Δεν φαντάζεσαι τι μπορεί να σου προκαλέσει η υπέρταση!

Η υπέρταση στην κρίσιμη ηλικιακή περίοδο των 30 και 40 ετών μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ΒBC.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet Neurology» έδειξαν πως η υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία σχετίζεται με καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Υπέρταση και συρρίκνωση εγκεφάλου

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι η υπέρταση στις ηλικίες 36 με 43 συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, ενώ στις ηλικίες 43 με 53 σχετίζεται με περισσότερες ενδείξεις καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων ή με μικρά εγκεφαλικά επεισόδια στην ηλικία των 70.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Σκοτ, κλινικός νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), ο οποίος διεξήγε τη μελέτη εξηγεί πως εφόσον η υπέρταση στην ηλικία των 30 έχει αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου έως και τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις πρέπει να αρχίζουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας παρέχει τακτικές εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση μετά την ηλικία των 40 και προτείνει ότι, ιδανικά, αυτοί οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινάνε πολύ νωρίτερα.

Αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας

Ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου συρρικνώνεται σταδιακά με την ηλικία, ωστόσο αυτό είναι ακόμη πιο έκδηλο στα άτομα που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η αγγειακή άνοια. Η υπέρταση, επομένως, που σχετίζεται με τη συρρίκνωση εγκεφάλου, ενδεχομένως αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή.

«Γνωρίζουμε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία σχετίζεται με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου τα επόμενα χρόνια. Αυτό όμως που δεν ξέρουμε είναι το αν η αντιμετώπιση του προβλήματος της υπέρτασης θα αποτρέψει αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Πολ Λίσον, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Για την παρούσα μελέτη οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 500 άτομα που γεννήθηκαν το 1946, τα οποία παρακολούθησαν μέχρι τη μέση ενήλικη ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μήπως έχεις πίεση και δεν το γνωρίζεις; Ήρθε η ώρα να το μάθεις!

Υπέρταση: «Γιατί, ενώ προσέχω τη ζωή μου, έχω υψηλή πίεση»;

Υπέρταση: τι πρέπει να προσέχεις όταν μετράς την πίεσή σου

Πώς θα μειώσεις την συστολική σου πίεση μόνο με την αναπνοή σου!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X