Αυτοάνοσα νοσήματα: Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες εμφάνισής τους; Μπορείς να τα προλάβεις;

Η λειτουργική ιατρική είναι μια νέα ιατρική προσέγγιση η οποία εστιάζοντας στη διερεύνηση των ριζικών αιτιών για τα αυτοάνοσα νοσήματα δημιουργεί νέες πιθανότητες βελτιστοποίησης της υγείας σας. Ο εστιασμός της λειτουργικής ιατρικής είναι να δημιουργήσει εξατομικευμένα προγράμματα για τον κάθε άνθρωπο, βασισμένα σε πιο φυσικές αρχές και να εμπνεύσει έναν υγιέστερο τρόπο ζωής γεμάτο ποιότητα και ποσότητα ενέργειας.

Γράφει ο Γιώργος Τυρογιάννης, Ειδικός Παθολόγος

tyrogiannis

Εσείς και ο λειτουργικός ιατρός σας θα περάσετε αρκετό χρόνο μαζί, σε μια πλήρη αναλυτική καταγραφή του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού σας, θα σας ακούσει και θα εργαστεί μαζί σας για να κατανοήσει τι ακριβώς σας συμβαίνει και τι πυροδότησε την αυτοάνοση κατάσταση σας.

Θα χρησιμοποιήσει ένα πιο διευρυμένο φάσμα εξετάσεων ώστε να εμβαθύνει στα αίτια αλλά και στο τι πυροδοτεί τα συμπτώματα σας και θα καταστρώσει ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για να σας οδηγήσει στη βελτιστοποίηση της υγείας σας.

Ο βασικός στόχος σε ένα αυτοάνοσο είναι να αναστραφεί ει δυνατόν η πορεία της ασθένειας και να διατηρείται το αμυντικό σύστημα στην υψηλότερη δυνατή του κατάσταση με τον ασφαλέστερο και πιο στρατηγικά ορθό τρόπο.

Ποια είναι τα πιο κοινά αίτια ενός αυτοάνοσου;

Παρά την μοναδικότητα του καθενός μας, παραθέτουμε εδώ κάποια από τα πιο κοινά αίτια για τα αυτοάνοσα νοσήματα που ο λειτουργικός ιατρός σας θα κληθεί να διερευνήσει εις βάθος:

  • Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου ή αυξημένη εντερική διαπερατότητα
  • Χρόνιες φλεγμονές
  • Τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες σε τροφές
  •  Ανεπάρκειες σε μικρό/μακροθρεπτικά συστατικά
  • Έκθεση σε τοξίνες και ανεπαρκής αποβολή τοξινών από το σώμα
  • Χρόνιο στρες
  • Γενετική προδιάθεση

Η λειτουργική ιατρική δίνει μεγάλη σημασία σε πολλές πτυχές της ζωής μας όπως τη διατροφή, τις συνήθειες, καθώς και τη συναισθηματική και πνευματική μας ζωή. Επιλέγοντας την οδό της λειτουργικής ιατρικής μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξη της ασθένειας, να έχετε ολοένα και λιγότερα συμπτώματα και να επιτρέψετε σταδιακά στο σώμα σας να επανέλθει σε υγιή κατάσταση.

 Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου ή αυξημένη εντερική διαπερατότητα

Εάν πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει κάποια ανισορροπία ή δυσλειτουργία στο πεπτικό σας σύστημα, ακόμα και αν δεν υπάρχει παρουσία κάποιων συμπτωμάτων. Συχνά δημιουργούνται «τρύπες» στα τοιχώματα των εντέρων και τα έντερα χάνουν τη δυνατότητα ορθής λειτουργίας. Καθώς όμως το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος θεμελιώνεται στο έντερο μας, η φροντίδα των εντέρων μας θα έπρεπε να παίρνει πρωτεύουσα θέση στη ζωή μας.

Χρόνιες φλεγμονές

Συχνά παρατηρούνται χρόνιες φλεγμονές καλά κρυμμένες, οι οποίες συνδέονται με την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς παθογόνοι οργανισμοί και ιοί του επιτίθενται διαρκώς. Οι χρόνιες φλεγμονές συχνά πυροδοτούν τα συμπτώματα για τα αυτοάνοσα νοσήματα ή τα χειροτερεύουν.

Τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες

Η τροφή μας συνδέεται άμεσα με ένα ισχυρό ή μη αμυντικό σύστημα καθώς οι ουσίες που διαρκώς βάζουμε μέσα μας αποτελούν τη θρέψη και το «φάρμακο» μας ή μας δηλητηριάζουν. Ο λειτουργικός ιατρός οφείλει να ανιχνεύσει τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες και να μας βοηθήσει να απομακρύνουμε τις ουσίες αυτές από τη διατροφή μας επαναφέροντας έτσι την ισορροπία στα άμεσα συνδεόμενα συστήματα μας (ανοσοποιητικό, πεπτικό).

Ανεπάρκειες σε μικρό/μάκρο θρεπτικά συστατικά

Το αμυντικό μας σύστημα χρειάζεται τα απαραίτητα καύσιμα διαρκώς καθώς εργάζεται αέναα για την προστασία μας από εξωτερικούς «εισβολείς». Ο έλεγχος λοιπόν και η φροντίδα λήψης όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητος σε ένα λειτουργικό πρόγραμμα φροντίδας. Η βιταμίνη D, τα ωμέγα λιπαρά, οι βιταμίνες Β, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, είναι μερικά μόνο από αυτά που συνδέονται άμεσα με τα αυτοάνοσα νοσήματα και πρέπει να ελέγχονται τακτικά!

Έκθεση σε τοξικούς παράγοντες και ανεπαρκής αποβολή τοξινών

Για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά ένα αυτοάνοσο θα πρέπει να ελέγξουμε την έκθεση μας σε ουσίες που προκαλούν επιβλαβείς αντιδράσεις στον οργανισμό όπως τα βαρέα μέταλλα, οι μυκοτοξίνες, τα χημικά κλπ. που βρίσκονται στο περιβάλλον μας και εισχωρούν μέσα μας μέσω της τροφής, του νερού και του αέρα, αλλά και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που χρησιμοποιούμε. Ο λειτουργικός ιατρός μας θα πρέπει επίσης να εξετάσει και το σύστημα μας αποβολής τοξινών όπως και τα όρια αντοχής σε έκθεση του οργανισμού μας σε τοξίνες και χημικά και να βοηθήσει στην αύξηση της ικανότητας του σώματος μας για αποβολή τους.

Χρόνιο Στρες

Το αμυντικό μας σύστημα είναι ένας από τους πρώτους προστατευτικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται ενόσω ο άνθρωπος βιώνει στρεσογόνες καταστάσεις: σωματικές, διανοητικές, συναισθηματικές, πνευματικές. Υπερβολική και συχνή έκθεση σε τέτοιου τύπου καταστάσεις οδηγεί σε επινεφριδιακή κόπωση (adrenalfatigue) η οποία συνδέεται με την πτώση του αμυντικού συστήματος καθώς το υπερ-κουράζει, πυροδοτεί φλεγμονές στο σώμα και μειώνει την ικανότητα του για ίαση, επιτρέποντας περισσότερες επιθέσεις ιών. Το χρόνιο στρες συχνά συνδέεται και με ανισορροπίες στο πεπτικό.

Γενετική προδιάθεση

Υπάρχει μια εμφανής σύνδεση μεταξύ των γενετικών προδιαθέσεων ενός ανθρώπου με φαινοτύπους αυτοάνοσων νοσημάτων σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες. Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα λειτουργικής ιατρικής μπορεί να βοηθήσει ώστε να διευκρινιστούν παθογόνοι μηχανισμοί στο σώμα και να δημιουργηθούν κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ισορροπίας και της υγείας, χωρίς να αφηνόμαστε έρμαια των γενετικών προδιαθέσεων μας.

 

Γιώργος Τυρογιάννης

Ειδικός Παθολόγος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόληψη και στη σφαιρική αντιμετώπιση του ανθρώπου μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής

Είναι συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, ενώ διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι είναι η Λειτουργική Ιατρική και γιατί αξίζει να τη δοκιμάσεις;

Ποια είναι τα 3 βήματα στη ζωή σου για να έχεις πάντα καλή υγεία;

Αυτοάνοσα νοσήματα: Ποια διατροφή βοηθάει στην αντιμετώπισή τους;

Βιταμίνη D: Η διατροφική μας ασπίδα απέναντι στα αυτοάνοσα

Πώς το άγχος μπορεί να  πυροδοτήσει τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Ποιο αυτοάνοσο νόσημα «κρύβεται» πίσω από την ξηροφθαλμία;

Σχετικά άρθρα