ΔΕΗ: Τι ισχύει με τις νέες χρεώσεις και την έκπτωση συνέπειας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφασίζει το… πακέτο διάσωσής της ύψους 500 εκατ. ευρώ, με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:

  • αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων)
  • μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%
  • θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
  • επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Πώς θα διαμορφώνονται τα τιμολόγια από 1η Σεπτεμβρίου

Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα. Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως, όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Η μείωση του ΦΠΑ

Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%).

Πάντως, παραμένει η έκπτωση συνέπειας αλλά περιορίζεται στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση είχε οριστεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

ΚΕΑ Αυγούστου: Γιατί δεν είδαν όλοι τα χρήματα στους λογαριασμούς;

Πόσα παίρνει ένας που εργάζεται με πλήρη απασχόληση και πόσα ένας με μερική;

Σας αφορά: Γιατί ελέγχονται φορολογικές δηλώσεις από το 2014 και μετά;

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Εδώ πρέπει να μπεις για να κάνεις την αίτηση

Πηγές απαντούν: Τελικά θα υπάρχει χρέωση όταν καλείς το 112;

Σχετικά άρθρα