Φωτιά τώρα: Καίγεται η Ελλάδα – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Πολλές είναι οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα με αρκετές περιοχές να κινδυνεύουν και τους πυροσβέστες να δίνουν… μάχη με τον χρόνο και τις φλόγες.

Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς;

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα Δευτέρα (12/8). Έτσι σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, καθώς, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Αν και δεν υπάρχει πουθενά «κόκκινο» (κίνδυνος κατηγορίας 5), σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία 4).

Συγκεκριμένα, αφορά:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων),
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη),
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος),
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία),
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα),
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) και
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες).

Μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό

Άνοιξε σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το τμήμα της Αττικής Οδού προς Καισαριανή και η λεωφόρος Κατεχάκη – Αλίμου, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Υμηττό. Πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά στις διασταυρώσεις υπάρχουν παντού τροχονόμοι για να κατευθύνουν τους οδηγούς.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται αυτή την ώρα στο να μην μπει η πυρκαγιά στο δάσος Καισαριανής. Εκεί κάνουν συνεχώς ρίψεις τα εναέρια μέσα σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των ισχυρότατων επίγειων δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι τρία άτομα που βρίσκονταν στις κεραίες του Υμηττού και συγκεκριμένα ένας φύλακας και δύο υπάλληλοι, απομακρύνθηκαν έγκαιρα από την Αστυνομία και είναι ασφαλείς στο φυλάκιο της Καισαριανής.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή, μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής και την συνδρομή της Αστυνομίας, απομακρύνθηκαν αμέσως οι κάτοικοι των σπιτιών στην Παιανία. Για αυτό και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ότι έχουν καεί δύο σπίτια και έχουν προκληθεί ζημιές εξωτερικά σε άλλα δύο.

Σε ύφεση οι φωτιές στην Αχαΐα

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Άρλα της δυτικής Αχαΐας, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας της Πάτρας, στα Νιφορέικα της δυτικής Αχαΐας και στην περιοχή του Λάππα.

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας αρχιπύραρχο Ευθύμιο Γεωργακόπουλο, στα τέσσερα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής ώστε να τεθούν υπό έλεγχο όλες οι πυρκαγιές.

Φωτιά σε δασική έκταση στην Αμφιλοχία

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Σταθά, στην Αμφιλοχία, την Κυριακή (11/8).

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Γιάννης Τέγας, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μια δύσβατη περιοχή και συγκεκριμένα μέσα σε μία χαράδρα.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στο σημείο έχει φθάσει και ένα πεζοπόρο τμήμα με επτά άνδρες από την 6η ΕΜΑΚ της Πάτρας.

Πυρκαγιά και στη Ζάκυνθο

Υπό πλήρη έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις Ζακύνθου την πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στην περιοχή Μουζάκι Ζακύνθου σε έκταση με ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο επιχείρησαν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι δεν κινδύνεψε κάποια οικεία του χωριού του Μουζακίου.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική. Στο σημείο επιχείρησαν 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 αεροσκάφη «Καναντέρ», 3 PZL, 5 ελικόπτερα καθώς και ένα ελικόπτερο για το συντονισμό από αέρος.

Στη συνολική δύναμη συμμετέχουν ομάδα της ΕΜΑΚ, πεζοπόρα αερομεταφερόμενα με 47 πυροσβέστες από την Αθήνα, την Δ. Μακεδονία και την Πελοπόννησο, καθώς και οχήματα που έφτασαν για ενίσχυση.

https://www.youtube.com/watch?v=RpCAbsJZ9qc

Πάντως, συνολικά, από το Σάββατο στις 19.00 έως την Κυριακή στις 19.00, εκδηλώθηκαν 63 πυρκαγιές σε όλη την χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συνολικά επιχείρησαν 875 πυροσβέστες, 318 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη, εννιά ελικόπτερα και τρία PZL. Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα του στρατού, 20 οχήματα ΟΤΑ και δύο υδροφόρες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ανεξέλεγκτα, φονικά καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο

Αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία – Πήρε φωτιά το αεροπλάνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχετικά άρθρα