Οι ενδείξεις που «φωνάζουν» ότι κάποιος πάσχει από ψυχωτική κατάθλιψη

Αν πάσχετε από σοβαρή κατάθλιψη, μπορεί να εμφανίσετε ψυχωτικά συμπτώματα. Στην ψυχωτική κατάθλιψη υπάρχουν οι αρνητικές σκέψεις.

Οι σκέψεις σας αυτές, όμως, είναι μη ρεαλιστικές και είναι δύσκολο για τους άλλους να τις καταλάβουν, καθώς δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Γράφει ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Σκαπινάκης

Μπορεί να έχετε σκέψεις ότι ευθύνεστε για σοβαρά ατυχήματα και καταστροφές, μπορεί να έχετε πειστεί, επίσης, ότι είστε κακός άνθρωπος και μπορεί να νιώθετε τόσο αμαρτωλός ώστε να πιστεύετε πως σας αξίζει να πεθάνετε ή να τιμωρηθείτε πολύ αυστηρά.

Η όρεξη και η δίψα μπορεί να μειωθούν τόσο πολύ ώστε να φθάσετε σε κρίσιμη κατάσταση και σε ελάχιστες περιπτώσεις, μπορεί να σταματήσετε εντελώς να τρώτε και να πίνετε. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να καταστεί απειλητική για τη ζωή σας και συνεπώς, πρέπει να εισαχθείτε σε ψυχιατρική κλινική όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η μη ρεαλιστική αντίληψη της προσωπικότητας

Όταν υποφέρετε από ψυχωτική κατάθλιψη, έχετε μια μη ρεαλιστική αντίληψη της πραγματικότητας. Δεν είστε απόλυτα ικανός να φροντίσετε τον εαυτό σας και η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Στην ψυχωτική κατάθλιψη, υπάρχει η ανάγκη για εισαγωγή σε κλινική προκειμένου να είστε προστατευμένος και να λάβετε θεραπεία. Αν η κατάσταση γίνει κρίσιμη ή επικίνδυνη, πρέπει πάντα να καλείται γιατρός, ο οποίος θα κανονίσει και την εισαγωγή.

Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο παρά τη θέλησή σας. Μπορεί να γίνετε παρανοϊκός και να νοιώθετε ότι σας καταδιώκουν. Μπορεί να πείσετε τον εαυτό σας ότι κάποιοι άνθρωποι ή μυστικές οργανώσεις θέλουν να σας κάνουν κακό ή να σας τιμωρήσουν. Μπορεί να πιστεύετε ότι είστε ένα αθώο θύμα. Συχνά, όμως, οι καταθλιπτικές σκέψεις σας κάνουν να πιστεύετε ότι σας αξίζει η καταδίωξη και η τιμωρία.

Οι ψευδαισθήσεις

Στην ψυχωτική κατάθλιψη μπορεί, επίσης, να έχετε ψευδαισθήσεις. Μπορεί να ακούτε φωνές που μιλούν ταπεινωτικά για εσάς ή σας λένε ότι πρέπει να τιμωρηθείτε. Οι φωνές μπορεί, επίσης, να σας ενθαρρύνουν να τιμωρήσετε τον εαυτό σας – ίσως και να επιχειρήσετε την αυτοκτονία. Στη σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να έχετε και σοβαρές σκέψεις αυτοκτονίας χωρίς να έχετε ψευδαισθήσεις. Συνεπώς, η σοβαρή κατάθλιψη είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια, η οποία απαιτεί εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική.

Και μια ιστορία

Κάποιο φθινόπωρο, ένας ηλικιωμένος άνδρας εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική με σοβαρή κατάθλιψη. Ήταν ανήσυχος, υπερκινητικός και εμφάνιζε ψυχωτικά συμπτώματα. Δεν μπορούσε να καθίσει ακίνητος λόγω της υπερκινητικότητάς του. Είπε την ιστορία του μάλλον ασυνάρτητα και συχνά παρεμβάλλονταν σχόλια αυτοκριτικής και αναστεναγμοί. Η ιστορία του είναι η εξής:

«Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες περνάμε την περισσότερη ώρα στο χωράφι μας. Εκεί καλλιεργούμε λαχανικά για δική μας χρήση. Έχουμε ένα μικρό σπίτι και μια αποθήκη. Μαγειρεύουμε σε μια μικρή εστία αερίου που έχει έναν κύλινδρο με γκάζι. Την άνοιξη, προετοιμαστήκαμε για το καλοκαίρι. Ως συνήθως, λοιπόν, καθάρισα την αποθήκη.

Στην αποθήκη βρήκα έναν κύλινδρο γκαζιού. Υπήρχε ακόμα λίγο αέριο μέσα. Αποφάσισα ότι ήταν επικίνδυνο να το κρατάμε εκεί. Επομένως, πήρα ένα κατσαβίδι και πίεσα τη βαλβίδα. Έτσι, το αέριο βγήκε. Έπειτα, έβαλα πάλι τον κύλινδρο στη θέση του. Ήθελα να τον αντικαταστήσω μετά με καινούργιο.

Το καλοκαίρι ήταν ζεστό και ξηρό. Υπήρχε απαγόρευση ποτίσματος αλλά ποτίζαμε κρυφά. Το έδαφος, όμως, ξηραινόταν ούτως ή άλλως. Έσπαγε. Τα πράσα και όλα τα άλλα λαχανικά μαράθηκαν. Ξέρω ότι προκάλεσα την ξηρασία αφήνοντας το αέριο να βγει από τον κύλινδρο. Κατέστρεψα το στρώμα του όζοντος.

Δεν καταστράφηκαν μόνο τα λαχανικά μου και η σοδειά στη Δανία. Ευθύνομαι και για τις καταστροφές ξηρασίας και πείνας στον κόσμο. Είδα προχθές μια εκπομπή για την πείνα στην Αφρική. Πέθαιναν παιδιά. Εγώ φταίω και νιώθω ότι δεν έχω πλέον το δικαίωμα να ζω». Ευτυχώς, η γυναίκα του άνδρα κανόνισε γρήγορα να εισαχθεί και να ξεκινήσει θεραπεία. Έλαβε θεραπεία τόσο με ηλεκτροσόκ όσο και με φάρμακα και ανέκαμψε γρήγορα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το ότι δεν έχω όρεξη σημαίνει πως έχω κατάθλιψη;

Κατάθλιψη: Οι 2 κατηγορίες ανθρώπων με τα περισσότερα συμπτώματα

Τα είδη της παράνοιας – Υπάρχει αυτή η διαταραχή στους «υγιείς»;

Σχετικά άρθρα