Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Ο Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι (11 Νοεμβρίου 1821 – 9 Φεβρουαρίου 1881) ήταν Ρώσος συγγραφέας, κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1821 στη Μόσχα. Ο πατέρας του ήταν γιος κληρικού, και δεν ήταν αριστοκράτης. Σύμφωνα με την παράδοση της εποχής θα έπρεπε να γίνει και αυτός κληρικός, κατόρθωσε όμως να σπουδάσει ιατρική, έγινε στρατιωτικός γιατρός και με τη σταδιοδρομία του αυτή μπήκε στην κληρονομική αριστοκρατία. Φεύγοντας από τη στρατιωτική υπηρεσία τελείωσε την καριέρα του ως διευθυντής ενός πτωχοκομείου στη Μόσχα.

Έτσι ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ουσιαστικά μεγάλωσε ανάμεσα στα όρια της αριστοκρατίας και της… κατώτερης τάξης. Μεγάλωσε με σχετική οικονομική άνεση αλλά χωρίς το κοινωνικό κύρος που έχουν οι εκ γενετής αριστοκράτες. Ο ίδιος έλαβε κατ’ οίκον εκπαίδευση, ενώ στη συνέχεια πήγε οικότροφος σε δυο σχολεία στη Μόσχα, ένα εκ των οποίων γαλλικό.

Η πολυτάραχη ζωή του

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι καταδικάστηκε με την ποινή της εξορίας για 4 χρόνια, λόγω των φιλελεύθερων απόψεων και πεποιθήσεών του. Όταν επέστρεψε στην Πετρούπολη, ανακάλυψε το πάθος του με τα χαρτιά και -στο χείλος του οικονομικού τέλματος, ξεκίνησε να γράφει για βιοποριστικούς λόγους! Σε αυτό το διάστημα έγραψε μερικά από τα σπουδαία έργα του: “Ο παίκτης”, “Έγκλημα και τιμωρία”, “Οι δαιμονισμένοι”…

Αρρώστια και θάνατος

Ο Ντοστογιέφσκι υπέφερε χρόνια από επιληπτικές κρίσεις καθώς και από μια σπάνια ασθένεια των πνευμόνων. Πέθανε σε ηλικία 60 ετών τον Φεβρουάριο του 1881.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χέρμαν Έσσε

Στέφαν Τσβάιχ

 

Σχετικά άρθρα