Ανασφάλεια, συναισθηματικές διακυμάνσεις, εκρήξεις θυμού: Φταίει η εφηβεία;

Θα ήθελα να ρωτήσω για την μικρή μου αδερφή που είναι στην εφηβεία. Είναι 15 και πολύ εσωστρεφής χαρακτήρας αλλά ανησυχώ πολύ με όλα αυτά που γίνονται πλέον σε αυτή την ηλικία… Νομίζω πως πιστεύει ότι δεν την αγαπάμε η δεν την αποδεχόμαστε…

Δεν μιλάει πολύ, νευριάζει, φέρεται άσχημα στη μητέρα μου, δεν βγαίνει πολύ από το σπίτι και όπως όλα τα παιδιά πλέον είναι μόνιμα στο pc όλη μέρα και όλη νύχτα. Τι μπορώ να κάνω; Φοβάμαι!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Θα ήθελα εισαγωγικά εδώ να αναφέρω όπως και σε άλλα κείμενα μου, ότι η εφηβεία είναι μια σημαντική περίοδος αλλαγών τόσο ψυχοσωματικά, αλλά και μιας αναδιαμόρφωσης της ταυτότητας του εφήβου και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δείτε και όλα αυτά που παρατηρείτε στην αδερφή σας.

Ανασφάλεια, συναισθηματικές διακυμάνσεις, εκρήξεις θυμού

Αυτές οι συσσωρευμένες αλλαγές πιθανότατα δημιουργούν και στην αδερφή σας μια ανασφάλεια για την εικόνα της, άγχος και συναισθηματικές διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να έχει αυτά τα ξεσπάσματα θυμού, ειδικότερα ως προς την μητέρα σας όπως αναφέρετε, καθώς ίσως είναι και το πρόσωπο εκείνο με το οποίο και έχει την εντονότερη τριβή.

maniokatathlipsi

Πιθανότατα και η αίσθηση που έχετε, ότι πιστεύει ότι δεν την αγαπάτε και δεν την αποδέχεστε, είναι συνέπεια αυτού του εξελικτικού σταδίου,με τους γονείς σας ή και εσάς να προσπαθείτε να θέτετε όρια και κανόνες και εκείνη να αντιδρά σε όλα αυτά,όχι γιατί απαραίτητα θεωρεί πως δεν την αγαπάτε ή δεν την αποδέχεστε, αλλά για να δει ποια είναι τα όρια σας,αλλά και τα δικά της.

Και οι συμπεριφορές οι υπόλοιπες που αναφέρετε, ότι δεν βγαίνει πολύ έξω και ότι είναι όλη μέρα στον υπολογιστή είναι κάτι που σωστά και εσείς αναγνωρίζετε σαν ένα χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των παιδιών της ηλικίας της.

Σίγουρα το συναίσθημα του φόβου που σας διακατέχει δεν είναι πολύ βοηθητικό στο να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Και αν αυτό είναι το δικό σας συναίσθημα σκέφτομαι ότι ίσως και τα άλλα μέλη της οικογένειας κάπως έτσι να αντιμετωπίζουν το γεγονός.

katathlipsi

Ψυχραιμία απέναντι στην αστάθεια της εφηβείας

Για να μπορέσετε να προσεγγίσετε καλύτερα την αδερφή σας και να έχετε θετικά αποτελέσματα, απαιτείται μια ψυχραιμότερη θέαση των γεγονότων,εντάσσοντας όλες αυτές τις συμπεριφορές, όπως αναφέραμε και παραπάνω στις πραγματικές τους διαστάσεις και στην αστάθεια που προκαλεί η εφηβεία και οι αλλαγές που την συνοδεύουν.

Μόνο μέσω της ψύχραιμης στάσης ίσως μπορέσετε να αποσπάσετε περισσότερες πληροφορίες γι αυτά που πιθανόν απασχολούν την αδερφή σας. Αν της δείξετε ότι είστε εκεί για να την ακούσετε και όχι για να κάνετε κριτική σε αυτά που κάνει,λέει και σκέφτεται, μπορείτε να χτίσετε καλύτερες γέφυρες επικοινωνίας με στόχο σταδιακά να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νιώθω συνεχώς ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Είναι από την εφηβεία;

Ο έρωτας στα χρόνια της εφηβείας…

Έχω συνέχεια νεύρα και δεν έχω όρεξη για τίποτα. Είναι εφηβεία;

Σεξ στην εφηβεία: Βασικές απορίες που όλοι έχουν

Σχετικά άρθρα