Βάσεις 2019: Ποιες σχολές «έπεσαν» – Τμήματα κάτω από 10.000 μόρια!

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων σημειώθηκε πτώση.

Μάλιστα, 159 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου το 1/3 του συνόλου των τμημάτων. Αναλυτικότερα, τα νέα τμήματα που εισήχθησαν στο μηχανογραφικό φέτος είναι 133 και εξ αυτών, τα 81 έχουν βάση κάτω των 10.000 μορίων και 52 πάνω από 10.000 μόρια.

Ποιες σχολές «έπεσαν»;

Όπως σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος ο αριθμός εισακτέων ήταν αυξημένος και ο αριθμός των υποψηφίων ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας πενταετίας.

Για τη γενικότερη πτώση των βάσεων, ο κ. Χατζητέγας σχολίασε: «Στο 2ο και το 4ο πεδίο διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε σωρεία τμημάτων, αφού σε πολλά από αυτά οι βάσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές και δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής σε πανεπιστήμια που η διαφορά μορίων είναι μεγάλη».

Στα περιφερειακά τμήματα όλων των πεδίων και ιδιαίτερα στα φιλολογικά, ιστορικά και στα τμήματα φυσικής και χημείας οι βάσεις κινούνται γύρω και κάτω από τα 10.000 μόρια. «Μάλιστα στα περιφερειακά τμήματα οικονομικών, πληροφορικής και μηχανικών, οι βάσεις κινούνται στα 5 και 6 χιλιάδες μόρια», πρόσθεσε.

Γιατί τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας;

Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, δεδομένης της διαμόρφωση των φετινών βάσεων, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των γνώσεων που έχουν οι υποψήφιοι που μπαίνουν στα περιφερειακά τμήματα, τα οποία όπως είπε έχουν υψηλό επίπεδο σπουδών και καθηγητών, ως προς το αν θα μπορέσουν να αποπερατώσουν τις σπουδές τους.

Πάντως, όπως σημείωσε, η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων «θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη καθώς πέτυχαν σε σχολές που δεν ανέμεναν».

Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού

«Κάθε χρόνο αυτή η μέρα φωτίζει ιστορίες ανθρώπων που ξεχωρίζουν για την επιμονή τους, τις δυσκολίες που έχουν υπερβεί και την προσπάθειά τους που έφερε το αποτέλεσμα που ήθελαν. Ιστορίες που μας γεμίζουν θαυμασμό και αισιοδοξία», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο twitter.

«Ιστορίες όπως αυτή της 44χρονης Σωτηρίας, μητέρας τεσσάρων παιδιών, που πέρασε πρώτη στο τμήμα Εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και της 47χρονης Σμαράγδας, μητέρας δύο παιδιών, που πέρασε πρώτη στην Ιατρική Λάρισας».

Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Τρίτης (27/8), με τον πρώτο επιτυχόντα στην Ιατρική Αθηνών, Γιάννη Ιατρού, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εξαιρετική επίδοσή του στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

ΑΣΕΠ: Νέες προσλήψεις στον ΑΔΜΗΕ – Ποιες ειδικότητες αφορά

ΥΠΟΙΚ: Τι σημαίνει για την καθημερινότητά σου η άρση των capital controls;

Βάσεις 2019: Πάτα εδώ και μάθε πού πέρασες

Σχετικά άρθρα