Έχω παχύνει και από το άγχος μου όλο τρώω. Πώς θα απαλλαγώ από τα κιλά;

Έχω γεννήσει εδώ και 3 μήνες ένα πρόωρο έμβρυο, έχω πάρει 12 κιλά και από το άγχος όλο τρώω… Ο άντρας μου με προσβάλλει συνεχώς.

Πώς να χάσω τα κιλά;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κυριακή Απέργη

Αγαπητή φίλη,

Καταρχήν θα πρέπει να συζητήσεις με τον σύζυγο για την συμπεριφορά του που σε ενοχλεί. Το σώμα σου αλλά και η ψυχή σου ταλαιπωρήθηκε πολύ και το να ξεσπάσει στο φαγητό είναι κάποιες φορές η πιο «ανώδυνη» λύση. Το λες και μόνη σου άλλωστε ότι τρως από το άγχος σου.

Δεν πρέπει να κατηγορείς τον εαυτό σου για την αύξηση βάρους, ούτε να κατευθυνθείς σε ακραίες δίαιτες. Το σώμα σου έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά για να ανακάμψει και μια δίαιτα χαμηλής ποιότητας και ποσότητας μειώνει και την παραγωγή ουσιών στο σώμα μας που είναι υπεύθυνες για την καλή διάθεση.

Επομένως, μια αυστηρή δίαιτα και υπερβολικό επιπλέον στρες για την εικόνα σώματός σου θα σε οδηγήσουν σε έναν φαύλο κύκλο στέρησης- υπερφαγίας.

Εξήγησε στον σύζυγό σου ότι τα σχόλιά του σαμποτάρουν την προσπάθειά σου

Επιπλέον, τέτοιου είδους αρνητικά σχόλια όχι μόνο δεν σε κινητοποιούν αλλά σαμποτάρουν όλη σου την προσπάθεια, μειώνουν την αυτοπεποίθηση σου και σε εγκλωβίζουν στον φαύλο κύκλο. Αντί για σαμποτέρ χρειάζεσαι συμμάχους. Εξήγησε στον σύζυγο σου τι θα μπορούσε να κάνει για να είναι πιο βοηθητική η στάση του απέναντι σου.

Μην ξεσπάς το συναίσθημα μόνο στο φαγητό…

Τέλος, αναζήτησε βοήθεια ταυτόχρονα φροντίζοντας τόσο για το κομμάτι της ψυχολογίας, ώστε να μην ξεσπάς το συναίσθημα μόνο στο φαγητό, όσο και για εξατομικευμένη και εξειδικευμένη στις διαταραχές διατροφής διαιτολογική υποστήριξη για να μάθεις να τρέφεσαι σωστά, να απολαμβάνεις την τροφή και να πετύχεις τον στόχο σου στον χρόνο που σου ταιριάζει δίχως να κανείς κακό στο σώμα σου.

Απέργη Κυριακή
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhDc
Pedoendo Clinics
Επ. Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πρόβλημα με το φαγητό: Όταν… τρως τα συναισθήματά σου

Δίαιτα: 15 συνηθισμένα λάθη που μας εμποδίζουν να χάσουμε κιλά!

Γιατί τρώμε πολύ όταν έχουμε κακή ψυχολογία και τι μπορεί να πάθουμε;

 

Σχετικά άρθρα