Υιοθεσία και θετοί γονείς: Πότε χρειάζεται να ζητήσουν βοήθεια από θεραπευτή;

Η υιοθεσία είναι μια διαδικασία η οποία επηρεάζει θετικά όλους τους εμπλεκόμενους, δεδομένου ότι παρέχει στους φυσικούς γονείς τη διαβεβαίωση ότι τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν σε μια σταθερή οικογένεια, στους θετούς γονείς να βιώσουν τη χαρά να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο και στα παιδιά την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε ένα σπίτι όπου υπάρχει ασφάλεια και αγάπη.

Επίσης, συντελεί στην κοινωνική και οικονομική ευημερία σε ένα κράτος, επειδή ένα υιοθετημένο παιδί δεν μεγαλώνει στην ανέχεια και τη φτώχεια και έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει. Συνδέεται με πολύ σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής δεδομένου ότι αποτελεί μια θετική εναλλακτική λύση αντί της άμβλωσης για τις μητέρες που αισθάνονται ότι δεν είναι έτοιμες να αναλάβουν αυτό το ρόλο.

Η υιοθεσία συμβάλλει θετικά στη δημιουργία οικογενειών και δίδει την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν αυτό που δεν είχαν κατά τη γέννηση τους, γονείς που να τα θέλουν και να τα αγαπούν και μια σταθερή οικογένεια. Οι θετοί γονείς καλύπτουν συνήθως και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους για εγγύτητα, συνύπαρξη και μοίρασμα συναισθημάτων με τον ξεχωριστό αυτό τρόπο που χαρακτηρίζει τη σχέση γονέα-παιδιού.

Οι κίνδυνοι, τα προβλήματα και η ανασφάλεια

Όμως, οι θετοί γονείς περνούν μια άλλου τύπου «εγκυμοσύνη» που περιλαμβάνει πολλά ερωτήματα, ανασφάλεια, αγωνία για τη γενετική κληρονομιά του παιδιού αλλά και προσδοκίες. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα από την αρχή την οποία θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να την αντιμετωπίσουν ώστε να μην τους καταβάλει και να μην επηρεάσει τη σχέση τους με το παιδί.

mwro goneis

Τα υιοθετημένα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλά και δύσκολα ζητήματα, βιώνουν συναισθήματα θλίψης και απώλειας που σχετίζονται με την υιοθεσία τους καθώς και θέματα εμπιστοσύνης και ταυτότητας και γενικά πολλές συναισθηματικές αλλά και μαθησιακές προκλήσεις.

Τα μεγαλύτερα παιδιά που υιοθετήθηκαν αργότερα στη ζωή θρηνούν την απώλεια των οικογενειών τους, των φίλων και των οικείων τους, των σχολείων τους και της γειτονιά τους. Τα παιδιά αυτά κατά την υιοθεσία περνούν μια διαδικασία πένθους και βιώνουν θυμό, άρνηση, άγχος και φόβο.

Τα υιοθετημένα παιδιά και το πένθος

Όλα αυτά τα ζητήματα μπορεί να εμφανιστούν σποραδικά ή αργότερα σε σημαντικές στιγμές στη ζωή του υιοθετημένου, όπως η γέννηση ενός παιδιού ή ο θάνατος ενός γονέα. Τα συναισθήματα της θλίψης και της απώλειας μπορεί να οδηγήσουν σε φόβους εγκατάλειψης και απόρριψης, ζητήματα εξάρτησης και προσκόλλησης, θέματα συμπεριφοράς και φόβο μελλοντικών απωλειών, που μπορεί να επηρεάσουν τη δημιουργία φιλικών και ερωτικών σχέσεων.

Η θλίψη μπορεί επίσης να συνδυάζεται με ενοχές επειδή το υιοθετημένο παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι απιστεί προς την αρχική του οικογένεια και να θρηνεί για αυτήν. Τα υιοθετημένα παιδιά αντιμετωπίζουν αισθήματα απόρριψης και δυσκολεύονται πολύ να βρουν τη θέση τους ανάμεσα στα μέλη της νέας τους οικογένειάς και έχουν αγωνία για αυτό.

Συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση δεδομένου ότι έχουν προσλάβει απόρριψη και εγκατάλειψη. Επίσης αντιμετωπίζουν τα ίδια αισθήματα απόρριψης και την ίδια αγωνία προσπαθώντας να βρουν τη θέση τους στο σχολείο ανάμεσα στους συμμαθητές τους.

Το πιο σημαντικό είναι η επικοινωνία γονέα – παιδιού

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με το υιοθετημένο παιδί καθώς και το να γνωρίζει το παιδί ότι οι γραμμές επικοινωνίας είναι πάντα ανοιχτές και να νοιώθει το θετό γονέα συναισθηματικά και σωματικά διαθέσιμο και έτοιμο να το ακούσει κάθε φορά που έχει κάτι να πει.

goneis hrwes

Ο θετός γονέας είναι καλό να συγκεντρώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί για το ιστορικό του παιδιού έτσι ώστε να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τα προβλήματα που ενδεχομένως να έχει το παιδί από την προηγούμενη ζωή του και να μπορεί να απαντάει στις ερωτήσεις του παιδιού, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Καλό είναι το παιδί να διατηρήσει μια σχέση με τους φυσικούς γονείς του και οι θετοί γονείς να υποστηρίζουν αυτή τη σχέση. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να έχει μία καλύτερη αίσθηση της ταυτότητάς του και μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα της θλίψης και της απώλειας.

Το τραυματικό παρελθόν

Οι θετοί γονείς μπορούν να παρέχουν ένα σταθερό, αγαπητό και ζεστό σπιτικό στο θετό παιδί τους και να είναι συνεπείς και προβλέψιμοι. Η δημιουργία και η διατήρηση συγκεκριμένων συνηθειών ρουτίνας βοηθούν τα θετά παιδιά να νοιώσουν ασφάλεια και αυτά προσαρμόζονται καλύτερα σε ένα σπίτι όπου γνωρίζουν τι να περιμένουν.

Τα μεγαλύτερα θετά παιδιά τα οποία είχαν τραυματικό παρελθόν μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από τη συγκεκριμένη και σταθερή οικογενειακή δομή. Είναι σημαντικό οι θετοί γονείς να επιτρέψουν στο παιδί να κάνει τις κατάλληλες για την ηλικία του επιλογές για να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να μια αίσθηση ελέγχου στη ζωή του και πρέπει αν είναι υπομονετικοί και ευέλικτοι καθώς το παιδί θα κάνει αυτές τις προσαρμογές.

Τα υιοθετημένα παιδιά δεν είναι καλό να εξαναγκαστούν να μιλήσουν για την υιοθεσία παρά μόνο όταν είναι έτοιμα. Μπορεί να επωφεληθούν σημαντικά από την επαγγελματική βοήθεια από έναν ειδικό με συμβουλευτική και θεραπεία για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων τους.

paidia goneis paizoun

Πότε χρειάζεται να ζητήσουν βοήθεια από θεραπευτή;

Να σημειωθεί πως και οι θετοί γονείς είναι σημαντικό να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια διότι ένας εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί σημαντικά να βοηθήσει τους γονείς και το παιδί στη δύσκολη διαδικασία της υιοθεσίας.

Υπάρχουν εξειδικευμένοι θεραπευτές που διαθέτουν εμπειρία σε θέματα υιοθεσίας και στη συμβουλευτική τραυμάτων οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να κατανοήσουν την κατάσταση και τις ανάγκες του παιδιού και να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά σε όλα αυτά.

Πολύτιμη βοήθεια μπορεί να αποτελέσει και η ένταξη σε ομάδες υποστήριξης καθώς και η συμμετοχή σε ανάλογες κοινωνικές εκδηλώσεις. Με τη σωστή επικοινωνία, υπομονή και επαγγελματική υποστήριξη μετά την υιοθεσία, γονείς και παιδιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα της υιοθεσίας. Έτσι θα εξασφαλίσουν μια οικογένεια, υγιή ευτυχισμένη και με σταθερές βάσεις.

Εύη Μπλέρη
Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας
Κλινική ύπνωση
www.psychology.agency
psychotherapycbt.simplesite.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γονείς προσοχή! Πώς οι οθόνες «σκοτώνουν» τη φαντασία των παιδιών σας;

Παιδί και παραλία: Τα 4 πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ευλογία αλλά και αγωνία – Τι σημαίνει να είσαι γονιός;

Eίσαι υπερπροστατευτικός γονιός; Αυτές είναι οι επιπτώσεις στο παιδί σου

Σχετικά άρθρα