Κατερίνα Ευαγγελάτου: Η νέα διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου λατρεύει τον ελληνικό πολιτισμό – Οι αλησμόνητοι γονείς της και η σύλληψη στη Ρωσία

Η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου ορίστηκε καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, όπως ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Πολιτισμού.

Η θητεία της, η οποία διαδέχεται τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, θα είναι τριετής ενώ παράλληλα «θα προετοιμαστεί εγκαίρως η προκήρυξη για την πλήρωση της οικείας θέσης μετά τη λήξη της θητείας της», όπως τονίζεται. Στην ίδια ανακοίνωση η υπουργός Πολιτισμού εκφράζει τις ευχαριστίες της «στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για την προσφορά του στο Φεστιβάλ τα τρία τελευταία χρόνια».

Στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης του οργανισμού στη νέα καλλιτεχνική του διεύθυνση, χαιρετίζει ότι για πρώτη φορά θα λάβει χώρα μια διαδικασία ενημέρωσης και παράδοσης – παραλαβής μεταξύ του απερχόμενου Καλλιτεχνικού Διευθυντή και της νέας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας.

facebook.com/@ KaterinaEvangelatos

Είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής

Γεννημένη στην Αθήνα, είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με παράλληλες σπουδές Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Μεταπτυχιακά σπούδασε Σκηνοθεσία στο Λονδίνο με Υποτροφία Ωνάση (κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με Διάκριση στη Σκηνοθεσία Θεάτρου από το Midlessex University) και τη Μόσχα, (Κρατική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS).

Γνωρίζοντας Αγγλικά, Γαλλικά και Ρώσικα, είναι μέλος της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη και της Επιτροπής Υποτροφιών Μινωτή – Παξινού του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Ήταν σχεδόν τριών μηνών όταν η μητέρα της την πήρε και κατέβηκαν στην Επίδαυρο, ενώ έκανε πρόβες σχεδόν αμέσως μετά το μαιευτήριο.

Στο σπίτι η κλασική μουσική ακουγόταν διαρκώς. Η γιαγιά της τής διάβαζε αλλόκοτα παραμύθια, σκοτεινές παιδικές ιστορίες, ενώ ο πατέρας της τής έλεγε παραμύθια που έφτιαχνε εκείνη τη στιγμή, με έμφαση στο μυστήριο. Στα 6 της, αντικατέστησε ένα παιδί που έπαιζε στους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου σε σκηνοθεσία του πατέρα της, το 1985.

facebook.com/@ KaterinaEvangelatos

Έπαιξε πλάι στη μητέρα της

Όταν άκουσε ότι το κοριτσάκι αδιαθέτησε, προσφέρθηκε να παίξει στον βουβό ρόλο της, πλάι στη μητέρα της. Και αυτό δείχνει ότι από πολύ νεαρή ηλικία είχε αρχίσει να γοητεύεται με την ιδέα της υποκριτικής. Πρωτοεμφανίστηκε ως σκηνοθέτις το 2006 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Άσκηση Φαντασίας – Τρίτη Εντολή).

Την ίδια χρονιά ίδρυσε και διηύθυνε στο «Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου» την σκηνή «Είσοδος Κινδύνου», όπου παρουσίασε τρεις παραστάσεις σε πανελλήνια πρώτη (Ερωτευμένη Νεκρή, Η Λέσχη της Αυτοκτονίας, Εκδίκηση).

«Αυτοί οι άνθρωποι, ο πατέρας μου, ο Λευτέρης, δεν μιλούσαν ως αυθεντίες, δεν έλεγαν εμένα να ακούς. Aν τους ρωτούσα, μου μιλούσαν μέσα από μια διαδικασία διαλόγου. Κάτι σαν Μαιευτική. Δεν σου επέβαλλαν τίποτα. Ήταν πραγματικά σπουδαίοι», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της.

facebook.com/@ KaterinaEvangelatos

Τη συνέλαβαν ως Τσετσένα μαύρη χήρα

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 20 μεγάλες παραγωγές (Πρόζα και Όπερα) σε κορυφαίους θεατρικούς Οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως το Εθνικό Θέατρο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Κρατική Όπερα της Περμ στη Ρωσία και το Κρατικό Θέατρο του Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία.

Μάλιστα, την πρώτη μέρα που πήγε στη Μόσχα για σπουδές τη συνέλαβαν ως Τσετσένα μαύρη χήρα. Σύμφωνα με το iefimerida, εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς να την αφήσουν να επικοινωνήσει με την πρεσβεία για να επιβεβαιώσουν ότι είναι Ελληνίδα φοιτήτρια. Μα ήταν ανένδοτοι.

Καθώς καθόταν στο περιπολικό με έναν αστυνομικό ενώ έξω γίνονταν και άλλες συλλήψεις, συνέχισε την προσπάθεια να τον πείσει. Και τότε αυτός, της είπε «Αλήθεια; Είσαι Ελληνίδα; Πες μου λοιπόν τους πρώτους στίχους της Οδύσσειας». Και τους είπε αφού είχε σπουδάσει αρχαία ελληνικά, λατρεύοντας τον ελληνικό πολιτισμό.

facebook.com/@ KaterinaEvangelatos

Δίνει μαθήματα και διαλέξεις

Στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει παρουσιάσει τον Ιδομενέα του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ στην Πειραιώς 260 (2014), τον Ρήσο στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη (2015) και, με το Εθνικό Θέατρο, την Άλκηστη του Ευριπίδη στην Επίδαυρο (2017).

Επιπλέον, όπως έχει εξαγγελθεί, τον Ιούνιο του 2020, η Κατερίνα Ευαγγελάτου έχει ήδη κληθεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή να σκηνοθετήσει τον Ριγκολέττο του Τζ. Βέρντι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ασχολείται συστηματικά και με την Θεατρική Εκπαίδευση με επίκεντρο το Αρχαίο Δράμα, ενώ έχει κληθεί να δώσει μαθήματα και διαλέξεις γύρω από το Θέατρο στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών κ.α.) και το εξωτερικό.

facebook.com/@ KaterinaEvangelatos

Δίδαξε Αρχαίο Δράμα

Πρόσφατα ήταν προσκεκλημένη του New York University, όπου δίδαξε Αρχαίο Δράμα σε φοιτητές διαφόρων τμημάτων του. Το 2018 διηύθυνε το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου στους Δελφούς.

Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων, από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το Βραβείο Νέου Δημιουργού (Δεκέμβριος 2009), και με το Έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τις σκηνοθεσίες της κατά την διετία 2009 – 2011 (Σεπτέμβριος 2011), Η παράσταση της Όπερας Τα παραμύθια του Χόφμαν, (Κρατική Όπερα της Περμ στη Ρωσία, 2015) ήταν υποψήφια για 9 βραβεία «Χρυσή Μάσκα», τα σημαντικότερα βραβεία στο ρωσόφωνο Θέατρο, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Παράστασης Όπερας και Καλύτερου Σκηνοθέτη.

facebook.com/@ KaterinaEvangelatos

Ο πατέρας της, Σπύρος Ευαγγελάτος

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος (20 Οκτωβρίου 1940 – 24 Ιανουαρίου 2017) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του συνθέτη και αρχιμουσικού της Λυρικής Σκηνής Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Mπουρεξάκη.

Η καλλιτεχνική παράδοση της οικογένειας τον οδήγησε προς το θέατρο. Σπούδασε αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1961.

Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Αυστρία, την Γερμανία, την Γαλλία κ.ά. Σπούδαζε μάλιστα με υποτροφία θέατρο και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Παντρεύτηκε με την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου (1953 – 2005), με την οποία απέκτησαν τον Αντίοχο (1986 – 2010) και την Κατερίνα (1979).

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών

Ριάνα: Η ποπ σταρ που δούλευε στον δρόμο και πλέον «μιλά» σε όλες τις γυναίκες – Ο ξυλοδαρμός από τον σύντροφό της και η σχέση της με δισεκατομμυριούχο Άραβα

Έλεν ντε Τζένερις: Η πιο ξεκαρδιστική παρουσιάστρια μιλά για τη σεξουαλική κακοποίηση από τον πατριό της – Η καριέρα εκατομμυρίων που δεν της «χαρίστηκε», το πάθος της για φάρσες και η καλλονή σύζυγός Πόρσια

Πενέλοπε Κρουζ: Η μούσα του Αλμοδοβάρ που έκανε γυμνό στα 15 της και συνήθιζε να βγάζει τα νύχια των ποδιών της – Η πρώτη Ισπανίδα που πήρε Όσκαρ και κάνει τον Χαβιέ Μπαρδέμ να «λιώνει»

Κατερίνα Ντούσκα: Η ταλαντούχα, Ελληνοκαναδή που μένει στο Παγκράτι και τραγουδά για μια «Καλύτερη Αγάπη» στη Eurovision 2019 – Η βελούδινη φωνή που θυμίζει Amy Winehouse και Adele έχει έναν αγιάτρευτο… έρωτα

Σχετικά άρθρα