερδίσω ξανά;

Πρόσφατα μάλωσα με φίλη μου που την είχα πιο πάνω από τις άλλες κοπέλες της παρέας. Δεν ξέρω, ίσως την έβλεπα και ερωτικά. Ήθελα να γίνω πολύ σημαντική για εκείνη και πιο ξεχωριστή. Γνωριζόμασταν 7 μήνες .Εγώ λοιπόν ζήλευα λίγο, έγινα καταπιεστική και της έκανα σκηνικά, πχ γιατί με αυτούς κάνεις πιο πολλή παρέα και γιατί με μένα δεν μιλάς τόσο στα μηνύματα όπως με εκείνους και άλλα τέτοια.

Την πίεζα κι εκείνη ήθελε να ξεκόψουμε

Την πίεζα πολύ -η αλήθεια είναι- και αυτή μου είπε να σταματήσουμε το τόσο κοντά και να μην της κάνω σκηνικά και να συμπεριφέρομαι όπως με τα άλλα κορίτσια. Εγώ δεν το εξέλαβα έτσι και νόμιζα ότι ήθελε να ξεκόψουμε εντελώς και έκανα άλλο ένα μεγάλο λάθος: έστειλα στον κολλητό της για να τον ρωτήσω αν μπορώ να τα διορθώσω όλα αυτά, αυτή το έμαθε και έγινε χαμός! Έπρεπε να έστελνα σε αυτήν κατευθείαν, ήθελε να μιλήσουμε αλλά μετά από αυτό δεν ήθελε πολλά πολλά.

files thymos1

Της έστειλα και της εξήγησα ότι όλα αυτά τα έκανα γιατί την ήθελα για φίλη μου. Μου μιλάει ακόμα ψυχρά αλλά δεν θέλει πολλά πολλά. Τι να κάνω; Τη θέλω στη ζωή μου! Της είπα ότι θα χαλαρώσω και δεν θα της τα κάνω και μου είπε ότι συνέχεια αυτά λέω.Την έχω ξενερώσει φουλ και μου το έχει πει. Κάνουμε παρέα μόνο άμα είμαστε στη ίδια παρέα και μιλάμε αλλά θέλω να διορθωθεί όλο αυτό και να ξαναέρθουμε κοντά.

Έχω μετανιώσει για τη συμπεριφορά μου

Έχω μετανιώσει για όλα όσα έκανα και της το έχω πει. Δεν θέλω να αλλάξει όλο αυτό μεταξύ μας. Επίσης πιστεύω ότι μου έχει κάνει σίγαση στις ιστορίες του Instagram και δεν τις βλέπει. Την είχα ρωτήσει και μου είχε πει ότι δεν το έχει κάνει. Σκέφτομαι να της γράψω κάτι και να της το δώσω, αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς και αν είναι καλή ιδέα. Τη θέλω στη ζωή μου γιατί με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και με έχει κάνει να έχω αυτοπεποίθηση και με έχει αλλάξει σε χαρακτήρα θετικά. Μερικές φορές νιώθω σαν να με μισεί,γιατί μου μιλάει απότομα μερικές φορές, άλλες πάλι μου μιλάει κανονικά.

Δεν ξέρω τι να κάνω! Πείτε μου, σας παρακαλώ, τι να κάνω και πώς να συμπεριφερθώ από εδώ και πέρα. Ευχαριστώ πολύ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Οι φιλίες στην ηλικία σου είναι σύνθετες και μπορεί να έχουν πολύ δράμα. Μεγαλώνετε, αλλάζετε συνέχεια και μαθαίνετε για τον εαυτό σας. Είναι σύνηθες λοιπόν να υπάρχουν φιλίες που αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Είναι η εποχή που όλοι σας ψάχνετε την ταυτότητα σας και πολλά πράγματα είναι ρευστά. Έτσι κάποιες φορές χάνονται τα όρια και αν δεν έχετε μάθει και από το σπίτι να σέβεστε τα όρια του άλλου (ή δεν σέβονται τα δικά σας) δημιουργούνται προβλήματα. Η κοπέλα αυτή σου έβαλε ένα όριο και εσύ δεν το σεβάστηκες και όπως ήταν λογικό η σχέση σας υπέστη κρίση.

files thymos

Τι σημαίνει «καλός φίλος» για σένα;

Θα ήθελα να σκεφτείς τι σημαίνει να είσαι καλός φίλος για σένα. Τι ποιότητες έχει ένας καλός φίλος; Ένα βασικό κομμάτι είναι ο σεβασμός ο οποίος πρέπει να είναι αμοιβαίος. Αν η κοπέλα αυτή δεν επιθυμεί να έχετε πιο κοντινή σχέση ίσως θα πρέπει να το σεβαστείς. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι δύσκολα είναι όμως μέσα στην ζωή και σου μαθαίνουν να διαχειρίζεσαι τον πόνο που πιθανά αισθάνεσαι. Είναι σημαντικό να ηρεμήσεις να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις τι σου πρόσφερε αυτή η σχέση που σου είναι τόσο σημαντικό.

Η συμπεριφορά σου δεν δείχνει αυτοπεποίθηση

Λες ότι σε έχει βοηθήσει και σε έχει κάνει να νιώθεις αυτοπεποίθηση, η συμπεριφορά σου σε σχέση με αυτή την κατάσταση δεν δείχνει αυτοπεποίθηση. Η ανάγκη σου να έχεις «ειδική» συμπεριφορά από εκείνην, να της είσαι ξεχωριστή, να ανατρέχεις κάθε λεπτομέρεια της σχέσης σας δείχνει ότι δεν πιστεύεις εσύ στον εαυτό σου. Ίσως να νιώθεις ότι δεν αξίζεις και η παρέα με το συγκεκριμένο άτομο να σου «δίνει αξία». Να θυμάσαι ότι οι φίλοι μας είναι εκεί για να μας στηρίξουν όμως αν δεν αγαπάμε εμείς πρώτα τον εαυτό μας δεν θα μπορέσει κανείς να μας το δώσει αυτό.

 

Δώσε χρόνο και μην πιέζεις καταστάσεις!

Αναφέρεις ότι ίσως να την έβλεπες ερωτικά. Ακόμα κι έτσι να ήταν το να πιέσεις κάποιον να περνάει χρόνο μαζί σου δεν θα οδηγούσε σε μια υγιή σχέση. Οι άνθρωποι που είναι γύρω μας θέλουμε να έχουν επιλέξει να μας δώσουν τον χρόνο τους και να συνδεθούν μαζί μας είτε ερωτικά είτε φιλικά. Θα ήθελα να προσπαθήσεις να μπεις λίγο στην θέση της και να σκεφτείς πώς θα ένιωθες αν είχαν συμβεί όλα αυτά; Θα θύμωνες; Όταν θυμώνουμε χρειαζόμαστε χρόνο να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε πιο καθαρά. Δώσε χρόνο και μην πιέζεις καταστάσεις.

Σεξουαλική ταυτότητα

Αν δεν είσαι σίγουρη για τα συναισθήματα σου, αν είναι φιλικά ή ερωτικά, ίσως να ήταν καλό να μιλήσεις σε κάποιον συνάδελφο της επιλογής σου που μπορεί να σε βοηθήσει να διατυπώσεις την σεξουαλική σου ταυτότητα. Πολλές φορές όταν οι επιλογές μας είναι διαφορετικές από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό έχουμε μεγαλύτερη δυσκολία να τις εκφράσουμε και ίσως αντιδρούμε σπασμωδικά.

files exthroi

Τα όρια είναι πολύ σημαντικά για τις σχέσεις σου!

Από τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω ότι έχεις και άλλους φίλους. Πάρε λοιπόν μια απόσταση λοιπόν από αυτή την κατάσταση και δες τι έχεις να προσφέρεις εσύ σαν άτομο, βρες την αυτοπεποίθησή σου σε καταστάσεις που δεν στηρίζονται σε κάποιο άλλο άτομο. Προσπάθησε να παρατηρήσεις αν υπάρχουν και άλλα κομμάτια στην ζωή σου που δεν υπάρχει σεβασμός για τα όρια. Τα όρια είναι σημαντικά για τις σχέσεις μας ώστε να μην χάνουμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτές.

Οι καλές φιλίες μπορούν να αναπτυχθούν όταν και τα άτομα είναι ανεξάρτητα, έχουν δηλαδή τις δικές τους απόψεις και τα δικά τους θέλω. Δεν χρειάζονται το άλλο άτομο για να τους «ολοκληρώσει». Πρέπει να αισθάνονται άνετα και να είναι σεβαστές οι επιθυμίες του καθενός. Στις υγιείς φιλίες δεν νιώθουμε απειλή αν το άτομο έχει και άλλους φίλους.

Η «συγγνώμη» σου δείχνει ότι έχεις κατανοήσει την κακή σου συμπεριφορά, όμως χρειάζεται να το δείξεις αυτό, κυρίως με τις πράξεις σου. Και αυτό χρειάζεται χρόνο, ώστε να νιώσει ξανά άνετα μαζί σου η κοπέλα και να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να είσαι τα πάντα για τους φίλους σου.

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
nikelakapota.gr
[email protected]
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ζήλια στη φιλία: «Φοβάμαι ότι θα με αφήσει και θα κάνει παρέα με άλλους»

Αγάπη ή φιλία: Ποια είναι η βασική τους διαφορά;

Μονόπλευρη φιλία: «Νιώθω ότι η κολλητή μου με εκμεταλλεύεται»

6 σημάδια που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις τη… φίλη-φίδι

Σεξουαλικός προσανατολισμός: «Προσπαθώ να κάνω σχέσεις με αγόρια και δεν μου βγαίνει»…

 

Σχετικά άρθρα