Εθελοντισμός στις διακοπές: Μπορείς να κάνεις τον κόσμο καλύτερο!

Οι διακοπές είναι για να περνάμε καλά αλλά και να κάνουμε δημιουργικά πράγματα που μας γεμίζουν ενέργεια και έχουν να μας προσφέρουν κάτι. Κάποιος θα πει «τι δουλειά έχει ο εθελοντισμός στις διακοπές μου»;

Αν ακόμα είσαι από εκείνους τους τυχερούς που δεν δουλεύουν είτε γιατί πηγαίνεις ακόμα σχολείο είτε γιατί σπουδάζεις, αυτό σημαίνει ότι έχεις πολύ χρόνο διακοπών το καλοκαίρι! Αυτό θα αλλάξει σε λίγα χρόνια. Γιατί να μην… εκμεταλλευτείς τον χρόνο σου τώρα που μπορείς; Πώς; Δουλεύοντας εθελοντικά σε κάποιον οργανισμό για ένα διάστημα, προσφέροντας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο 18χρονος Γιώργος

Ο Γιώργος Βορδοναράκης είναι μόλις 18 χρονών. Επιστρέφοντας από το πανεπιστήμιο του από τη Βρετανία αντί να επιλέξει να πάει διακοπές επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί » και ζήτησε να εργαστεί για ένα διάστημα εθελοντικά.

«Θέλω μέσω των γνώσεων μου, της τεχνογνωσίας μου, της ενέργειας μου και της διάθεσης μου να βοηθήσω όσα πιο πολλά παιδιά σε ανάγκη μπορώ».

Δούλεψε σκληρά αλλά και με μεράκι και πρόσθεσε νέες ιδέες στον οργανισμό. Η αγκαλιά του Μαζί για το Παιδί δέχθηκε με χαρά τον Γιώργο, που ονειρεύεται μια ζωή που το κυρίαρχο στοιχείο της θα είναι η ευτυχία των παιδιών.
Ο Γιώργος είναι από τους νέους που με τον τρόπο της ζωής του αλλάζει με μαθηματική ακρίβεια τον κόσμο. Και μακάρι σε αυτήν την εξίσωση να έρθουν και άλλοι νέοι…

Εθελοντής στο Μαζί για το Παιδί, γιατί επέλεξες τον φορέα αυτόν;

«Επέλεξα το Μαζί για το Παιδί γιατί είχα ακούσει από γνωστούς μου για το έργο που επιτελεί και πως βοηθά τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά. Ήθελα να γίνω μέρος αυτού του ανθρώπινου παζλ γιατί θεωρούσα πως μπορούσα να συνεισφέρω και εγώ με τον τρόπο που βοηθώντας παιδιά που είναι σε ανάγκη.

Έτσι ήρθα κοντά στο Μαζί για το Παιδί και μέσω των γνώσεων μου και της ενέργειας μου πιστεύω πως έκανα μια διαφορά, η οποία είχε πολλαπλή σημασία τόσο και για τις ευπαθείς ομάδες όσο και για τον εαυτό μου. Νιώθω πιο γεμάτος ως άνθρωπος με αυτήν μου την κίνηση».

Πολλοί συνομήλικοι σου θα σου πουν αντί να κάνεις διακοπές δουλεύεις και μάλιστα εθελοντικά σε έναν οργανισμό… Τι θα τους απαντήσεις;

«Όταν έχεις χρόνο μπορείς να αφιερώσεις μέρος αυτού για να προσφέρεις. Πόσω μάλλον αν η προσφορά αφιερώνεται σε χιλιάδες παιδιά. Αυτό που θα έλεγα σε φίλους μου είναι να διαπιστώσουν πως με το δικό μου παράδειγμα κερδίζουν ηρεμία. Πόσοι ξεκουράζονται ουσιαστικά στις διακοπές στη δικιά μας ηλικία που θέλουμε να εξερευνήσουμε το οτιδήποτε. Σχεδόν κανείς!

ethelontes

«Στις διακοπές δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα»

Στις διακοπές δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα. Αυτό έκανα κι εγώ. Με αίσθηση ευθύνης και ικανοποίησης θέλησα να εξερευνήσω τον δικό μου εαυτό. Τα κατάφερα μέσω της εθελοντικής μου προσφοράς στο Μαζί για το Παιδί. Οπότε αυτό που θα έλεγα στους φίλους μου είναι να εξερευνήσουν και το δικό τους εαυτό προσφέροντας αγάπη σε παιδιά που την έχουν ανάγκη και την δικαιούνται.»

Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει πολλά, αλλά όσο προστίθενται άνθρωποι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος… μας το εξηγείς αυτό;

«Είναι απλά μαθηματικά. Ένας άνθρωπος μπορεί -και έχει αποδειχθεί- ότι μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά. Αν συγκεντρωθούν πολλοί άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν την ροή των γεγονότων βάζοντας του θετικό πρόσημο και κατ’ επέκταση να αλλάξουν τον κόσμο.
Ας βγούμε λοιπόν από τους μικρόκοσμούς μας και ας αλλάξουμε τον κόσμο μας»…

parea filoi

 

Πιστεύεις πως αν όλοι προσφέραμε και νοιαζόμασταν θα ήταν διαφορετικός ο κόσμος;

«Αν ο κόσμος ήταν γενναιόδωρος θα ήταν πολύ πιο όμορφος, πολύ πιο λειτουργικός.
Η δύναμη που κρύβει η προσφορά μέσα της είναι συγκλονιστική. Ως λαός έχουμε δείξει στα δύσκολα πως συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλο, γιατί αυτό να μη γίνει τρόπος ζωής στην καθημερινότητα μας».

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και εθελοντισμός: Ποια τα οφέλη του στην ανάπτυξή του;

«Ίαν»: Ένα συγκλονιστικό βίντεο που διδάσκει στα παιδιά την ενσυναίσθηση

Ενσυναίσθηση: Τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα φοβούνται να τους πούνε οι γονείς (βίντεο)

Φιλία στα παιδιά: Ποιες κοινωνικές δεξιότητες αναπτύσσουν μέσω του παιχνιδιού με φίλους;

 

Σχετικά άρθρα