Διαταραχές περιόδου: Μπορεί να οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες;

Έχω καθυστέρηση 2 μήνες δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Αναρωτιέμαι αν οι διαταραχές περιόδου μπορεί να συνδέονται με ψυχολογικούς παράγοντες. Ωστόσο έχω αλλάξει χώρα διαμονής το τελευταίο δίμηνο και διανύω για αρκετά στρεσαρισμένη φάση στη ζωή μου. Θα επισκεφθώ τον γυναικολόγο μου σύντομα. Αλλά γενικά θεωρείτε ότι πρέπει να ανησυχώ για κάτι σοβαρό;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Στέφανος Βαλαντάσης

Εάν αποκλείσουμε μια ενδεχόμενη κύηση, όπως αναφέρεις, τότε θα πρέπει να διερευνήσουμε το ορμονικό σου προφίλ. Σίγουρα καταστάσεις ψυχικού και σωματικού στρες επηρεάζουν τη συχνότητα και διάρκεια της περιόδου. Η αύξηση επίσης του σωματικού σου βάρους μπορεί να σχετίζεται με την αργοπορημένη εμφάνιση της περιόδου.

Τι εξετάσεις να κάνεις;

Ιδιαίτερα συχνό στις περιπτώσεις όπου συνυπάρχει και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων και εμπλοκή στα επίπεδα ινσουλίνης.

Επίσης παθήσεις του θυρεοειδούς πρέπει να αποκλεισθούν.

Ο ορμονικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει έλεγχο των ανδρογόνων σου, καθώς και των υπολοίπων γυναικολογικών ορμονών σου αλλά και της προλακτίνης.

Τέλος, ένα κολπικό υπερηχογράφημα κρίνεται απαραίτητο για μέτρηση του πάχους του ενδομητρίου σου και αποκλεισμό κύστεων στις ωοθήκες.

 

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διαταραχές περιόδου: Πόσο μπορεί να επηρεάσει το άγχος τον κύκλο σου;

Διαταραχές περιόδου: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις για να βρεις την αιτία

 

 

 

Σχετικά άρθρα