Γονείς προσοχή: Γιατί αξίζει να στραφείτε στη Λειτουργική Ιατρική;

Η Λειτουργική Ιατρική αφορά άμεσα και τα παιδιά και σταδιακά αρχίζει να εφαρμόζεται και από παιδιάτρους. Αναζητώντας τη βελτιστοποίηση της φροντίδας της καλής υγείας των παιδιών, πολλοί παιδίατροι αυξάνουν σταδιακά την αποδοχή τους των συμπληρωματικών θεραπειών και αναζητούν την πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση στον τομέα της κλινικής και εμπειρικής έρευνας.

Γράφει ο Γιώργος Τυρογιάννης, Ειδικός Παθολόγος

tyrogiannis

Το ενδιαφέρον της λειτουργικής ιατρικής λοιπόν στρέφεται και προς τα παιδιά, καθώς διάφοροι παράγοντες χρειάζεται να ερευνηθούν, όπως το ότι αυξάνονται τα παιδιά με χρόνιες ασθένειες, αυξάνονται οι αλλεργίες και οι δυσανεξίες από νεαρές ηλικίες, αυξάνεται η χορήγηση χημικών φαρμάκων, αλλά και η έκθεση παιδιών σε τοξικούς παράγοντες, για να αναφέρουμε μερικούς από αυτούς.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχει ακόμα ελλιπής εκπαίδευση παιδιάτρων στον τομέα αυτό. Αρκετά όμως πανεπιστήμια της Αμερικής έχουν εντάξει πλέον εκπαιδευτικά προγράμματα πιο σφαιρικής αντιμετώπισης της υγείας των παιδιών όπως ταHarvard, Yale, Duke, Stanford και το πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Υπάρχει παρόλα αυτά μεγάλη ανάγκη ακόμα κλινικής και εμπειρικής έρευνας στον τομέα της παιδιατρικής.

Για τις χρόνιες ασθένειες

Έρευνες στην Αμερική- δεν υπάρχουν αντίστοιχες έρευνες στην Ελλάδα- έδειξαν ότι περίπου στο 50% των παιδιών με χρόνιες ασθένειες ακολουθείται μια πιο σφαιρική ιατρική αντιμετώπιση από την κλασσική χορήγηση φαρμάκων και ανάλογα πάντα με τη βαρύτητα της νόσου. Ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις,νόσος του crohn, ευερέθιστο έντερο, κοιλιοκάκη, επιληψία, άσθμα, πονοκέφαλοι, αναπνευστικά προβλήματα, είναι μόνο μερικές από αυτές όπου γονείς και ιατροί επιλέγουν την θεραπευτική υποστήριξη του παιδιού και με συμπληρωματικές μεθόδους όπως η χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής, προβιοτικών και πρεβιοτικών, βοτάνων, ομοιοπαθητικών θεραπειών και ακολουθία ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος με αποφυγή βλαβερών ουσιών.

Γενετικό παρελθόν και πρόληψη ασθενειών

Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση ασθενειών γνωρίζοντας το… γενετικό παρελθόν του ασθενούς; (τόσο σε παθήσεις όπως πχ η μυωπία ή η σκολίωση όσο και σε σοβαρότερες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή η απλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη μέχρι και τον καρκίνο)

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει κάποια χρυσή τομή για την χρήση των πληροφοριών που μπορούμε να αντλήσουμε από γενετικές εξετάσεις. Μαζί με την ορθή και εκτενή λήψη του ιατρικού μας ιστορικού και καθώς ο λειτουργικός ιατρός μας διερευνά τα βαθύτερα αίτια μιας ανισορροπίας ή ασθένειας στο σώμα μας, εάν το κρίνει, μπορεί να μας ζητήσει κάποιο συγκεκριμένο γενετικό έλεγχο για να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη ασθενειών ή για εντοπισμό παθογόνων μηχανισμών μέσα μας,ώστε να δράσει προληπτικά με κατάλληλα προγράμματα.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πιθανότητα εκδήλωσης ασθένειας υπάρχει καθώς οι μηχανισμοί είναι πολλαπλοί, βαθείς και συχνά δύσκολα εξιχνιάσιμοι. Γι’ αυτό και η λειτουργική ιατρική έχει ως κύρια επικέντρωση της τους τρόπους που ο οργανισμός μας μπορεί να κρατηθεί υγιής στην ολότητα του.

Γιώργος Τυρογιάννης

Ειδικός Παθολόγος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόληψη και στη σφαιρική αντιμετώπιση του ανθρώπου μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής

Είναι συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, ενώ διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι είναι η Λειτουργική Ιατρική και γιατί αξίζει να τη δοκιμάσεις;

Αυτοάνοσα νοσήματα: Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες εμφάνισής τους; Μπορείς να τα προλάβεις;

Ποια είναι τα 3 βήματα στη ζωή σου για να έχεις πάντα καλή υγεία;

 

Σχετικά άρθρα